. 2020; 36(1): 17-24

Mean Platelet Volume in Myocardial and Neurological Injury Associated with Carbon Monoxide Poisoning

Ahmet Ali Top1, Senol Ardic1, Gurkan Altuntas1, Ali Aygun2, Ozgur Tatli3, Aynur Sahin3, Suleyman Turedi3
1Department of Emergency Medicine, Kanuni Training and Education Hospital, Trabzon, Turkey
2Department of Emergency Medicine, Ordu University, Faculty of Medicine, Ordu, Turkey
3Department of Emergency Medicine, Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Trabzon, Turkey

INTRODUCTION: Carbon monoxide (CO) poisoning is one of the most commonly encountered causes of fatal intoxication worldwide. Mean platelet volume (MPV) elevation have been shown in several diseases associated with tissue hypoxia and inflammation. This study investigated an association between MPV levels and CO poisoning, and examined the relations between MPV and myocardial or neurological injury.
METHODS: The research was planned as a single-center, prospective, cross-sectional clinical study. Cases with ischemic chest pain, ischemic ECG change or troponin elevation were classified as CO poisoning-related myocardial injury. Cases with serious neurological findings were classified as CO poisoning-related neurological injury.
RESULTS: Eighty-nine patients with CO poisoning and 20 healthy volunteers were enrolled. Mean MPV levels at presentation in patients with CO poisoning were 9.26±0.99 (fl), and 9.19±0.97 (fl) in patients with myocardial injury and 9.11±1.04 (fl) in those with neurological injury. MPV values at presentation in patients with CO poisoning were significantly higher than those in the healthy volunteers (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: MPV rises significantly in CO poisoning compared to healthy individuals. However, this is not correlated with the clinical findings that may emerge and does not appear to be a reliable parameter in identifying potential myocardial or neurological injury.

Keywords: Carbon monoxide poisoning, mean platelet volume, hypoxia, platelet activation


Karbon monoksit zehirlenmesiyle ilişkili miyokardial ve nörolojik yaralanmalarda ortalama trombosit hacmi

Ahmet Ali Top1, Senol Ardic1, Gurkan Altuntas1, Ali Aygun2, Ozgur Tatli3, Aynur Sahin3, Suleyman Turedi3
1Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Trabzon, Türkiye
2Ordu Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Ordu, Türkiye
3Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Trabzon, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Karbonmonoksit (CO) zehirlenmesi, dünya çapında ölümcül zehirlenmelerin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Ortalama trombosit hacmi (MPV) yüksekliği doku hipoksisi ve inflamasyonu ile ilişkili çeşitli hastalıklarda gösterilmiştir. Bu çalışmada MPV düzeyleri ile CO zehirlenmesi arasındaki ilişkiyi ve MPV ile miyokardiyal ve nörolojik hasar arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma tek merkezli, prospektif, kesitsel bir klinik çalışma olarak planlandı. İskemik göğüs ağrısı, iskemik EKG değişikliği veya troponin yüksekliği olan olgular CO zehirlenmesi ile ilişkili miyokardiyal yaralanma olarak sınıflandırıldı. Ciddi nörolojik bulguları olan vakalar CO zehirlenmesi ile ilişkili nörolojik hasar olarak sınıflandırıldı.
BULGULAR: CO zehirlenmesi olan 80 hasta ve 20 sağlıklı gönüllü alındı. CO zehirlenmesi olan hastaların ortalama MPV düzeyleri 9.26 ± 0.99 (fl), miyokardiyal yaralanma olanların 9.19 ± 0.97 (fl) ve nörolojik hasarı olanların 9.11 ± 1.04 (fl) idi. CO zehirlenmesi olan hastaların MPV değerleri, sağlıklı gönüllülerden anlamlı olarak daha yüksekti (p <0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sağlıklı insanlara göre CO zehirlenmesinde MPV önemli ölçüde artmaktadır. Bununla birlikte, bu durum ortaya çıkabilen klinik bulgularla ilişkili değildir ve potansiyel miyokardiyal veya nörolojik hasarı belirlemede güvenilir bir parametre olarak görünmemektedir.

Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, ortalama trombosit hacmi, hipoksi, trombosit aktivasyonu


Ahmet Ali Top, Senol Ardic, Gurkan Altuntas, Ali Aygun, Ozgur Tatli, Aynur Sahin, Suleyman Turedi. Mean Platelet Volume in Myocardial and Neurological Injury Associated with Carbon Monoxide Poisoning. . 2020; 36(1): 17-24

Corresponding Author: Ali Aygun, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar