. 2021; 37(4): 261-267

“Reversed Halo” Sign on Thoracic CT Examination in Covid-19 Pneumonia

Defne Gürbüz1, Melis Koşar Tunç1, Hulya Yıldız1, Asim Kalkan2, M. Taner Yıldırmak3, Hakan Önder1
1University of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Clinic of Radiology, İstanbul, Turkey
2University of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Clinic of Emergency Medicine, İstanbul, Turkey
3University of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Reversed halo sign (RHS) is a rare finding of lung computed tomography (CT) for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pneumonia. The aim of our study is to examine the frequency and characteristics of the RHS finding in thoracic CT examinations of RT-PCR confirmed patients with COVID-19, to evaluate the relationship between this finding and the clinical course, and to contribute to differential diagnosis.
METHODS: Thoracic CT examinations of 1500 patients with positive RT-PCR tests for suspected COVID-19 pneumonia between March 16-April 26, 2020 were evaluated retrospectively. 49 patients with RHS were included in the study. The patients were classified into two groups as home-treated and hospital-treated. The number of RHSs, their craniocaudal, lobar and peripheral-central distribution, morphological features of the wall structure, its change over time, and additional findings were evaluated.
RESULTS: Of the patients with RHS, 28 (57%) were home-treated, while 21 (43%) were hospital-treated. The number of RHS lesions was higher in the hospitalized patient group. Lower zone involvement and predominance was common in both groups. Home-treated patients mostly had oval-shaped lesions (44.4%), while oval and round shapes were common in hospitalized patients (42.9%). Wall thickness of the reverse halo ring was greater in hospitalized patients. Incomplete ring morphology was frequent in both groups. The laboratory findings showed significant difference between the groups in monocyte counts and CRP, D-Dimer levels (p=0.04, p=0.002, and p=0.023, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: RHS plays an important role in the differential diagnosis of COVID-19 pneumonia from other diseases with its characteristic distribution pattern and morphological features.

Keywords: Reverse halo sign, Covid-19 Pneumonia, Computed Tomography


Covid-19 Pnömonisinde Toraks BT İncelemede İzlenen 'Ters Halo' İşareti

Defne Gürbüz1, Melis Koşar Tunç1, Hulya Yıldız1, Asim Kalkan2, M. Taner Yıldırmak3, Hakan Önder1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Ters halo işareti Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pnömonisi akciğer bilgisayarlı tomografi (BT) bulguları arasında nadir görülenlerden biridir. Çalışmamızın amacı RT-PCR ile COVID-19 tanısı almış hastaların çekilen toraks BT incelemelerinde ters halo bulgusunun görülme sıklığı, özellikleri ve bu bulgu ile hastaların klinik seyirleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve ayırıcı tanıya fayda sağlamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 16 Mart- 26 Nisan 2020 tarihleri arasında RT-PCR testi pozitif 1500 hastanın COVID-19 pnömonisi şüphesiyle çekilen toraks BT incelemeleri retrospektif olarak değerlendirildi. Ters halo işareti saptanan 49 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar evde takip edilen ve serviste takip edilen olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Çalışmada ters halo işaretinin sayısı, kraniokaudal, lober ve periferik-santral dağılımı, duvar yapısının morfolojik özellikleri, zaman içindeki değişimi ve ek bulgular değerlendirildi.
BULGULAR: RHS saptanan hastaların 28’i (%57) evde, 21’i (%43) ise serviste takip edilmekteydi. Ters halo lezyon sayısı serviste yatan hasta grubunda daha fazla olarak saptandı. Her iki grupta en sık alt zon tutulumu saptandı. Her iki grupta sağ ve sol akciğerde alt lob predominansı mevcuttu (sırasıyla, %81.6 ve %77.6). Evde takip edilen hastalarda; en sık oval (%44.4), serviste takip edilen hastalarda oval ve yuvarlak şekil (%42.9) izlendi. Ters halo halka duvar kalınlığı serviste yatan hastalarda daha fazla idi. Her iki grupta en sık inkomplet halka formu izlendi. Laboratuvar tetkiklerinde CRP, D-Dimer ve monosit değerleri arasında gruplar arası anlamlı istatistiksel fark saptandı (sırası ile p=0.002, p=0.023 ve p=0.04).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ters halo işareti; karakteristik dağılım paterni ve morfolojik özellikleri ile COVİD-19 pnömonisinin diğer hastalıklardan ayırıcı tanısının yapılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Ters halo işareti, Covid-19 Pnömonisi, Bilgisayarlı Tomografi


Defne Gürbüz, Melis Koşar Tunç, Hulya Yıldız, Asim Kalkan, M. Taner Yıldırmak, Hakan Önder. “Reversed Halo” Sign on Thoracic CT Examination in Covid-19 Pneumonia. . 2021; 37(4): 261-267

Corresponding Author: Defne Gürbüz, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar