. 2020; 36(2): 130-135

Prevalence and Risk Factors of Urinary Incontinence in Poor Educated Female Population

bahar yuksel ozgor1, FARUK OZGOR2, Ufuk Caglar2, murat ekmez3, Sule Birol ince3, murat baykal2, Omer Sarilar2
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Esenler Maternity And Children’s Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Urology, Haseki Teaching And Research Hospital, Istanbul, Turkey
3Department Of Obstetrics And Gynecology, Haseki Teaching And Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Objective: There is a significant inverse correlation between poor education level and one’s awareness of his/her health status. Poor educated patients presume most of the disorders as an expected progress of aging and daily life. In our study we aimed to clarify the prevalence of UI in women with a poor educational level.


METHODS: Material methods: Female patients admitted to urology and gynecology outpatient clinics without UI complaints were enrolled into the study. Patients, who were uneducated or only literate, were defined as poor educated.All patients were made to fill in Urinary Distress Inventory (UDI-6) and Incontinence Impact Questionnaire (IIQ-7) forms. Patients younger than 18 years, have history of incontinence surgery and pelvic surgery, history of pelvic radiation, presence of urologic and gynecological malignancy or severe neurological diseases were excluded from the study.

RESULTS: Results: In study population, 236patients (46.1%)had a compliant of UI. Patients with UI were at a significantly older age and they had higher BMI. UDI-6 and IIQ-7 scores were significantly higher in patients with UI. The BMI, history of difficult labor and presence of pelvic organ prolapse were significantly higher in patients with SUI. Age, BMI, presence of DM, number of deliveries, history of difficult labor and presence of pelvic prolapse were significantly higher in patients with UUI.

DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: Our study revealed that even not applying to hospitals with that complaints the incidence of UI was very high in poor educated female population and higher BMI, presence of difficult labor, pelvic prolapse were risk factors for UI and SUI subtypes.

Keywords: poor educated, Stress, Urge incontinence


Düşük Eğitim düzeyli kadınlarda uriner inkontinans prevelensı ve risk faktörleri

bahar yuksel ozgor1, FARUK OZGOR2, Ufuk Caglar2, murat ekmez3, Sule Birol ince3, murat baykal2, Omer Sarilar2
1Esenler Kadın Dogum Ve Cocuk Hastalıkları Hastanesı
2Hasekı Egıtım Ve Arastırma Hastanesı Urolojı Departmanı
3Hasekı Egıtım Ve Arastırma Hastanesı Kadn Hastalıkları Ve Dogum Departmanı

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Zayıf eğitim düzeyi ile kişinin sağlık durumu farkındalığı arasında ters ilişki vardır. Eğitim düzeyi düşük hastalar, bozuklukların çoğunu yaşlanma ve günlük yaşamda beklenen bir ilerleme olarak kabul eder. Çalışmamızda, eğitim düzeyi düşük olan kadınlarda UI sıklığını netleştirmeyi amaçladık.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Gereç yöntemleri: ÜI şikayeti olmayan üroloji ve jinekoloji polikliniğine başvuran kadın hastalar çalışmaya dahil edildi. Eğitimsiz veya sadece okuryazar olan hastalar, zayıf eğitimli olarak tanımlandı. Tüm hastalar Üriner Tehlike Envanteri (UDI-6) ve İnkontinans Etki Anketi (IIQ-7) formlarını doldurdu. 18 yaşından küçük olanlar, inkontinans cerrahisi ve pelvik cerrahi öyküsü, pelvik radyasyon öyküsü, ürolojik ve jinekolojik malignite varlığı veya ciddi nörolojik hastalıkları bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı.

BULGULAR: Bulgular: Çalışma popülasyonunda 236 hastada (% 46.1) UI saptandı. UI'li hastalar anlamlı olarak daha ileri yaştaydı ve VKI’leri daha yüksekti. UDI-6 ve IIQ-7 skorları, UI olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. VKİ, zor doğum öyküsü ve pelvik organ prolapsusu varlığı SÜİ'li hastalarda anlamlı derecede yüksekti. UUI hastalarında yaş, VKİ, DM varlığı, doğum sayısı, zor doğum öyküsü ve pelvik prolapsusu varlığı anlamlı olarak yüksek bulundu.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Çalışmamız, zayıf eğitim görmüş kadın popülasyonunda her ne kadar hastaneye bu şikayet ile başvurmasalar bile UI insidansının çok yüksek olduğunu ve VKİ'nin yüksek olduğu, zorlu doğum öyküsü varlığının ve pelvik prolapsusun UI ve SUI alt tipleri için risk faktörleri olduğunu ortaya koydu.

Anahtar Kelimeler: zayıf eğitim düzeyi, Stres inkontinans, Urge inkontinans


bahar yuksel ozgor, FARUK OZGOR, Ufuk Caglar, murat ekmez, Sule Birol ince, murat baykal, Omer Sarilar. Prevalence and Risk Factors of Urinary Incontinence in Poor Educated Female Population. . 2020; 36(2): 130-135

Corresponding Author: bahar yuksel ozgor, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar