. 2023; 39(2): 103-114

COVID-19 aşısına yönelik tutumlar: Sağlık çalışanları COVID-19 aşısı hakkında ne düşünüyor?

Gülsüm Kaya1, Pınar Özkan Oskay2, Şeyma Trabzon3, Dilek Aygin4
1Sakarya Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Sakarya, Türkiye
2Yenikent Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Sakarya, Türkiye
3Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Acil Tıp Teknisyenliği Programı, Sakarya, Türkiye
4Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Cerrahi Hemşireliği Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma aşılamanın ilk günlerinde sağlık çalışanlarının COVID-19 aşılarına karşı olan düşünce ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma bir devlet hastanesinde Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul izni ve sağlık bakanlığı araştırma izni alındı. Katılımcılardan Google Formlar aracılığıyla görüşme formunu doldurması istendi. Veriler SPSS 21 programında değerlendirildi.
BULGULAR: Sağlık çalışanlarının 160’ı kadın olup yaş ortalamaları 37,27±9,21 yıldı. Sağlık çalışanlarının çoğunluğu (%74,8) herhangi bir COVID-19 aşısı olmak istediğini, hangi COVID-19 aşısı sorusuna ise sırasıyla; SINOVIAC-Çin (%58,7) Biontech/Pfizer Aşısı-Almanya (%28,3), Oxford/Astra Zeneca Aşısı-İngiltere (%5,3), Sputnik V Aşısı-Rusya (%4,0) ve Moderna Aşısı-Amerika Birleşik Devletleri (%3,6) aşılarını olmak istediklerini belirtti. COVID-19 aşısına yönelik olumlu tutum puan ortalaması 3,56 ± 0,88; olumsuz tutum puan ortalaması ise 3,30 ± 0,70 olduğu bulundu. COVID-19 geçirme durumu değişkenine göre COVID-19 aşısına yönelik olumlu ve olumsuz tutum puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ancak öğrenim durumuna göre yüksek lisans/doktora eğitimine sahip olan sağlık çalışanlarının daha düşük eğitim düzeyine sahip olanlara göre COVID-19 aşısına yönelik olumlu tutum puan ortalamaları anlamlı oranda daha yüksek bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda sağlık çalışanlarının COVID-19 aşısına yönelik olumlu tutuma sahip oldukları ve olumsuz tutumlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının COVID-19 aşılarına yönelik algı ve tutumları, hem salgını yönetmede hem de salgınla mücadelede başarıya ulaşmada çok değerlidir. COVID-19 aşılama oranlarının artması için çok yönlü ve multidisipliner çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: COVID-19 aşısı, düşünce, tutum, sağlık çalışanları


Attitudes towards the COVID-19 vaccine: What do healthcare professionals think about the COVID-19 vaccine?

Gülsüm Kaya1, Pınar Özkan Oskay2, Şeyma Trabzon3, Dilek Aygin4
1Sakarya University Training And Research Hospital, Member Of Infection Control Committee, Sakarya, Turkey
2Yenikent State Hospital, Member Of Infection Control Committee, Sakarya, Turkey
3Sakarya University Vocational School Of Health Services, Department Of Emergency Medicine Technician, Sakarya, Turkey
4Sakarya University Faculty Of Health Sciences, Department Of Surgical Nursing, Sakarya, Turkey.

INTRODUCTION: This study was conducted to evaluate the thoughts and attitudes of healthcare professionals towards COVID-19 vaccines in the first days of vaccination.
METHODS: The study was conducted between January and February 2021 a state hospital. Ethics committee approval and research permission from the Ministry of Health were obtained before starting the study. Participants were asked to fill out the opinion form via Google Forms. The data were evaluated in the SPSS 21 program.
RESULTS: 160 of the health workers were women and their mean age was 37.27±9.21 years. Majority of healthcare workers (74.8%) wanted to have any COVID-19 vaccine, and these vaccines were SINOVIAC-China (58.7%) Biontech/Pfizer Vaccine-Germany (28.3%), Oxford/Astra Zeneca Vaccine-England, respectively. (5.3%), Sputnik Vaccine-Russia (4.0%), and Moderna Vaccine-United States (3.6%). Positive attitude towards the COVID-19 vaccine mean score was 3.56±0.88; the mean score of negative attitude was found to be 3.30±0.70 (p>0.05). The mean score of positive attitude towards the COVID-19 vaccine was found to be significantly higher in healthcare professionals with a master's/doctorate education, compared to those with a lower education level.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, it was determined that health workers had positive attitudes towards the COVID-19 vaccine and their negative attitudes were low. The perceptions and attitudes of healthcare professionals, who are at the forefront of the fight against the epidemic, towards COVID-19 vaccines are invaluable both in managing the epidemic and in achieving success in combating the epidemic. Multidisciplinary and multidisciplinary studies are needed to increase COVID-19 vaccination rates.

Keywords: COVID-19 vaccine, Idea, Attitude, Health workers


Gülsüm Kaya, Pınar Özkan Oskay, Şeyma Trabzon, Dilek Aygin. Attitudes towards the COVID-19 vaccine: What do healthcare professionals think about the COVID-19 vaccine?. . 2023; 39(2): 103-114

Sorumlu Yazar: Gülsüm Kaya, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar