. 2018; 16(3): 135-139

ARDS ilişkili hemofagositik sendrom

Yılmaz Karaduman, Fatih Doğu Geyik, Banu Eler Çevik, Serkan Uçkun
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul, Türkiye

Hemofagositik histiositoz her yaşta görülebilen altta yatan farklı patolojilerle ortaya çıkabilen benzer inflamatuar yanıt sonucu oluşan bir sendromdur. Ateş, splenomegali, sarılık, kemik iliği ve diğer dokularda hemofagositoz (eritrosit, lökosit ve trombositler ile öncüllerinin makrofajlarca fagositozu) ile karakterize ender görülen bir hastalıktır. Primer ve sekonder olmak üzere iki formu vardır, primer form otozomal resesif geçişlidir (familyal hemofagositik sendrom). Yaklaşık 1/50.000 oranında yenidoğan çocuklarda görülür. Sekonder form ise özellikle Epstein-barr virüs (EBV) infeksiyonu ile bağlantılı olmakla birlikte viral, bakteriyel, fungal ve paraziter enfeksiyonlar, kollajen doku hastalıkları, malign hastalıklarla birlikte görülebilir. Bu yazıda kronik hastalık öyküsü olmayan ve solunum sıkıntısı nedeniyle hastaneye başvuran 44 yaşındaki kadın hasta pnömoni ön tanısıyla göğüs hastalıkları servisine kabul edildi, servis takibinde Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) gelişmesi üzerine hasta yoğun bakım ünitesine alındı. Bu olguda hastanın ARDS tedavisi devam ederken nadir görülen bir sendrom olan hemofagositik sendromun ARDS’ye bağlı olarak gelişmesi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: ARDS, Hemofagositik Sendrom, Yoğun Bakım


ARDS Associated Hemophagocytic Syndrome

Yılmaz Karaduman, Fatih Doğu Geyik, Banu Eler Çevik, Serkan Uçkun
Kartal Dr. Lutfi Kirdar Training And Research Hospital,department Of Anaesthesiology And Reanimation, İstanbul,Türkiye

Hemophagocytic histiocytosis is a similar inflammatory response syndrome that can occur with different underlying pathologies that can be seen at any age. It is a rare disease characterized by fever,splenomegaly,jaundice, hemophagocytosis in bone marrow and other tissues(phagocytosis of erythrocytes, leukocytes and platelets and their precursors by macrophages). There are two forms, primary and secondary, Primary form(Familial Hemophagocytic Syndrome) has autosomal recessive inheritance. It is seen in newborn approximately 1 / 50.000 ratio. The secondary form is associated with viral, bacterial, fungal and parasitic infections, collagen tissue diseases and malignant diseases, especially in connection with Epstein-Barr virus(EBV) infection. In this article, a 44-year-old female patient with no history of chronic disease and respiratory complaints was admitted to the chest diseases service with pre-diagnosis of pneumonia and the patient was admitted to the intensive care unit after the development of Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) In this case, the development of hemophagocytic syndrome due to ARDS, a rare syndrome, is presented when the patient continues to receive ARDS therapy.

Keywords: ARDS, Hemophagocytic Syndrome, Intensive Care


Yılmaz Karaduman, Fatih Doğu Geyik, Banu Eler Çevik, Serkan Uçkun. ARDS Associated Hemophagocytic Syndrome. . 2018; 16(3): 135-139

Sorumlu Yazar: Yılmaz Karaduman, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar