. 2013; 29(1): 8-14 | DOI: 10.5222/otd.2013.008  

Evaluation of Breast Masses with Diffusion MRI and Elastography

Duçem Gerger, Zafer Ünsal Coşkun, Aslı Ertürk, Şükrü Uzun
Okmeydanı Training And Research Hospital, Radiology Department, Istanbul

OBJECTIVE: Breast cancer, is the most common malignancy among women in developed countries. The rate of death from breast cancer takes the 1th place among cancer mortalities at women. The early detection of tumor is very important in the prognosis. Aim in this study is to determine the role of breast elastography, breast Diffusion MRI and ADC measurements in the detection of breast cancer in the early phase and to assess the morphological findings of the tumor accurately and to compare the results with US/mammography.
METHODS: Ages ranging between 24 and 71 of 31 patients and their 31 lesion enrolled in the study. U.S. and / or mammography were evaluated. All patients then underwent Diffusion MRI and elastography.
RESULTS: Patients were divided into groups according to the results of tru-cut biopsy and fine needle biopsy by the results of 9 (27.3%) were benign, 22 (72.7%) were malignant.7 of 22 malignant lesions and 1 of 9 benign lesions were malignant (score 4 and 5) on elastography examination. Except one patient, diffusion MRI and ADC mapping of the 31 lesions of 22 patients were malignant.
CONCLUSION: In this study sensitivity and specifity of elastography and ADC values were 31.82%, 95.40%, 100%, and 88.89%, 88.89%, respectively. No statistically significant difference was observed between benign and malignant patient groups by means of mean values of elastography (p=0,305). Mean ADC values were significantly lower in malignant patient group compared with benign group (p = 0.0001). When we examine, the greatest accuracy was achieved with the Diffusion MRI and ADC values.

Keywords: Breast Diffusion MRI, breast elastography, breast cancer


Meme Kitlelerinin Değerlendirilmesinde Elastografi ve Difüzyon MRG’nin Yeri

Duçem Gerger, Zafer Ünsal Coşkun, Aslı Ertürk, Şükrü Uzun
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul

AMAÇ: Meme kanseri tüm insanlarda AC kanserinden sonra 2. sıklıkla görülmektedir. Gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin de başında gelmektedir Erken evrede saptanması prognoz açısından oldukça önemlidir.Bu çalışmanın amacı erken evrede tanı ve tedaviye katkı amaçlı morfolojik analiz açısından meme USG ve mamografi gibi rutinde kullanılan tetkiklerle elde edilecek bilgilere meme Diffüzyon MRG ve Elastografi’nin rolü ve katkısını belirlemek ve meme lezyonları tanısında kullanılan tetkikleri karşılaştırmaktır.
YÖNTEMLER: Çalışmada Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Cerrahi Polikliniğine meme başında akıntı, ele gelen kitle nedeni ile başvurup fizik muayenede kitle tespit edilmesi nedeni ile Radyodianostik Kliniğine sevk edilen 31 kadın hasta alınmıştır. Hastaların yaş ortalamaları 49,65± 12,84 minimum 24 yaş, maksimum 71 yaş bulunmuştur. Olgular US ve/veya mamografi ile değerlendirildi. Daha sonra tüm olgulara elastografi ve Difüzyon MRG tetkikleri yapıldı.
BULGULAR: Hastalar tru-cut ve ince iğne kılavuzluğunda yapılan biyopsi neticelerine göre 9 (%27,3) benign, 22 (%72,7) malign gruplarına ayrıldı. Yapılan elastografide,22 malign lezyonun 7’sinde (%31.8); 9 benign lezyonun 1’inde score 4- 5 olmak üzere malign özellik saptandı.
Difüzyon MRG ve ADC haritalanması yapılan 31 lezyonda: 22 malign hastanın sadece 1’i hariç diffüzyonda kısıtlanma izlenmiş olup malign karakterde değerlendirildi.9 benign lezyonun tamamında kısıtlanma mevcut değildi ve benign olarak değerlendirildi.

SONUÇ: Çalışmada elastografi ve ADC değerlerinin sensitivitesi sırası ile %31.82, %95.40, %100; spesifitesi sırası ile %88.89, %88.89 olarak bulundu. Benign ve malign hasta gruplarının elastografi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,305). Malign hasta grubu ADC ortalamaları, benign hasta grubu ADC ortalamalarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,0001).
Çalışmada en büyük doğruluğun Diffüzyon MRG ve ADC ölçümleri ile sağlandığı sonucuna ulaşıldı.

Anahtar Kelimeler: Meme Diffüzyon MRG, ADC değerleri, elastografi, meme kanser


Duçem Gerger, Zafer Ünsal Coşkun, Aslı Ertürk, Şükrü Uzun. Evaluation of Breast Masses with Diffusion MRI and Elastography. . 2013; 29(1): 8-14

Corresponding Author: Duçem Gerger, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar