. 2018; 16(3): 101-108

Akut Böbrek Hasarında NGAL ile Mortalite İlişkisi

Selda Kayaaltı1, Ömer Kayaaltı2, Bekir Hakan Aksebzeci3
1Develi Hatice-Muammer KOCATÜRK Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Birimi, Develi, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Develi Hüseyin Şahin MYO, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Develi, Kayseri, Türkiye
3Abdullah Gül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Kayseri, Türkiye,

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım hastalarının yarıya yakını akut böbrek hasarından (ABH) etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı; yoğun bakımda ABH ile takip edilen hastaların, erken (28 gün içinde) ve geç (90 gün içinde) mortalite tahmininde kullanılabilecek parametreleri tespit etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada, yoğun bakımda 50 hasta ile yapılan bir çalışmanın veri seti kullanıldı. Bu veri seti; çeşitli nedenlerle yoğun bakıma alınan ve ABH gelişen hastaların 1., 3. ve 7. günlerdeki; kan üre azotu (BUN), kreatinin, plazma ve idrar nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL), laktat dehidrogenaz (LDH), alkalen fosfataz (ALP) ve gama-glutamil transpeptitaz (GGTP) değerlerini içermektedir. Bu değerlere ek olarak, 1. gündeki serum elektrolitleri, kan gazı gibi laboratuvar sonuçları; ortalama arter basıncı, santral venöz basıncı gibi vital bulgular ve demografik veriler de bulunmaktadır. Bu veriler ile mortalite arasındaki korelasyonun tespiti için, veri madenciliği teknikleri kullanıldı.
BULGULAR: İdrar NGAL’in 7. gündeki seviyesi için eşik değer 69 ng/mL olarak tespit edilmiş olup bu eşik seviye ile erken mortalite arasında güçlü korelasyon bulunmuştur. Benzer şekilde, plazma NGAL’in 7. gündeki seviyesi için eşik değer 150 ng/mL olarak tespit edilmiş olup bu eşik seviye erken mortalite ile yüksek korelasyon göstermiştir. Ayrıca idrar NGAL’in 1. ve 7. gündeki seviyeleri arasındaki fark ile erken mortalite arasında da güçlü korelasyon bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada; yoğun bakımda ABH ile takip edilen hastaların, plazma ve idrar NGAL seviyelerinin erken mortalite ile yakından ilişkili olduğu görülmüştür. Diğer yandan, geç mortalite ile ilişkili herhangi bir parametre ise bulunamamıştır.

Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, plazma NGAL, idrar NGAL, mortalite, veri madenciliği


Relationship Between NGAL and Mortality in Acute Kidney Injury

Selda Kayaaltı1, Ömer Kayaaltı2, Bekir Hakan Aksebzeci3
1Unit of Anesthesiology and Reanimation, Develi Hatice-Muammer KOCATÜRK Public Hospital, Develi, Kayseri, Turkey
2Department of Computer Technology, Develi Hüseyin Şahin Vocational School, Erciyes University, Develi, Kayseri, Turkey
3Department of Biomedical Engineering, Engineering Faculty, Abdullah Gül University, Kayseri, Turkey

INTRODUCTION: Almost half of intensive care patients are affected by acute kidney injury (AKI). The purpose of this study is to determine parameters that can be used for predicting early (within 28 days) and late mortality (within 90 days) in AKI patients in intensive care units (ICU).
METHODS: In this study, a dataset that contains 50 patients with AKI in ICU was used. This dataset consists of values blood urea nitrogen (BUN), creatinine (Cr), plasma neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL), urinary NGAL, alkaline phosphatase (ALP), lactate dehydrogenase (LDH) ve gamma-glutamyl transpeptidase (GGTP) which belongs to AKI patients in ICU on the day of admission, 3 and 7. In addition to these, laboratory results (serum electrolytes, blood gas parameters, etc.), vital signs (mean arterial pressure, central venous pressure, etc.) and demographical data on admission were also recorded. Data mining techniques were applied to determine correlation between all of these data and mortality.
RESULTS: The threshold for the level of urinary NGAL on day 7 was determined to be 69 ng/mL. Strong correlation between this threshold level and early mortality was found. The threshold for the level of plasma NGAL on day 7 was determined to be 150 ng/mL. High correlation between this threshold level and early mortality was obtained. Besides, strong correlation between early mortality and urinary NGAL levels variation in admission and day 7 was also found.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, plasma and urinary NGAL levels were found to be closely related with mortality in patients with AKI in ICU. On the other hand, any parameter associated with late mortality was not found.

Keywords: Acute kidney injury, plasma NGAL, urinary NGAL, mortality, data mining


Selda Kayaaltı, Ömer Kayaaltı, Bekir Hakan Aksebzeci. Relationship Between NGAL and Mortality in Acute Kidney Injury. . 2018; 16(3): 101-108

Sorumlu Yazar: Selda Kayaaltı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar