. 2022; 38(2): 125-131

The Level of Knowledge About Human Papillomavirus Infection and Vaccination Among Mothers of Children Aged 11-18 Years of Age

Önder Kılıçaslan, Merve Aslantaş, Muhammet Mesut Nezir Engin, Furkan Timur, Kenan Kocabay
Department Of Pediatrics, Duzce University, Duzce, Turkey

INTRODUCTION: The aim is to investigate the knowledge, awareness, attitudes, and behaviors of mothers of children in terms of Human Papilloma Virus (HPV) infection, its association with cervical cancer, and HPV vaccination. It is estimated that cervical cancer is the second most common cancer among women worldwide, and it is one of the most preventable diseases, according to WHO reports. HPV vaccination rates are relatively minimal in Turkey. Lack of parental awareness about HPV infection is a possible most critical factor that drives vaccination rates.
METHODS: The study included 1023 healthy volunteer women who had at least one child aged 11-18 years old. A self-explanatory questionnaire comprised of 14 questions was created to assess and compare maternal awareness and behaviors regarding HPV infection and HPV vaccine.
RESULTS: The study presents that major of the responders (66%) have been aware of cervical cancer, minor of them (<2%) were aware that HPV is associated with cervical cancer. Less than half (32.81%) of the parents were found to be willing to vaccinate their children against HPV infection. The primary reason for non-vaccination was a lack of knowledge and concerns about side effects.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The current survey demonstrates that parents have a comparatively high level of knowledge about HPV and its association with cervical cancer; however, acceptance for vaccination is low. The study highlights the necessity for developing public education politics to achieve a deep awareness of parents about HPV vaccination in the community.

Keywords: child, human papillomavirus, knowledge, mothers, vaccines


11-18 Yaş Arası Çocukları Olan Annelerin İnsan Papilloma Virüsü Enfeksiyonu ve Aşılaması Hakkındaki Bilgi Düzeyleri

Önder Kılıçaslan, Merve Aslantaş, Muhammet Mesut Nezir Engin, Furkan Timur, Kenan Kocabay
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Düzce, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Annelerin İnsan Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonu, rahim ağzı kanseri ile ilişkisi ve HPV aşısı açısından bilgi, bilinç, tutum ve davranışlarını araştırmak. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser olduğu ve önlenebilir hastalıklardan biri olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de HPV aşılama oranları nispeten düşüktür. HPV enfeksiyonu hakkında ebeveyn farkındalığının olmaması, aşılama oranlarını yönlendiren olası en kritik faktördür.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 11-18 yaşlarında en az bir çocuğu olan 1023 sağlıklı gönüllü kadın dahil edildi. HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı ile ilgili maternal farkındalık ve davranışları değerlendirmek ve karşılaştırmak için 14 sorudan oluşan açıklayıcı bir anket oluşturuldu.
BULGULAR: Çalışma, yanıt verenlerin çoğunun (%66) rahim ağzı kanserinden haberdar olduğunu, ancak küçük bir kısmının (<%2) HPV'nin rahim ağzı kanseri ile ilişkili olduğunun farkında olduğunu göstermektedir. Ebeveynlerin yarısından azının (%32.81) çocuklarını HPV enfeksiyonuna karşı aşılamaya istekli olduğu görüldü. Aşılama yapılmamasının birincil nedeni, yan etkiler konusunda bilgi eksikliği ve endişelerdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mevcut araştırma, ebeveynlerin HPV ve bunun rahim ağzı kanseri ile ilişkisi hakkında nispeten yüksek bilgi düzeyine sahip olduğunu göstermektedir; ancak aşı kabulü düşüktür. Çalışma, toplumdaki HPV aşısı hakkında ebeveynler hakkında derin bir farkındalık yaratmak için halk eğitimi politikaları geliştirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: çocuk, insan papilloma virüsü, bilgi, anneler, aşılar


Önder Kılıçaslan, Merve Aslantaş, Muhammet Mesut Nezir Engin, Furkan Timur, Kenan Kocabay. The Level of Knowledge About Human Papillomavirus Infection and Vaccination Among Mothers of Children Aged 11-18 Years of Age. . 2022; 38(2): 125-131

Corresponding Author: Önder Kılıçaslan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar