. 2018; 34(1): 33-36 | DOI: 10.5152/eamr.2018.36855  

Impact of Technological Advancements in Otolaryngology

Berk Gurpinar, Ayca Baskadem Yilmazer, Yavuz Uyar
Department of Otolaryngology, University of Health Sciences, Okmeydanı Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Otolaryngology mainly deals with the organs that are located inside the body and bony compartments. This makes the diagnosis and treatment complicated to some extent. Inventions and advancements in new devices help doctors to identify and cure the diseases rapidly and effectively. In addition, target-specific therapies prevent nearby structures from the adverse effects of the treatment. The aim of this review was to search the database and to limit our search for the last 10-year period. New devices are emerging daily, and some new inventions might be overlooked. The most commonly used ones or interestingly efficient inventions that relieve the need for surgery are considered. Furthermore, the most commonly used multidisciplinary devices are thought to be beyond the scope of this review. In addition to otological genetic treatments, genetic advancements are not mentioned. For easy reading, topics have been further divided into subsections of otolaryngology as well as chronologically classified. Unfortunately, the database provided no support for the overall use or beneficial studies about those below-mentioned devices.

Keywords: Technology, otolaryngology, device


Teknolojik gelişmelerin Kulak-Burun-Boğaz'a etkileri

Berk Gurpinar, Ayca Baskadem Yilmazer, Yavuz Uyar
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, İstanbul

Kulak-Burun-Boğaz esas olarak vücut içerisinde ve genelde kemik kompartmanlarla çevrili yapılarla uğraşmaktadır. Bu durum, tanı ve tedaviyi belirgin düzeyde zorlaştırmaktadır. Yeni cihaz keşif ve ilerlemeleri ile doktorlar hastalıkları daha etkin ve hızlı olarak tedavi edebilmektedirler. Yine, hedefe etkin tedaviler ile komşu dokular, tedavinin olumsuz etkilerinden korunabilmektedirler.
Bu derlemede, veritabanı araştırmamızı son on senelik periyod ile sınırlandırdık. Biliyoruz ki, her gün yeni cihazlar bulunmaktadır, bu derlemenin hazırlık aşamasında dahi bazı yenilikleri gözden kaçırmış olmamız ihtimali bulunmaktadır. Ortaya koymaya çalıştığımız, sıkça kullanılmaya başlanan veya cerrahiye olan ihtiyacı ortadan kaldıran gelişmelerdir. Multidisipliner olarak kullanılan cihazlar, bu derlemenin dışında tutulmuştur. Otolojik katkıları dışında genetik ilerlemelerden bahsedilmemiştir.
Okumanın kolaylaştırılması amacıyla, konular Kulak-Burun-Boğaz'ın spesifik bölümleri halinde anlatılmış ve kronolojik olarak tasniflenmiştir. Maalesef, veritabanında bu cihazlara ait kullanım girdileri ya da çalışmalar yer almamaktadır.

Anahtar Kelimeler: teknoloji, otolaringoloji, cihaz


Berk Gurpinar, Ayca Baskadem Yilmazer, Yavuz Uyar. Impact of Technological Advancements in Otolaryngology. . 2018; 34(1): 33-36

Corresponding Author: Berk Gurpinar, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar