. 2019; 35(3): 147-152

The Evaluation of Dynamic Hyperinflation With Negative Expiratory Pressure Method in Cases with COPD

HANDE IKITIMUR1, GÜLFIDAN UZAN2
1Biruni University, Department Of Pulmonary Diseases, Istanbul, Turkey
2Haseki Educational And Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: COPD is a disease characterized with progressive airflow limitation, which is not fully reversible. Expiratory flow limitation (EFL) frequently results in dynamic hyperinflation (DH) and increased respiratory load in cases with COPD. In this study, the relationships between negative expiratory pressure (NEP) and all pulmonary function tests especially inspiratory capacity (IC) were investigated in order to evaluate DH in cases with COPD.
METHODS: 34 COPD patients with a mean FEV1 value of 38.9 ± 12.7% and 15 healthy subjects were enrolled. Pulmonary function tests and NEP studies were carried out in all COPD patients.
RESULTS: EFL was found to be positive with NEP technique in 16 (47.1%) of COPD patients. When pulmonary function tests of EFL positive and EFL negative patients were compared, significant differences were observed only in obstruction parameters. On the other hand, statistically significant correlations were detected between IC and FVC (%, ml) and between lung volumes (%, ml) and FRC (ml) (p < 0.05). A negative but statistically insignificant correlation was found between IC and the presence of flow limitation (p > 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, it seems that performing NEP does not provide any additional information about DH in cases with COPD and the best predictor of DH has been found to be IC.

Keywords: COPD, Inspiratory capacity, Negative expiratory pressure


KOAH Olgularında Dinamik Hiperinflasyonun Negatif Ekspiratuar Basınç Yöntemi İle Değerlendirilmesi

HANDE IKITIMUR1, GÜLFIDAN UZAN2
1Biruni Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
2Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: KOAH, tam olarak reversibl olmayan progresif hava akımı kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Ekspiratuar akım kısıtlaması (EAK), KOAH’ta dinamik hiperinflasyon (DH) ve artmış solunum yükünün en sık nedenidir. Çalışmamızda KOAH’lı olgularda DH’nun incelenmesinde Negatif Ekspiratuar Basınç (NEP) ile başta İnspiratuar Kapasite (IC) olmak üzere tüm solunum fonksiyon testleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ortalama FEV1 değeri % 38,9 ± 12,7 olan 34 KOAH’lı olgu ile 15 sağlıklı olgu çalışmaya dahil edilmiştir. KOAH’lı olgulara solunum fonksiyon testleri ve NEP uygulanmıştır.
BULGULAR: KOAH’lı olguların 16 (% 47,1)’ sında NEP ile EAK pozitif saptanmıştır. NEP ile EAK pozitif ve negatif saptanan grupların solunum fonksiyonları karşılaştırıldığında yalnızca FEV1 ve FEF25-75 gibi obstrüksiyon parametreleri ile anlamlı fark saptanmış, akciğer volümleri ve difüzyon testi ile bir fark saptanmamıştır. Oysa IC ile FVC (mL ve % predikte), FEV1 (% predikte) değerleri arasında ve akciğer volümleri (mL ve % predikte) ile FRC (mL) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır (p < 0,05). IC ile akım kısıtlamasının varlığı arasında ise negatif fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir korelasyon bulunmuştur (p > 0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak; çalışmamızda KOAH’lı olgularda NEP uygulamasının DH hakkında ek bilgi sağlamadığını, IC’nin, DH’nun en iyi prediktörü olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: KOAH, İnspiratuar Kapasite, Negatif Ekspiratuar Basınç


HANDE IKITIMUR, GÜLFIDAN UZAN. The Evaluation of Dynamic Hyperinflation With Negative Expiratory Pressure Method in Cases with COPD. . 2019; 35(3): 147-152

Corresponding Author: HANDE IKITIMUR, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar