. 2018; 34(1): 1-8 | DOI: 10.5222/otd.2018.55376  

Dermatological Manifestations in Renal Transplant Recipients: A Single-centre Prospective Follow-up Study

Ahu Yorulmaz1, Nergiz Bayrakçı2, Rıdvan Güneş1, Fatih Dede2, Ferda Artüz1
1Ankara Numune Research and Education Hospital, Department of Dermatology, Ankara
2Ankara Numune Research and Education Hospital, Department of Nephrology, Ankara

INTRODUCTION: The global prevalence of end-stage renal disease is growing. Renal transplantation (RTx) is considered as the best therapeutic approach for patients with end-stage renal disease. A significant number of complications faced by recipients after transplantation are related with immunosuppressive drugs (ISD). The aim of the present study was to describe ISD-related dermatological manifestations in RTx recipients.
METHODS: Forty-eight RTx recipients (22 women, 26 men) were prospectively enrolled in a period of one year. Following a thorough dermatological examination, if present, skin lesions were noted. All skin lesions were classified as whether or not ISD-related. Detailed statistical analyses were done and a p-value of <0.05 was considered to be statistically significant.
RESULTS: ISD-related skin lesions were observed in 66,7% of the patients (32/48) at the baseline dermatological examination and in 33,3% of the patients (16/48) during the follow-up period. The overall incidence of ISD-related skin lesions was 75%. Chi-square analysis revealed no statistically significant relationship between development of ISD-related skin lesions and the type of the ISD administered (p values were as follows: tacrolimus, 1,000; mycofenolat mofetil, 1,000; azathioprine, 1,000; sirolimus, 0,250; Cyclosporin A, 1,000). There was no statistically significant relationship between development of ISD-related skin lesions and length of the post-transplantation period (p=0,528). In addition, no statistically significant results were observed between development of malignant skin lesion and the type of the ISD administered (p values were 1,000 for tacrolimus, mycofenolat mofetil, azathioprine, sirolimus and Cyclosporin A or length of the post-transplantation period (p=0,067) or cigarette smoking (p=0,208) or alcohol consumption (p=1,000) or skin type (p=0,625).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We have investigated ISD-related dermatological manifestation in RTx recipients and tried to assess the relationship between these findings and patients' characteristics. On the other hand, further studies are needed to establish ISD-related dermatological manifestation and long term complications, including skin cancer in RTx recipients.

Keywords: renal transplantation, immunosuppressives, dermatological manifestations


Renal Transplant Alıcılarında Dermatolojik Bulgular: Tek Merkezli Prospektif Çalışma

Ahu Yorulmaz1, Nergiz Bayrakçı2, Rıdvan Güneş1, Fatih Dede2, Ferda Artüz1
1Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Ankara
2Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Son dönem böbrek yetmezliğinin dünya çapındaki prevalansı giderek artmaktadır. Renal transplantasyon (RTx) son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde en etkin yaklaşım olarak kabul edilmektedir. RTx alıcılarının tranplantasyon sonrası dönemde karşılaştıkları komplikasyonların önemli bir kısmı immünsüpresif tedavilerle (İT) birebir ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı RTx alıcılarında İT ilişkili dermatolojik bulguları ortaya koymaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kırk sekiz RTx alıcısı olgu (22 kadın, 26 erkek) bir yıllık bir sürede prospektif olarak değerlendirildi. Ayrıntılı dermatolojik muayenenin ardından mevcutsa deri bulguları kaydedildi. Tüm lezyonlar İT ilişkili olup olmamasına göre değerlendirildi. Ayrıntılı istatiksel analizler yapıldı ve p<0,05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Bazal dermatolojik incelemede %66,7 (32/48), takiplerde ise %33,3 (16/48) hastada İT ilişkili lezyon saptandı. Çalışma grubunda tespit edilen İT ilişkili deri lezyonu insidansı %75’ti. Ki kare testi İT ilişkili lezyon gelişimi ile kullanılan İT arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koydu (p değerleri: takrolimus, 1,000; mikofenolat mofetil, 1,000; azathiopürin, 1,000; sirolimus, 0,250; siklosporin A, 1,000). İT ilişkili lezyon gelişimi ile transplantasyon sonrası geçen süre arasında istatiksel açıdan herhangi bir ilişkili yoktu (p=0,528). Malign deri lezyonu gelişimi ile uygulanan İT arasında (p değerleri takrolimus, mikofenolat mofetil, azathiopürin, sirolimus ve siklosporin A için 1,000), transplantasyon sonrası geçen süre (p=0,067), sigara kullanımı (p=0,208), alkol kullanımı (p=1,000) ya da cilt tipi (p=0,625) arasında anlamlı ilişki yoktu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma ile, RTx alıcılarının İT ilişkili deri bulgularını araştırdık ve bu bulguların olguların özellikleri ile olan ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. Bununla birlikte, RTx alıcılarında İT ilişkili dermatolojik bulguların ve deri kanserlerini de içeren uzun dönem komplikasyonların belirlenmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: renal transplantasyon, immünsüpresifler, dermatolojik bulgular


Ahu Yorulmaz, Nergiz Bayrakçı, Rıdvan Güneş, Fatih Dede, Ferda Artüz. Dermatological Manifestations in Renal Transplant Recipients: A Single-centre Prospective Follow-up Study. . 2018; 34(1): 1-8

Corresponding Author: Ahu Yorulmaz, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar