. 2023; 39(1): 26-29

Selection of the Appropriate Population for Education to Prevent Pediatric Head Trauma

Haydar Gök, Gökhan Perçinoğlu
Department Of Neurosurgery, Prof.dr Cemi̇l Taşçıoğlu Cıty Hospıtal, Turkey

INTRODUCTION: Pediatric head trauma is one of the leading causes of childhood death. However, it is possible to reduce deaths with measures to be taken.Since it is important to educate the person(s) responsible for the care of the child and for whom the education should be applied first, we aimed to conduct a study to shed light on this situation.
METHODS: A total of 14243 patients aged 0-6 years admitted to the emergency department with head trauma were included in the study. Apart from the routine parameters, who was responsible for the care of the patient during the trauma was questioned. It was investigated whether there was a correlation between the person(s) who took care of the patient and the severity of the trauma.
RESULTS: It was determined that patients in all age groups were predominantly under maternal supervision. For the remaining patients, older siblings and fathers in younger age groups; In older age groups, grandmother, grandmother and grandfather played the role of caregiver. Non-family persons, who constitute a very small group in caregiving, show an equal distribution for age groups. The incidence of moderate head trauma was found to be higher in patients who were cared for by third parties, compared to other caregiver groups (p<0.05). No relationship was found between mild and severe head trauma and caregiver groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Mortality and morbidity rates due to pediatric head trauma are high. It is possible to prevent traumas with the education of caregivers. Clinical experiences can provide guidance on what kind of training programs will be prepared and which groups of caregivers will receive these trainings primarily.

Keywords: pediatric head trauma, community education, trauma preventive training


Pediatrik Kafa Travmalarını Önlemede Eğitim İçin Uygun Popülasyonun Seçimi

Haydar Gök, Gökhan Perçinoğlu
PROF.DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU ŞEHİR HASTANESİ, BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI, İSTANBUL

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik kafa travmaları çocukluk çağı ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Ancak alınacak tedbirlerle ölümleri azaltmak mümkündür. Çocuğun bakımından sorumlu kişi/kişilerin eğitimi ve eğitimin öncelikli olarak kimler için uygulanması gerektiği önem arz ettiği için bu duruma ışık tutacak bir çalışma amaçladık
YÖNTEM ve GEREÇLER: Acil servise kafa travması nedeniyle başvuran 0-6 yaş arasındaki 14243 hasta çalışmaya dahil edildi. Rutin parametrelerin dışında, travma esnasında hastanın bakımından kimin sorumlu olduğu sorgulandı. Hastanın bakımını üstlenen kişi/kişiler ile travmanın şiddeti arasında bir korelasyon olup olmadığı incelendi.
BULGULAR: Bütün yaş gruplarında hastaların baskın bir şekilde anne gözetiminde olduğu saptandı. Kalan diğer hastalar için küçük yaş gruplarında büyük kardeş ve baba; büyük yaş gruplarında ise anneanne, babaanne ve dede bakıcılık rolü üstlenmiştir. Bakıcılık konusunda çok küçük bir grubu oluşturan aile dışı kişiler ise yaş grupları için eşit dağılım göstermektedir. aile dışı üçüncü kişilerin bakımını üstlendiği hastalarda orta şiddette kafa travması görülme sıklığı diğer bakıcı gruplara göre yüksek olarak tespit edilmiştir (p<0.05). Hafif ve ağır kafa travması ile bakıcı grupları arasında herhangi bir ilişki saptanamamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pediatrik kafa travmalarına bağlı mortalite ve morbidite oranları yüksektir. Bakıcı konumundaki kişilerin eğitimi ile travmaların önüne geçmek mümkündür. Klinik deneyimler, hangi tür eğitim programları hazırlanacağı ve bu eğitimlerin öncelikli olarak hangi bakıcı gruplarına verileceği konusunda yol gösterici olabilir.

Anahtar Kelimeler: pediatrik kafa travması, toplum eğitimi, travma önleyici eğitimler


Haydar Gök, Gökhan Perçinoğlu. Selection of the Appropriate Population for Education to Prevent Pediatric Head Trauma. . 2023; 39(1): 26-29

Corresponding Author: Haydar Gök, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar