. 2018; 34(1): 19-23 | DOI: 10.5222/otd.2018.44265  

Retrospectice analysis of patients who were operated consecutively due to cleft lip palate in the last ten years and Review of association with additional malformations

Ahmet Dilber, Özay Özkaya Mutlu, İlker Üsçetin, Özlem Çolak, Turgut Kayadibi
Okmeydani Training And Research Hospital, Plastic Reconstructive And Aesthetic Surgery Clinic, İstanbul

INTRODUCTION: Cleft lip and palate are frequent congenital malformations. Both genetic and environmental factors take place in their development. They can occur as a single anomaly or can be seen together with any other anomalies.Although in a great number of effected patients there is no additional anomaly, sometimes additional congenital malformations are came together with. In this study we aimed to analyze the patient information retrospectively and to detect additional anomalies seen together in our patients.
METHODS: 110 patients whom are operated due to cleft lip and palate in 2005-2014 are included in this study. Patients are assessed according to operation age, sexuality, additional disease or anomaly, family history and repairment technique. Cleft lip is classified as left, right, bilateral and complete, incomplete, microform. Cleft palate is classified as secondary complete and secondary incomplete.
RESULTS: There are 49 of 110 patients (45%) with isolated cleft lip, 41 patients (37%) with isolated cleft palate, 20 patients (18%) both with cleft lip and palate. 81% of the patients had no additional anomaly or syndrome, 19% had at least one additional anomaly or syndrome.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Cleft Lip and Palate are the most common congenital anomaly of head neck area. Patients owning these anomalies are needed to get investigated for additional anomalies and genetic aspect. Seasonal retrospective analyses on these anomalies has the importance of showing the change in frequency. We consider that these kind of analyses can ease the follow up and enlighten the future.

Keywords: cleft lip, cleft palate, additional malformation


Kliniğimizde Son On Yılda Ardışık Olarak Opere Edilen Dudak Damak Yarığı Hastalarının Retrospektif Analizi ve Ek Anomali Birlikteliğinin İncelenmesi

Ahmet Dilber, Özay Özkaya Mutlu, İlker Üsçetin, Özlem Çolak, Turgut Kayadibi
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Plastik Rekonstüktif Ve Estetik Cerrahi Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Dudak ve damak yarıkları sık görülen konjental malformasyonlardandır. Dudak veya damak yarıkları tek başına görülebileceği gibi herhangi bir ek anomali ile birlikte de görülme olasılığı yüksektir. Bu çalışmada amaç kliniğimizde 2005-2014 yılları arasında opere edilen dudak-damak yarığı olgularının retrospektif analizini ve ek anomaliler açısından değerlendirmesini yapmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2005-2014 yılları arasında dudak veya damak yarığından dolayı opere edilen 110 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar operasyon yaşı, cinsiyet, ek hastalık veya anomali, aile öyküsü ve kullanılan onarım tekniği açısından değerlendirildi. Dudak yarıkları sağ, sol, bilateral olarak ve komplet, inkomplet, mikroform olarak, damak yarıkları komplet, sekonder komplet ve sekonder inkomplet olarak sınıflandırıldı.
BULGULAR: 110 hastanın %45’inde izole dudak yarığı (49 hasta), %37’sinde izole damak yarığı (41 hasta) ve %18’inde tanesinde hem dudak hem damak yarığı (20 hasta) mevcuttu.Hastaların %81’inde herhangi bir ek anomali veya sendrom saptanmazken, %19’unda en az bir ek anomali veya sendrom mevcuttu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dudak damak yarıkları baş boyun bölgesinin en sık görülen konjental anomalilerindendir. Bu anomaliye sahip hastaların genetik açıdan ve diğer anomaliler açısından araştırılması gerekir. Bu anomalilerle ilgili dönemsel retrospektif çalışmaların hastalığın sıklığındaki değişimi göstermesi açısından hastaların takibi ve geleceğe ışık tutması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: yarık dudak, yarık damak, ek anomali,


Ahmet Dilber, Özay Özkaya Mutlu, İlker Üsçetin, Özlem Çolak, Turgut Kayadibi. Retrospectice analysis of patients who were operated consecutively due to cleft lip palate in the last ten years and Review of association with additional malformations. . 2018; 34(1): 19-23

Corresponding Author: Ahmet Dilber, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar