. 2013; 29(2): 76-80 | DOI: 10.5222/otd.2013.076  

Assessment of 99 Cases with Upper Gastrointestinal System Bleeding

Edip Erkuş, Ayşen Helvacı, Özlem Bodur, Neslihan Özsoy
Okmeydanı Training And Research Hospital

OBJECTIVE: The aim of our study is to assess the patients admitted to Okmeydani Education and Research Hospital Emergency Clinic with upper gastrointestinal system (GIS) bleeding and referred to internal medicine department for inpatient treatment and follow-up.
METHODS: Demographic data, complaints on admission, number of previous upper GIS bleedings, medication given that could cause bleeding, co-morbidities of all 99 patients participated in the study were recorded. Endoscopy findings, response to therapy, duration of hospitalization, transfusion requirements and cost of therapy were evaluated.
RESULTS: Causes of upper GIS bleeding were peptic ulcer (61,6%), erythematous gastritis (17,1%) and esophageal varices (6,05%). 35,3% of patients were using non steroidal anti-inflammatory drug (NSAID). Cost of diagnosis and therapy per patient was 500 Turkish Liras. Cost of transfusion was calculated as %50 of all.
CONCLUSION: Most common causes of upper GIS bleeding in patients referred to our emergency clinic were peptic ulcer, erythematous gastritis and esophageal varices in order of frequency. NSAID is an important factor. Transfusion costs constitutes approximately half of all expenses.

Keywords: etiology, health care costs, upper gastrointestinal system bleeding


Üst Gastrointestinal Sistem Kanamalı 99 Olgunun İncelenmesi

Edip Erkuş, Ayşen Helvacı, Özlem Bodur, Neslihan Özsoy
Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi,iç Hastalıkları Servisi,istanbul

AMAÇ: Çalışmamızda; Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğine üst gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle başvuran ve iç hastalıkları kliniklerine yatırılarak takip ve tedavi edilen hastaları değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEMLER: Çalışmaya alınan 99 hastanın demografik bilgileri, başvuru şikayetleri, kaçıncı kez kanama geçirdikleri, kanamaya neden olan ilaç alımları, eşlik eden kronik hastalıkları kaydedildi. Endoskopi bulguları, tedaviye yanıtları, yatış süreleri, transfüzyon gereksinimleri ve tedavi maliyetleri değerlendirildi.
BULGULAR: Üst gastrointestinal sistem kanamasına yol açan nedenler peptik ülser (% 61,6), eritematöz gastrit (% 17,1) ve özofagus varisleri (% 6,05) olarak saptandı. Hastaların % 35,3’ü nonsteroid anti enflamatuar ilaç (NSAİİ) kullanmaktaydı. Her vaka için tetkik tedavi maliyeti 500 Türk Lirası olarak bulundu. Transfüzyon maliyeti ise tüm maliyetin % 50’si olarak saptandı.
SONUÇ: Kanamanın en sık sebepleri sırasıyla peptik ülser, eritematöz gastrit ve özofagus varis kanamasıdır.Hastanemiz acil polikliniğine üst gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda NSAİİ’lar önemli bir etkendir. Transfüzyon maliyeti tetkik ve tedavi maliyetlerinin yaklaşık olarak yarısını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: etiyoloji, sağlık hizmeti maliyetleri, üst gastrointestinal sistem kanaması


Edip Erkuş, Ayşen Helvacı, Özlem Bodur, Neslihan Özsoy. Assessment of 99 Cases with Upper Gastrointestinal System Bleeding. . 2013; 29(2): 76-80

Corresponding Author: Edip Erkuş, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar