Ağrı. 2007; 19(2): 49-56

The effect of two different methods used during peripheral venous blood collection on pain reduction in neonates

Emine Efe1, Sevim Savaşer2
1Akdeniz University Health School, Antalya
2İstanbul University, Florence Nightingale School Of Nursing, İstanbul

The purpose of the present study was to examine and compare the analgesic effects of breast feeding and sucrose solutions in reducing pain due to venipuncture in term neonates. 102 term infants requiring a venous blood sample for routine screening of phenylketonuria (n=26) and hyperbilirubinemia (n= 76) were included in the study. The participants were allocated into one of the sucrose, breast feeding, and control groups. Allocation of the infants into groups was performed due to mothers’ wishes whereas the control group included the infants on whom routine procedures of the hospital were performed. In order to assess the pain response of the neonates before, during and after venipuncture, Neonatal Infant Pain Scale (NIPS) was used and their heart rates, oxygen saturation levels and length of crying were noted. The crying time (seconds) was shorter both sucrose (9.56±12.96) and breast feeding (28.62±33.71) than the control group (103.50±63.69). No difference was found in the analgesic effect of breast feeding compared with sucrose, when assessed with the NIPS. The mean heart rate did not significantly differ among three groups before, during and after procedure. During procedure, the mean oxygen saturation levels of sucrose group were found significantly higher than the control group, but no difference was observed between sucrose and breast feeding groups. This study has confirmed some well known information that breast feeding and oral sucrose solution have pain reducing effects in infants undergoing venipuncture.

Keywords: Breast feeding, sucrose, venipuncture, neonate, pain, pain management


Yenidoğanlarda periferik venöz kan örneklemesi sırasında oluşan ağrıyı azaltmada iki farklı yöntemin etkinliği

Emine Efe1, Sevim Savaşer2
1Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu, Antalya
2İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu, İstanbul

Bu çalışmanın amacı yenidoğanlarda vene girme sırasında meydana gelen ağrıyı azaltmada emzirme ve sukroz solüsyonunun analjezik etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Fenilketonüri (n=26) rutin taraması ve hiperbilirubinemi (n=76) için venöz kan örneği gereken, emzirilen (gestasyon yaşı 38-42 hafta ve doğum kilosu 2500-4500 g) 102 term yenidoğan çalışmaya alındı. Katılımcılar sukroz, emzirme ve kontrol gruplarına ayrıldı. Yenidoğanların sukroz ve emzirme gruplarına ayrılması annelerin isteklerine göre yapıldı. Oysa ki, kontrol grubundaki yenidoğanlara hastanenin rutin uygulaması yapıldı. Yenidoğanların vene girme işlemi öncesi, sırası ve sonrasında ağrıya cevaplarını belirlemek için Yenidoğan Ağrı Skalası (NIPS) kullanıldı ve kalp hızları, oksijen saturasyon düzeyleri ve ağlama süreleri kaydedildi. Ağlama süresi (saniye) kontrol grubuna (103.50±63.69) göre, sukroz (9.56±12.96) ve emzirme (28.62±33.71) gruplarında daha kısa idi. NIPS ile değerlendirildiği zaman, sukroz ile karşılaştırılan emzirmenin analjezik etkisinde bir farklılık olmadığı bulundu. Ortalama kalp hızında, işlem öncesi, sırası ve sonrası 3 grup arasında anlamlı bir farklılık yok idi. İşlem sırasında, sukroz grubunun ortalama oksijen saturasyon düzeyinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu, fakat sukroz ve emzirme grupları arasında farklılık olmadığı gözlendi. Bu çalışma emzirme ve oral sukroz solüsyonunun vene girme sırasında yenidoğanlarda ağrıyı azaltmada etkin olduğu bilgisini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Emzirme, sukroz, vene girme, yenidoğan, ağrı, ağrı yönetimi


Emine Efe, Sevim Savaşer. The effect of two different methods used during peripheral venous blood collection on pain reduction in neonates. Ağrı. 2007; 19(2): 49-56

Corresponding Author: Emine Efe, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar