. 2021; 37(2): 83-88

Correlation of Risk Factor With Braden Risk Assessment Scale Of Pressure Ulcer Risk

Cansu Berktaş Kılınç, Mehmet Zincirci, İbrahim Gün, Namigar Turgut, Serap Karacalar, Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nihan Altıntepe
University of Health Seciences, Okmeydani Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Clinic, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Pressure ulcers(PU) are a common problem in intensive care units and leads to prolonged hospital stay, increased mortality and treatment cost. The Norton and Braden Risk Assessment Scale (BRAS) were developed for this purpose. However, in recent years, it has been suggested that BRAS is insufficient.
The aim of this study was to investigate the correlation between the BRAS and risk factors in the evaluation of the PU risk in patients treated in the intensive care unit.

METHODS: Retrospective, single-center study was conducted between February 2017 and Jully 2017 and enrolled 200 patients with standardized Pa02/FiO2 ratio, BRAS and all possible risk factors included age, sex, serum Hb, albumin, bilirubin, creatinine, platelet, mechanical ventilation support, GCS, NRS2002, APACHEII, hypotension and expected mortality were evaluated.
RESULTS: The ages of the patients included the study were between 18 and 95 years, with a meanage of 62.84±17,98 years (88(44%,female and 112(56%)male). There were a positive correlation correlation between BRAS measurements and Albumin, Hb, GCS, hypotension and PaO2/FiO2 measurements. There were a negative correlation between the BRAS measurements and NRS2002 values, direct bilirubin levels, APACHE II and expected mortality values.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Low albumin and hemoglobin values, GCS, hypotension, PaO2/FiO2 values and high indirect billuribin levels, NRS 2002, APACHE II score are risk factors for developing PU.
It is inferred from our study that these symptoms and standard laboratory results should be used as additional indicators in determining the risk of PU and also BRAS should be modified by considering these risk factors.

Keywords: Braden Risk Assessment Scale, Pressure Ulcer, Albumin


Basınç ülser riskinin değerlendirilmesinde Braden Skalası ile Risk Faktörlerinin Korelasyonu

Cansu Berktaş Kılınç, Mehmet Zincirci, İbrahim Gün, Namigar Turgut, Serap Karacalar, Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nihan Altıntepe
T.C Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Basınç ülserleri (PU) yoğun bakım ünitelerinde sık karşılaşılan bir problemdir ve hastanede kalış süresinin uzamasına, mortalitenin ve tedavi maliyetinin artmasına neden olur. Norton ve Braden Risk Değerlendirme Ölçeği (BRAS) bu amaç için geliştirilmiştir. Ancak son yıllarda BRAS'ın yetersiz olduğu öne sürülmüştür.
Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitesinde tedavi edilen hastalarda PU risk değerlendirmesinde BRAS ve risk faktörleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif, tek merkezli çalışma Şubat 2017 ile Temmuz 2017 arasında yapıldı ve standart Pa02 / FiO2 oranı, BRAS ve yaş, cinsiyet, serum Hb, albümin, bilirubin, kreatinin, trombosit, mekanik ventilasyon desteği dahil tüm olası risk faktörleri olan 200 hasta çalışmaya dahil edildi. GCS, NRS2002, APACHEII, hipotansiyon ve beklenen mortalite değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların yaşları 18 ila 95 yıl arasında olup ortalama yaşları 62.84 ± 17.98 yıl (88 (% 44, kadın ve 112 (% 56))) idi. Albumin, Hb, GCS, hipotansiyon ve PaO2/FiO2 ölçümleri ile BRAS arasında pozitif korelasyon vardı. BRAS ölçümleri ile NRS 2002 değerleri, direkt bilirubin seviyeleri, APACHE II ve beklenen mortalite değerleri arasında negatif bir korelasyon vardı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Düşük albümin ve hemoglobin, GCS, hipotansiyon, PaO2 / FiO2 ve direkt billuribin seviyeleri, NRS 2002, APACHE II skoru PU gelişiminde risk faktörleridir.
Çalışmamızdan, bu semptomların ve standart laboratuvar sonuçlarının PU riskini belirlemede ek gösterge olarak kullanılması gerektiği ve bu risk faktörleri göz önüne alınarak BRAS'ın değiştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Braden Risk Değerlendirme Skalası, Basınç Ülseri, Albumin


Cansu Berktaş Kılınç, Mehmet Zincirci, İbrahim Gün, Namigar Turgut, Serap Karacalar, Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nihan Altıntepe. Correlation of Risk Factor With Braden Risk Assessment Scale Of Pressure Ulcer Risk. . 2021; 37(2): 83-88

Corresponding Author: Namigar Turgut, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar