. 2009; 8(1): 9-12 | DOI: 10.4170/jaem.2009.01.0002  

Hypothermia Evaluation, Sign and Treatment

Şevki Hakan Eren1, İlhan Korkmaz1, Kasım Doğan2, Fatma Mutlu Kukul Güven1
1Cumhuriyet University Medical School, Emergency Department, Sivas, Turkey
2Cumhuriyet University Medical School, Cardiovascular Surgery, Sivas, Turkey

Body temperature below 35oC is defined as hypothermia. It is classified as mild, moderate and severe. While the standard thermometers can not measure the core temperature below 35oC, thermometers with intravezical, rectal or esophageal probes must be used to determine the core temperature in hypothermic patients. Although hypothermia is seen in cold climates; it can be seen because of environmental conditions, like drowning, too. Also inadequate clothing and hypothermia background can facilitate hypothermia in patients.
The common causes for hypothermia are dermatological disease, drug adverse effects, iatrogenic causes, neurological disease, neuromuscular insufficiency, sepsis and metabolic condition of the patient. Resistance to cold in the peoples is not well developed while they are warm-blooded. Especially homeless, psychiatric and old alone peoples can be affected by hypothermia easily. Although the main heat loss of the body is by radiation; conduction, convection and evaporation take place too. Coordination and consciousness deficiencies are the main symptoms. Nevertheless clinical signs vary according to the hypothermia state. The basic treatment principles resemble each other in mild, moderate and severe hypothermia. These are; reducing of the heat loss, warming of the body with internal and external ways, supplying the main energy and fluid demands for patient metabolism. The defibrillation techniques, resuscitation time and the drugs which are used are different in hypothermic cardiopulmonary resuscitation than normal cardiopulmonary resuscitation.
The main systems which are damaged from hypothermia are cardiovascular and central nervous system. That’s why early and true diagnosis and aggressive treatment has a great importance for surviving.

Keywords: Hypothermia, diagnosis, emergency treatment


Hipotermi Değerlendirmesi, Tanı Ve Tedavisi

Şevki Hakan Eren1, İlhan Korkmaz1, Kasım Doğan2, Fatma Mutlu Kukul Güven1
1Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ad. Sivas, Türkiye
2Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi KVC AD. Sivas, Türkiye

Hipotermi vücut merkez sıcaklığının 35oC ‘nin altına düşmesi olarak tanımlanır. Hafif, orta ve ağır olmak üzere üç ayrı kategoride sınıflandırılır. Standart termometreler 35oC’nin altını ölçemediklerinden; vücut merkez ısısı (iç ısı), rektal, intravezikal veya özefagus probu olan termometrelerle ölçülür. Hipotermi sıklıkla soğuk iklimlerde görülse de boğulma gibi çevresel etmenlere bağlı da gelişebilir. Ayrıca yetersiz giyinme ve daha önceden hipotermi öyküsünün bulunması kolaylaştırıcı etmenlerdir.
Hipoterminin sık nedenleri arasında cilt hastalıkları, ilaç yan etkileri, iyatrojenik nedenler, metabolik durumlar, nörolojik hastalıklar, nöromuskuler yetersizlik ve sepsis vardır. İnsanlar sıcak iklime uygun canlılar olduğundan hipotermiye dayanıklılıkları gelişmemiştir. Özellikle evsizler, kimsesiz yaşlılar ve akıl hastaları hipotermiye bağlı zararlanmalara kolaylıkla uğrayabilirler. Vücuttan ısı kaybı en fazla radyasyon yoluyla olmak üzere, kondüksiyon, konveksiyon ve evaporasyonla da olmaktadır. Hipotermik hastalarda özellikle bilinç ve koordinasyon bozuklukları temel semptomlardır. Bununla beraber klinik bulgular hipoterminin evresine göre değişkendir. Hafif, orta ve ağır düzeydeki hastaların tedavi ilkeleri benzerlik gösterir. Bunlar vücuttan ısı kaybının azaltılması, vücut ısısının eksternal ve internal yöntemlerle arttırılması, metabolizmanın devamlılığı için gerekli sıvı ve enerji desteğinin sağlanmasıdır. Hipotermik hastaların kardiyopulmoner resüsitasyonu normal kardiyopulmoner resüsitasyondan ilaç seçimi, defibrilasyon uygulaması ve resüsitasyonun sonlandırma süresi yönünden farklılıklar gösterir.
Hipotermide en çok kardiyovasküler ve santral sinir sistemi zarar görse de hızlı ve doğru tanı ve agresif tedavi hayat kurtarıcıdır.

Anahtar Kelimeler: Hipotermi, tanı, acil tedavi.


Şevki Hakan Eren, İlhan Korkmaz, Kasım Doğan, Fatma Mutlu Kukul Güven. Hypothermia Evaluation, Sign and Treatment. . 2009; 8(1): 9-12

Corresponding Author: Şevki Hakan Eren, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar