. 2018; 16(3): 83-87

Yoğun Bakım Ünitemizde Perkütan Yöntemle Açılan Trakeostomi Olgularının Retrospektif Analizi

Derya Karasu, Canan Yılmaz, Çağdaş Baytar, Gülsen Korfalı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Bursa, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım ünitemizde son iki yıl içinde açtığımız perkütan dilatasyonel trakeostomileri retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesinde Mayıs 2015- Mayıs 2017 yılları arasında perkütan trakeostomi açılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. 18 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Cerrahi olarak açılan trakeostomiler çalışmaya dahil edilmedi.
BULGULAR: 132 hasta incelendi. Yaş ortalaması 66.61±17.84 olan hastaların %56.1’i erkekti. Yatış tanılarına bakıldığında en sık neden nörolojik nedenler idi. Hastaların entübe kaldıkları süre 16.51±8.32 gün ve yoğun bakımda toplam yatış süresi 61.43±49.37 gün olarak bulundu. PT işlemine bağlı komplikasyon gelişen hasta sayısı 17 (%12.9) idi. İşlem sırasında en çok görülen komplikasyon hipoksemi ve akut kanama, sonrasında görülen en sık komplikasyon cilt altı amfizem ve minör kanama olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Perkütan dilatasyonel trakeostomi işlem sırasında ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Perkütan trakeostomi, komplikasyon, yoğun bakım


Retrospective Analysis of Percutaneous Tracheostomi Cases in Intensive Care Unit

Derya Karasu, Canan Yılmaz, Çağdaş Baytar, Gülsen Korfalı
Department of Anaesthesiology and Reanimation, Health Sciences University Bursa Yuksek Ihtisas Training and Education Hospital, Bursa, Turkey

INTRODUCTION: We aimed to evaluate the percutaneous dilatational tracheostomies that we performed in our intensive care unit during the last two years retrospectively.
METHODS: Patients who had undergone percutaneous tracheostomy between May 2015 and May 2017 at Intensive Care Unit of the Anesthesiology and Reanimation Department were assessed retrospectively. Patients over 18 years old were included in the study. Surgical tracheostomy was not included in the study.
RESULTS: One hundred thirty two patients were retrospectively examined. The average age of the patients was 66.61±17.84. 56.1% of the patients were male. The most common reason for hospitalization was neurological diseases. Duration of the entubation was 16.51±8.32 days and the total length of stay in the intensive care unit was 61.43±49.37 days. Percutaneous tracheostomy related complications developed in 17 (12.9%) patients. The most common complications during the procedure were hypoxemia and acute bleeding followed by subcutaneous emphysema and minor bleeding.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Percutaneous dilatational tracheostomy is a method that can lead to serious complications during the procedure.

Keywords: Percutaneous tracheostomy, complication, intensive care unit


Derya Karasu, Canan Yılmaz, Çağdaş Baytar, Gülsen Korfalı. Retrospective Analysis of Percutaneous Tracheostomi Cases in Intensive Care Unit. . 2018; 16(3): 83-87

Sorumlu Yazar: Derya Karasu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar