. 2017; 33(1): 92-100 | DOI: 10.5222/otd.2017.092  

Amputation as a result of war injuries and terrorist attacks

Yusuf Erdem, Cemil Yıldız, Mustafa Kürklü
Gulhane Training And Research Hospital Department Of Orthopedics, Ankara, Turkey

Early amputation is regarded as a life saving procedure after high energy injuries due to war injuries and terrorist attacks. Proper intervention in such injuries requires more experience and algorithmic approach. Moreover appropriate management in war and terrorist attacks-related vascular injuries of the extremities are challenging among many surgeons, especially in our country regarding geopolitical location. Although lİmb salvage surgeries are performed primarily, long-standing and fair outcomes of these procedures may affect patients negatively both physically and emotionally which should be keep in mind in definiive treatment decision.

Keywords: amputation, terrorist attacks, war, extremity


Savaş ve terör yaralanmaları sonrası amputasyon

Yusuf Erdem, Cemil Yıldız, Mustafa Kürklü
Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Ankara

Savaş ve teröre bağlı yüksek enerjili yaralanmalar sonrası erken amputasyon hayat kurtarıcı bir girişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tip yaralanmalarda müdahale tecrübe ve algoritmik yaklaşım gerektirir. Ülkemizin jeopolitik konumu gereği sık karşılaşılan ekstremite vasküler yaralanmaları sonrası acil ve doğru müdahale kararını verebilmek birçok cerrah için sıkıntı yaratan bir durumdur. Öncelikle ekstremite kurtarıcı cerrahiler denense de, bu cerrahilerin uzun soluklu oluşu, hastada fiziksel ve emosyonel hasar yaratması, nihai tedavi kararının verilmesinde göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: amputasyon, terör, savaş, ekstremite


Yusuf Erdem, Cemil Yıldız, Mustafa Kürklü. Amputation as a result of war injuries and terrorist attacks. . 2017; 33(1): 92-100

Corresponding Author: Yusuf Erdem, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar