. 2014; 30(1): 34-38 | DOI: 10.5222/otd.supp1.2014.034  

Obesity and Skin

Nilgün Bahçetepe, Özgür Emek Kocatürk Göncü, Şule Güngör, Nagihan Köklü, Pelin Kuteyla Ülkümen
Okmeyanı Training and Research Hospital, Dermatology Clinic, İstanbul

As a well-known public health problem both in our country and in the world, obesity can coincide with hypertension, type-2 diabetes mellitus, cardiovascular disorders, polycystic ovary disease, sleep-apnea syndrome, breast and colorectal cancers, physiologic and orthopedic soruns as well as many skin pathologies. It is critical to diagnose these skin problems which are usually associated with insulin resistance, hyperandrogenism, increased skin thickness and mechanical problems to avoid the consequences related to morbidity and mortality of obesity. This manuscript focuses on dermatologic signs and diseases associated with obesity.

Keywords: obesity, skin, hyperandrogenism, hyperinsulinism


Obezite ve Deri

Nilgün Bahçetepe, Özgür Emek Kocatürk Göncü, Şule Güngör, Nagihan Köklü, Pelin Kuteyla Ülkümen
Okmeyanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

Dünyada ve ülkemizde yaygın bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hipertansiyon, tip 2 diyabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, polikistik over sendromu, uyku apne sendromu, meme ve kolorektal kanserler, fizyolojik ve ortopedik sorunlar ile çok sayıda dermatolojik patolojiye de eşlik etmektedir. Daha çok insülin direnci, hiperandrojenizm, deri kalınlığı ve mekanik sorunlarla ilişkili olarak ortaya çıkan bu dermatolojik hastalıkları ve belirtileri tanımak obeziteye bağlı morbidite ve mortalitenin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir. Bu makalede obezite ile ilişkili deri hastalıkları ve deri belirtileri gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: obezite, deri, hiperandrojenizm, hiperinsülinemi


Nilgün Bahçetepe, Özgür Emek Kocatürk Göncü, Şule Güngör, Nagihan Köklü, Pelin Kuteyla Ülkümen. Obesity and Skin. . 2014; 30(1): 34-38

Corresponding Author: Nilgün Bahçetepe, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar