. 2020; 36(3): 162-165

Vaccination Of Patients With Measles-Mumps-Rubella Vaccine Who Have Egg Allergy: One Center Experience

NİMET PINAR YILMAZBAS1, Esra YUCEL2, Deniz Özçeker2
1Well-Child Unit, Pediatrics Department, Health Science University Okmeydani Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Pediatric Allergy Unit, Pediatrics Department, Health Science University Okmeydani Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Measles-Mumps-Rubella vaccine is a live vaccine. Measles and mumps is cultured in chick embryo fibroblasts, and rubella is cultured in human diploid cell culture. Measles-Mumps-Rubella vaccine contains egg protein and there are concerns among health care providers while practicing this vaccine in children with history of egg allergy in primary health centers. In this study we share the clinical characteristics and Measles-Mumps-Rubella vaccination experiences of cases with egg allergy, who applied to Well-Child Care and Allergy-Immunology Outpatient Clinics.
METHODS: Cases who had egg allergy and who were redirected to Well-Child Care and Allergy-Immunology Outpatient Clinics for vaccination between January 2017-September 2018 were included in the study. The cases were firstly evaluated by a pediatric allergy-immunology specialist and egg allergy was confirmed. Families were informed about possible side effects. The cases were kept under clinical supervision for at least 1 hour after vaccination.


RESULTS: Sixty-one cases with egg allergy were included in the study. Twenty-eight (45,9%) of them were female. None of the cases had allergic reactions after Measles-Mumps-Rubella vaccination. The mean age of vaccination of 52 cases who had reached to Allergy-Immunology Outpatient Clinic before 1 year of age was 379 days. Nine cases were directed by the primary health center for vaccination at the age of 1 year. The average day of vaccination of these 9 cases was 400 days.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is seen that Measles-Mumps-Rubella vaccination can safely be applied to the cases with egg allergy by taking routine precautions. It is important to train the physicians working in primary health centers about allergic reactions that may develop after vaccinations in order to prevent anaphylaxis cases and to prevent delays in vaccinations.

Keywords: Vaccination, Egg allergy, Measles-Mumps-Rubella Vaccine


Yumurta Alerjisi Olan Vakaların Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı İle Aşılanması; Bir Merkez Deneyimi

NİMET PINAR YILMAZBAS1, Esra YUCEL2, Deniz Özçeker2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Sağlam Çocuk Polikliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Çocuk Alerji Polikliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı canlı aşıdır. Aşıdaki kabakulak ve kızamık suşları tavuk embriyo doku kültüründe, kızamıkçık ise insan diploid hücrelerinde üretilirler. Bu nedenle bu aşılarda yumurta proteini bulunmaktadır ve yumurta alerjisi olan vakaların birinci basamak sağlık kurumlarında bu aşı ile aşılamasında tereddüt yaşanmaktadır. Bu çalışmada Sağlam Çocuk Polikliniği ve Çocuk Alerji-İmmünoloji Polikliniği’nde yumurta alerjisi nedeni ile takip edilen ve aşı yapılması için yönlendirilen toplam 61 vakanın klinik özellikleri ve Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşılama deneyimleri paylaşılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında yumurta alerjisi nedeni ile takip edilen ve aşılama yapılmak üzere Sağlam Çocuk ve Çocuk Alerji-İmmünoloji Polikliniği’ne yönlendirilen vakalar çalışmaya dahil edilmiştir. Vakaları öncelikle çocuk alerji-immünoloji uzmanı değerlendirmiş ve yumurta alerjisi olduğu gösterilmiştir. Aileler olası yan etkiler açısından bilgilendirilmiştir. Vakalara 1 yaş aşıları uygulandıktan sonra en az 1 saat klinikte gözetim altında tutulmuştur.
BULGULAR: Çalışmaya 61 yumurta alerjisi olan vaka dahil edildi. Vakaların 28’i (%45,9) kız idi. Vakaların hiçbirinde Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı sonrası alerjik reaksiyon görülmedi. Çocuk Alerji Polikliniği’ne 1 yaş öncesinde ulaşmış ve tetkik edilmiş olan 52 vakanın 1 yaş aşılarının yapılma günü ortalaması 379 gün idi. Dokuz vaka ise 1 yaş aşı zamanları geldiğinde hastanemize aşı olmak üzere yönlendirilmişti ve aşı olma günü ortalamaları 400 gün idi.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Yumurta alerjisi olan vakaların Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşılarının, diğer aşı uygulamalarında alınan önlemler eşliğinde güvenle uygulanabileceği görülmektedir. Aşılamaların yoğun olarak yapıldığı birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimlere aşılardan sonra gelişebilecek alerjik reaksiyonlar hakkında eğitim verilmesi; gelişebilecek anafilaksi vakalarına doğru müdahale edilmesi ve aşılamalardaki gecikmelerin önüne geçilmesi açısından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Aşılama, Yumurta alerjisi, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı


NİMET PINAR YILMAZBAS, Esra YUCEL, Deniz Özçeker. Vaccination Of Patients With Measles-Mumps-Rubella Vaccine Who Have Egg Allergy: One Center Experience. . 2020; 36(3): 162-165

Corresponding Author: NİMET PINAR YILMAZBAS, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar