. 2022; 38(4): 261-267

Varus gonartrozu olan hastalarda kuadriseps kas atrofisi

ILKAY CINAR1, Kürşad Aytekin2, Deniz ESENYEL3, Cem Zeki Esenyel2
1Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Ana Bilim Dalı, Giresun
2Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı, Giresun.
3İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada gonartrozlu ve genu varumlu dizlerde kuadriseps kasının hangi bölümünde daha belirgin kas atrofisi olduğu araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: onartroz ve varus dizilimi nedeniyle opere edilen hastalarda, vastus lateralis (VL), vastus medialis (VM) ve vastus intermedius'tan (VI) intraoperatif kas biyopsileri alınır. Elde edilen materyaller bağ dokusu, yağ dokusu ve atrofik kas hücrelerinin oranı açısından değerlendirildi. Atrofi ile varus açısı arasındaki ilişkiyi belirlemek için istatistiksel değerlendirme yapıldı.
BULGULAR: Ortalama varus açısı 11,7° idi. Sonuçlar, VM kasındaki bağ dokusu miktarlarının VL ve VI kaslarındakinden önemli ölçüde daha fazla olduğunu gösterdi (p=0.018). Ayrıca atrofik kas hücrelerinin toplam kas hücrelerine oranı açısından VM, VI ve VL arasında herhangi bir fark belirlenmemiştir. VL kasındaki yağ dokusu oranı, kadınlarda erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Bağ dokusu genellikle VM kasında VL ve VI kaslarına göre önemli ölçüde daha yüksek oranda belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dizin varus açısının artmasıyla birlikte VM ve VI kaslarında atrofinin arttığı ve VL kasındaki atrofiye göre daha belirgin olduğu görülmektedir. Bu nedenle varus dizli hastalarda vastus medialise yönelik kuvvetlendirme egzersizleri gonartrozun önlenmesinde faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: gonartroz, atrofi, kuadriseps zayıflığı, diz


Quadriceps muscle atrophy in patients with varus gonarthrosis

ILKAY CINAR1, Kürşad Aytekin2, Deniz ESENYEL3, Cem Zeki Esenyel2
1Giresun University, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Giresun
2Giresun University, Faculty of Medicine, Department of Orthopaedic Surgery, Giresun..
3İstanbul University, İstanbul Faculty of Medicine, İstanbul

INTRODUCTION: This study aims to investigate which section of the quadriceps muscle has more evident muscle atrophy, in knees with gonarthrosis and genu varum.
METHODS: In patients operated on because of gonarthrosis and varus alignment, intraoperative muscle biopsies are taken from the vastus lateralis (VL), vastus medialis (VM), and vastus intermedius (VI). The materials obtained are evaluated for connective tissue and fatty tissue and the ratio of atrophic muscle cells. Statistical evaluation is used to determine the relationship between atrophy and the varus angle.
RESULTS: The mean varus angle is 11,7°. The results showed that the amounts of connective tissue in the VM muscle are significantly greater than in the VL and VI muscles (p=0.018). In addition, no difference is determined between VM, VI, and VL in respect to the ratio of atrophic muscle cells to total muscle cells. The ratio of fatty tissue in the VL muscle is found to be statistically significantly greater in females than in males (p<0.05). The connective tissue was generally determined at a significantly higher rate in the VM muscle than in the VL and VI muscles.
DISCUSSION AND CONCLUSION: With an increase in the varus angle of the knee, atrophy is seen to increase in the VM and VI muscles, and is more evident than atrophy in the VL muscle. Therefore, strengthening exercises directed at the vastus medialis for patients with varus knees would be useful in the prevention of gonarthrosis.

Keywords: gonarthrosis, atrophy, quadriceps weakness, knee


ILKAY CINAR, Kürşad Aytekin, Deniz ESENYEL, Cem Zeki Esenyel. Quadriceps muscle atrophy in patients with varus gonarthrosis. . 2022; 38(4): 261-267

Sorumlu Yazar: ILKAY CINAR, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar