. 2022; 38(4): 295-298

Kliniğimizde Uygulanan Nevüs Eksizyonlarının Değerlendirilmesi

Bilge Kağan Aysal1, Özlem Çolak1, Selman Taşkın2, Zeynep Öykü Gürel1, Tuğçe Yasak Par1, İlker Üsçetin1
1Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği, İstanbul
2Van Eğitim Araştırma Hastanesi, Van

GİRİŞ ve AMAÇ: Nevüs, cilt yahut mukoza yerleşimli hücrelerin çoğalması ile oluşan benign proliferasyondur. Nevüs eksizyonlarının en önemli nedeni malign transformasyon riskini dışlamak olmakla birlikte en sık kozmetik nedenlerle nevüs eksizyonu yapılmaktadır. Nevüsler ciltte en sık görülen benign lezyonlar olmakla birlikte, sınırları düzensiz, renk değiştiren, büyüme gösteren nevüslerin malign transformasyon ekartasyonu açısından eksizyonu yapılıp patolojik olarak sonuç alınması en güvenilir yaklaşımdır.
Bu çalışmada; kliniğimizde nevüs eksizyonu yapılan hastalardaki nevüslerin ön tanıları, yerleşim yerleri, patoloji sonuçları ve bunların karşılaştırılmasının sunulması amaçlanmaktadır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: 2016-2019 yılları arasında kliniğimizde eksizyonel biyopsi uygulanan 1382 hastada eksize edilen 1576 nevüs çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar yaş, cinsiyet gibi demografik bilgileri ve nevüs lokalizasyonu, başvurudaki ön tanılar ve patoloji sonuçları açısından retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Eksize edilen tüm lezyonların klinik ön tanısı nevüs olarak değerlendirilmiştir. Malign ve benign sonuçlar birbiri ile istatistiksel olarak kıyaslanmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hastalar 5-85 yaş aralığındadır. Patolojik doğrulama sonucunda eksize edilmiş olan 20 farklı çeşit pigmente cilt lezyonu tanımlanmıştır. Malign sonuçları olan hastaların ortalama yaşları 51.1 iken, benign sonuçları olan hastaların ortalama yaşları 34,4 olarak bulundu (p=0.054). Nevüs lokalizasyonlarında en sık baş-boyun(%76,98), sonrasında gövde(%16,04), üst ekstremite(%4,39), ve alt ekstremite(%2,57) gelmektedir. Eksize edilen nevüslerin patolojik tanıları ve sıklık yüzdeliklerine bakıldığında birinci sırada intradermal nevüs bulunmuştur. Tüm hastaların yüzde 45,4’ünde intradermal, compound veya mavi nevüs izlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Melanositik nevüsler çoğunlukla benign karakterde olup, eksizyon çoğunlukla kozmetik amaçlarla yapılmaktadır. Buna rağmen sınırları düzensiz, büyüyen, renk değişikliği gösteren nevüslerde malign potansiyel olma ihtimali olduğundan bunların takibi yapılmalı ve şüpheli lezyonların malignite ekartasyonu amacıyla eksizyonu yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Biyopsi, eksizyon, nevüs


Histopatological Analysis of Nevi Excisions in Our Clinic

Bilge Kağan Aysal1, Özlem Çolak1, Selman Taşkın2, Zeynep Öykü Gürel1, Tuğçe Yasak Par1, İlker Üsçetin1
1Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Deparment of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Istanbul
2Van Research and Training Hospital, Van

INTRODUCTION: Nevi are the most common benign lesions on the skin. Nevus excisions are performed to exclude the malignancies and for cosmetic reasons. The most reliable approach is excision and pathological examination in order to exclude malignant transformation for the nevi that have irregular borders, changing color, and a recent growing. The preliminary diagnoses, localizations and pathologic results after the excisional biopsies were presented in this study.
METHODS: The study is a retrospective case series including 1576 excised nevi in 1382 patients between 2016-2019. The patients were evaluated retrospectively in terms of the pathologic results and demographic data such as age, gender and nevus localization. The clinical preliminary diagnoses of all excised lesions were listed as nevi. Malignant and benign results were compares statistically.
RESULTS: The patients included in the study were between the ages of 5-85. Twenty different types of pigmented skin lesions were identified. The mean age of patients with malignant results was 51.1, while the mean age of patients with benign results was 34.4 (p=0.054). The most common nevus locations were head and neck (76.98%), followed by trunk (16.04%), upper extremity (4.39%), and lower extremity (2.57%). When the pathological diagnoses and frequencies of the excised nevi were examined Intradermal, compound or blue nevi were observed in 45.4% of all patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Melanocytic nevi are mostly benign and excision is mostly performed for cosmetic purposes. However, since there is a possibility of malignant transformation in atypical nevi; these should be excised to rule out malignancy.

Keywords: biopsy, excision, nevi


Bilge Kağan Aysal, Özlem Çolak, Selman Taşkın, Zeynep Öykü Gürel, Tuğçe Yasak Par, İlker Üsçetin. Histopatological Analysis of Nevi Excisions in Our Clinic. . 2022; 38(4): 295-298

Sorumlu Yazar: Bilge Kağan Aysal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar