. 2014; 30(1): 19-23 | DOI: 10.5222/otd.supp1.2014.019  

Obstructive Sleep Apnea Syndrome and Obesity

Enes Ataç, Güven Yıldırım, Tolgar Lütfi Kumral, Güler Berkiten, Ziya Saltürk, Yavuz Uyar
Okmeydani Training And Research Hospital

Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is caused by blockages in the airways during sleep. The average rate of 2-4% seen in adults in the community, which can cause cardiovascular and cerebrovascular disease. It is the most common cause of sleep apnea disease. It is seen more ferquently in men, women after menopause, the elderly and obese. Obesity increases incidence and severity of OSAS. İn the treatment of OSAS, surgery, CPAP (continuous positive airway pressure), general measures such as weight loss can be used. İn this article, relationship of OSAS obesity, current treatment options aimed to discuss with the literature.

Keywords: Obstructive sleep apnea syndrome, apne, obesity


Obstrüktif Uyku Apne Sendromu ve Obezite

Enes Ataç, Güven Yıldırım, Tolgar Lütfi Kumral, Güler Berkiten, Ziya Saltürk, Yavuz Uyar
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) uyku sırasında solunum yolundaki tıkanıklardan kaynaklanır. Toplumda ortalama yetişkinlerde % 2-4 oranında görülen, kardiyovasküler ve serobrovasküler hastalıklara neden olabilen en sık rastlanan uyku apne nedenidir. Hastalık erkeklerde, menopoz sonrası kadınlarda, yaşlılarda ve obezlerde çok daha sık görülmektedir. Obezite ile hastalağın hem görülme sıklığı hem de şiddeti artmaktadır. Tedavisinde kilo kaybedilmesi gibi genel önlemler, cerrahi yöntemler ve CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) kullanılabilmektedir. Yazımızda OUAS’ın obezite ilişkisi ve güncel tedavi seçenekleri literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: obsrüktif uyku apne sendrome, apne, obezite


Enes Ataç, Güven Yıldırım, Tolgar Lütfi Kumral, Güler Berkiten, Ziya Saltürk, Yavuz Uyar. Obstructive Sleep Apnea Syndrome and Obesity. . 2014; 30(1): 19-23

Corresponding Author: Enes Ataç, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar