. 2018; 34(4): 243-250 | DOI: 10.5152/eamr.2018.28291  

Molecular Imaging of Prostate Cancer with PSMA-Targeted Probes: Comparison of 68Ga-PSMA-11 and 68Ga-PSMA-I&T PET/CT

Emre Demirci
Department of Nuclear Medicine, Yeditepe University School of Medicine, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Positron emission tomography (PET) probes targeting prostate-specific membrane antigen (PSMA) have gained increasing interest, while the use of PSMA PET/computed tomography (CT) for prostate cancer (PCa) has rapidly and widely expanded over the last 5 years. The most preferred radiotracers available at many European PET centers, including those in Turkey, are 68Gallium (68Ga)-PSMA-11 and 68Ga-PSMA-I&T. The aim of this study is to compare 68Ga-PSMA-11 and 68Ga-PSMA-I&T PET/CT in patient groups with similar characteristics.
METHODS: PSMA PET/CT images of 81 patients with biopsy-proven PCa were retrospectively analyzed. Physiological distribution, tumor-to-background ratios, positivity rates, uptakes, and visual score classifications of primary tumors, lymph nodes, and bone metastases were analyzed for comparison. Additionally, PET/CT findings were compared according to the proposed molecular imaging tumor, node, and metastasis (miTNM) classification.
RESULTS: There was no significant difference between PSMA-11 and PSMA-I&T in terms of overall positivity rates, bone metastases, recurrent tumors, and overall detection rates of recurrent disease. Blood pool as well as bone marrow and muscle uptake of PSMA-I&T were slightly higher than those of PSMA-11. There was no significant difference between uptake values, tumor-to-background ratios, and visual scores of lymph node and bone metastasis. Average maximum standardized uptake values (SUVmax) and visual scores of primary tumors with PSMA-I&T were slightly higher than those of PSMA-11; however, the variance was minor, and there was no statistically significant difference between tumor-to-background ratios of primary tumors. Pelvic lymph node mapping according to the miTNM template showed similar results with both tracers.
DISCUSSION AND CONCLUSION: 68Ga-PMSA-I&T may have an advantage with slightly higher uptake in primary tumors and slightly lower blood pool and bone marrow uptake. However, 68Ga-PMSA-I&T and 68Ga-PSMA-11 showed similar clinical performance for staging and restaging of PCa in terms of detection rates, visual scores, tumor uptakes, and comparable physiological distribution.

Keywords: Positron emission tomography, prostate cancer, prostate specific membrane antigen


Prostat kanserinin PSMA ligandları ile moleküler görüntülemesi: 68Ga-PSMA-11 ve 68Ga-PSMA-I&T PET/BT'nin karşılaştırması

Emre Demirci
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: PSMA PET/BT görüntülemesi hem akademik araştırmalarda hem de klinik uygulamalarda büyük ilgi uyandırmıştır ve prostat kanserinde (PKa) kullanımı son 5 yıl piçinde büyük bir hızla artmıştır. 68Galyum (68Ga)-PSMA-11 ile 68Ga-PSMA-I&T Türkiye de dahil olmak üzere PSMA PET uygulamalarında en çok tercih edilen radyofarmasötiklerdir. Bu çalışmada benzer özelliklere sahip hasta gruplarında 68Ga-PSMA-11 ve 68Ga-PSMA-I&T PET/BT'nin görüntüleme performansın karşılaştırması hedeflenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 68Ga-PSMA-11 veya 68Ga-PSMA-I&T PET/BT yapılmış olan PKa tanılı 81 hastanın görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Radyofarmasötiklerin fizyolojik dağılımları, genel pozitivite oranları ile primer tümörlerde, lenf düğümlerinde, kemik metastazlarındaki uptake oranları, lezyon-arka plan oranları ve görsel skorlamaları karşılaştırıldı. Ayrıca PET/BT bulguları PROMISE raporlama kriterlerinde belirtilen (miTNM) sınıflandırmasına göre değerlendirilerek karşılaştırıldı.
BULGULAR: 68Ga-PSMA-11 ve 68Ga-PSMA-I&T grupları arasında genel pozitiflik oranları, kemik metastaz oranları ve (biyokimyasal) nüks hastalığın tespit oranları açısından anlamlı fark tespit edilmedi. 68Ga-PSMA-I&T’nin kan havuzu, kemik iliği ve kas uptake değerlerinin 68Ga-PSMA-11’e göre kısmen daha yüksek olduğu, karaciğer uptake değerinin ise daha düşük olduğu görüldü (p<0.05). Her iki yöntemin lenf nodu ve kemik metastazlarının maksimum standart uptake değerleri (SUDmaks), tümör-arka plan oranları ve görsel değerlendirme skorları arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). 68Ga-PSMA-I&T grubunun ortalama primer tümörlerin SUDmaks değerleri ve görsel uptake skorlarının değerlerinin 68Ga-PSMA-11’e göre minör bir farkla daha yüksek olduğu görüldü ancak tümör-arka plan oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p<0.05). Pelviste metastatik lenf nodu saptama oranları ve bunların miTNM raporlama sistemine göre dağılımları arasında her iki grupta benzer sonuçlar izlendi (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: 68Ga-PMSA-I&T primer tümörlerde minor bir farkla da olsa gösterdiği daha yüksek uptake değerleri ve daha düşük olan kan havuzu ve kemik iliği uptake değerleri ile 68Ga-PSMA-11’e göre kısmen avantajlı gözükmektedir. Ancak 68Ga-PMSA-I&T ve 68Ga-PSMA-11, benzer fizyolojik dağılımları, metastatik lezyonlarda gösterdiği birbirlerine eş uptake değerleri ve görsel skorları ile benzer nüks hastalık saptama oranlarına sahip olup birbirlerine benzer klinik performans göstermektedirler.

Anahtar Kelimeler: positron emission tomography, prostatic neoplasms, prostate specific membrane antigen


Emre Demirci. Molecular Imaging of Prostate Cancer with PSMA-Targeted Probes: Comparison of 68Ga-PSMA-11 and 68Ga-PSMA-I&T PET/CT. . 2018; 34(4): 243-250

Corresponding Author: Emre Demirci, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar