Ağrı. 2015; 27(2): 89-96 | DOI: 10.5505/agri.2015.53315  

The relation between pain perceived by the patients hospitalized in the algology clinic and their sleep and quality of life

Gülay Yıldırım1, Şükran Ertekin Pınar2, Cevdet Düger3, Saliha Altıparmak4, Sinan Gürsoy3, Caner Mimaroğlu3
1Cumhuriyet University School Of Medicine, Department Of Deontology And Ethics, Sivas, Turkey
2Cumhuriyet University School Of Health Sciences, Midwifery Of Department, Sivas, Turkey
3Cumhuriyet University School Of Medicine, Department Of Anesthesiology, Sivas, Turkey
4Celal Bayar University,school Of Health Sciences, Midwifery Of Department, Manisa, Turkey

Objectives: The aim of the present study was to determine the effects of perceived pain on quality of sleep and life in patients hospitalized in a pain clinic.
Methods: Population of the present descriptive study composed of patients (>18 years old) treated as inpatients in the algology clinic of a university located at the city center of Sivas, who consented to participate in the study (122 patients). Data were collected through Personal Information Form, Visual Analog Scale (VAS), Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and Short Form 36. Data were analyzed using independent t-test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and Pearson correlation test. Statistical significance level was set at p<0.05.
Results: A moderate negative correlation was found between VAS and three dimensions of SF-36, namely Physical Functioning, Role-Physical and Role-Emotional. VAS was weakly and negatively correlated to Vitality and Mental Health. There was a good linear correlation between VAS and quality of life (QoL), pain score while there was a moderate linear correlation between VAS and the total sleep score. It was found that quality of life was not statistically significantly correlated to General Health and Social Functioning.
Conclusion: There is a relationship between pain, sleep quality and quality of life. Quality of sleep and life was found to decrease as the level of pain increased, and quality of life was affected negatively when the quality of sleep was poor. Applications towards resolving pain would have a positive effect on the quality of sleep and life.

Keywords: Pain, pain patients; sleep quality; quality of life.


Ağrı kliniğinde yatan hastaların algıladığı ağrı ile uyku ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki

Gülay Yıldırım1, Şükran Ertekin Pınar2, Cevdet Düger3, Saliha Altıparmak4, Sinan Gürsoy3, Caner Mimaroğlu3
1Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi Ve Etik Ana Bilim Dalı, Sivas
2Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, Sivas
3Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Bölümü, Sivas
4Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, Manisa

Amaç: Ağrı kliniğinde yatan hastaların algıladığı ağrının uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Sivas’ta bir üniversite hastanesinin ağrı kliniğinde yatarak tedavi gören, çalışmaya katılmayı kabul eden 122 hasta örneklemi oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Visüel Analog Skala (VAS), Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ) ve Kısa Form 36 (SF-36) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplarda t-testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır.
Bulgular: VAS ile yaşam kalitesi alanları olan fiziksel işlevsellik, fiziksel rol güçlüğü ve emosyonel rol güçlüğü arasında orta derecede ters yönde bir ilişki belirlendi. VAS ile vitalite ve ruhsal sağlık arasında zayıf derecede ters yönde bir ilişki belirlendi. VAS ve toplam uyku skoru arasında orta derecede doğrusal bir korelasyon var iken VAS ve yaşam kalitesi ağrı alan puanı arasında iyi bir korelasyon saptandı. Uyku kalitesi ile yaşam kalitesi alt alanları olan genel sağlık ve sosyal fonksiyon alanlarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenemedi.
Sonuç: Ağrı, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi arasında ilişki vardır. Ağrı düzeyi arttıkça uyku ve yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilendiği, uyku kalitesi azaldığında da yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre hastaların uyku kalitesinin kötü olduğu belirlenmiştir. Bunun için de ağrıyı gidermeye yönelik uygulamalar, uyku ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Ağrı, ağrısı olan hastalar; uyku kalitesi; yaşam kalitesi.


Gülay Yıldırım, Şükran Ertekin Pınar, Cevdet Düger, Saliha Altıparmak, Sinan Gürsoy, Caner Mimaroğlu. The relation between pain perceived by the patients hospitalized in the algology clinic and their sleep and quality of life. Ağrı. 2015; 27(2): 89-96

Corresponding Author: Şükran Ertekin Pınar, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar