. 2023; 39(1): 20-25

Comparison of Open versus Closed Partial Nail Plate Excision with Partial Matrixectomy in Ingrown Toenail

Remzi Çaylak
Private Ortopedia Hospital

INTRODUCTION: Ingrown toenail (Onychocryptosis); caused by the nail plate growing into the lateral/medial nail fold is a common health problem characterized by pain, exudation, and granulation tissue formation. In advanced cases, partial/total nail plate excision and matrixectomy are performed. The aim of this study was to compare the clinical results of open versus closed partial nail plate excision and surgical partial matrixectomy in ingrown toenails.
METHODS: We compared the results of patients who underwent open (n: 51) or closed (n: 44) partial nail plate excision and surgical partial matrixectomy by two surgeons with the diagnosis of ingrown toenails in our hospital between 2016-2021 and had at least a 1-year follow-up. The recurrence, wound problems, time to return to work/school, general and cosmetic satisfaction of the cases were examined.
RESULTS: No recurrence was observed in either group. Wound problem/superficial infection was observed in 3 cases in the open matrixectomy group. Return to work/school was 17.8±2.7 days in the open surgery group, while it was 14.4±1.4 days in the closed group (p<0.001). While the general satisfaction of the patients was the same in both groups, their cosmetic satisfaction was higher in the closed group (4.8±04 vs 4.2±0.7) (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Partial nail plate excision and surgical partial matrixectomy are effective and safe methods in ingrown nails. A closed procedure might increase cosmetic satisfaction as well as reduce the time to return daily activities.

Keywords: Ingrown toenail, partial nail plate excision, partial matrixectomy


Açık ve Kapalı Parsiyel Tırnak Plağı Eksizyonu ve Parsiyel Matriksektomi Sonuçlarının Karşılaştırılması

Remzi Çaylak
Özel Ortopedia Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Tırnak batması (Ingrown toe, Onycocryptozys); tırnak plağının lateral/medial tırnak katlantısı içerisine doğru büyümesiyle oluşan ağrı, eksudasyon ve granulasyon dokusu oluşumu ile karakterize sık karşılaşılan sağlık sorunudur. İleri vakalarda parsiyel/total tırnak plağı eksizyonu ve matriksektomi uygulanır. Bu çalışmanın amacı tırnak batması olgularında parsiyel tırnak plağı eksizyonu ve cerrahi parsiyel matriksektominin kapalı ve açık olarak yapılmasının sonuçlarını karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemizde 2016-2021 tarihleri arasında tırnak batması tanısı ile iki Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından açık (n: 51) ya da kapalı (n: 44) parsiyel tırnak plağı eksizyonu ve cerrahi parsiyel matriksektomi uygulanan ve en az 1 yıllık takibi bulunan hastaların sonuçlarını karşılaştırdık. Sonuçlarda olguların nüks, yara sorunları, işe/okula dönüş süresi, genel ve kozmetik memnuniyetleri incelendi.
BULGULAR: Her iki grupta da nüks gözlenmedi. Açık matriksektomi uygulanan grupta 3 vakada yara sorunu/ yüzeyel enfeksiyon gözlendi. Açık cerrahi yapılan grupta işe/okula dönüş 17.8±2.7 gün iken kapalı grubunda 14.4±1.4 gündü (p<0.001). Her iki grupta da hastaların genel memnuniyetleri aynı iken kozmetik memnuniyetleri kapalı grubunda daha yüksekti (4.8±04 vs 4.2±0.7) (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tırnak batması olgularında parsiyel tırnak plağı eksizyonu ve cerrahi parsiyel matriksektomi etkili ve güvenilir bir yöntemdir. İşlemin kapalı olarak yapılması kozmetik memnuniyeti artırabileceği gibi yara sorunu görülmesi riskini de azaltır.

Anahtar Kelimeler: Tırnak batması, parsiyel tırnak plağı eksizyonu, parsiyel matriksektomi


Remzi Çaylak. Comparison of Open versus Closed Partial Nail Plate Excision with Partial Matrixectomy in Ingrown Toenail. . 2023; 39(1): 20-25

Corresponding Author: Remzi Çaylak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar