. 2017; 33(1): 28-32 | DOI: 10.5222/otd.2017.1083  

Pregnancy in women 40 years old or older: maternal and neonatal outcomes

Büşra Cambaztepe, Fatma Didem Yücel, Gizem Pektaş, Berk Bulut, Hamit Caner Uzun, Veli Mihmanlı
Department Of Obstetrics And Gynecology, Okmeydanı Training And Research Hospital, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: The purpose of this study is to analyze perinatal and neonatal outcomes of pregnant women at the age 40 and over.
METHODS: The study group consisted of pregnant women who were 40 and over and delivered at Okmeydanı Training And Research Hospital between January 2011 - December 2014. The data of the patients were compared with those of a control group which exclusively included pregnant women between ages 20 and 35.
RESULTS: Chronic hypertension, gestational diabetes mellitus, intauterin growth restriction and caesarian section rates were found statistically high for advanced age pregnancy (p=0.005; p=0.027; p=0.031; p=0.001). Preeclampsia, ablatio placenta, placenta previa, intrauterine fetal death rates were not statistically significantly different. At age 40 and over, chronic deseases were found significantly higher (p=0.023). Week at birth and birthweight, neonatal intensive care unit requirements, 5th minute Apgar scores, preterm labor ratios were not statistically significantly different.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study; chronic hypertension, gestational diabetes mellitus, intauterin growth restriction and caesarian section rates were found high at age 40 and over.

Keywords: Maternal age, maternal complication, neonatal morbidity


Kırk yaş ve üzeri gebeliklerde maternal ve neonatal sonuçların değerlendirilmesi

Büşra Cambaztepe, Fatma Didem Yücel, Gizem Pektaş, Berk Bulut, Hamit Caner Uzun, Veli Mihmanlı
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Kliniğimizde doğum yapmış kırk ve üzeri yaştaki gebelerin maternal ve neonatal sonuçlarını değerlendirmek.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Ocak 2011- Aralık 2014 yılları arasında S.B. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde doğum yapmış 40 yaş ve üstü gebelerin kayıtları incelendi. Maternal ve neonatal komplikasyonlar aynı dönemde doğum yapmış 20-35 yaş grubundaki gebelerle karşılaştırıldı.
BULGULAR: Kırk yaş ve üzeri gebelerde kronik hipertansiyon, gestasyonel diyabet, intrauterin gelişme geriliği ve sezaryenle doğum oranı 20-35 yaş arası gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (Sırasıyla p=0.005, p=0.027, p=0.031, p: 0.001). Preeklampsi, plasenta previa, plasenta dekolmanı ve inutero fetal kayıp görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Kırk yaş ve üzeri gebelerde kronik hastalıkların görülme oranı (%8.9), 20-35 yaş arası gebelerden (%2.7) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p=0.023). Preterm eylem, doğum haftası, doğum kilosu, 5. dk Apgar skorları ve yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın sonucuna göre kırk yaş ve üzeri gebelerde, kronik hipertansiyon, gestasyonel diyabet, intrauterin gelişme geriliği ve sezaryenle doğum oranı daha yüksektir.

Anahtar Kelimeler: Anne yaşı, maternal komplikasyon, neonatal morbidite


Büşra Cambaztepe, Fatma Didem Yücel, Gizem Pektaş, Berk Bulut, Hamit Caner Uzun, Veli Mihmanlı. Pregnancy in women 40 years old or older: maternal and neonatal outcomes. . 2017; 33(1): 28-32

Corresponding Author: Büşra Cambaztepe, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar