. 2020; 18(4): 181-188

Evaluation Of Clinic Course In Patients Discharged With Tracheostomy

Ahmet Sari, Osman Ekinci
SBU Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Clinic, İstanbul

INTRODUCTION: The objective of the study is to determine the problems of the patients, who underwent percutaneous tracheostomy opening in intensive care and then were discharged with tracheostomy either with spontaneous respiration or mechanical ventilation (MV) support, and to decrease the morbidity and mortality of the patients by focusing on training the caregivers mostly about problems.
METHODS: The files of 90 patients, admitted to intensive care unit in 2017 and 2018 with tracheostomy, were analyzed. 29 of patients were discharged. Patients were grouped into CVD, respiratory failure, neuromuscular diseases and others (Alzheimer, Parkinson). The cases of the patients were determined from the patients and caregivers by face to face communication or phone call. Patients’ the causes of hospitalization, Glasgow coma scores (GCS), feeding patterns, mechanical ventilation support, life expectancy and problems experienced at home, were recorded.
RESULTS: In 29 discharged patients, 14 of them were classified as CVD, 5 as respiratory failure, 6 as neuromuscular disease and 4 as other. The mortality rates of patients with high GCS values (GCS2) from ICU were found to be lower. The rate of fatality for the NMD group (0%) was found to be significantly lower than that of CVD (64.3%) and RF (80%). 7(50%) of the alive patients developed contracture or limitation of joint motion. Respiratory-related problems were the most common among the problems experienced at home and of patients, 12 (85.7%) had intense secretion. Constipation was the most common nutritional problem with 6 patients (42.9%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Home care of patients with tracheostomy requires specific procedures and may lead to the development of some complications. In this study we determined the homecared patients problems about respiratory, the most common, intense secretion, plugging in tracheostomy and MV. Another important problem is that patients have the limitation of joint motion. Thus, before discharge, patients should be trained consistently.

Keywords: Tracheostomy, treatment patient, mechanical ventilation


Trakeostomi İle Taburcu Edilen Hastaların Klinik Seyirlerinin Değerlendirilmesi

Ahmet Sari, Osman Ekinci
SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakımda perkütan yolla trakeostomi açılarak spontan solunum veya mekanik ventilatör (MV) desteği ile trakeostomili bir şekilde taburcu edilen hastaların bakımları esnasında yaşanılan problemlerin tespit edilmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda hasta bakıcıların eğitiminde bu konulara ağırlık verilerek hastalarda oluşabilecek morbidite ve mortalitenin azaltılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yoğun bakım kliniğine 2017 ve 2018 yıllarında yatan ve trakeostomi açılan 90 hastanın dosyaları incelendi. Bu hastaların 29’u taburcu edildi. Hastalar SVH, solunum yetmezliği, nöromüsküler hastalıklar ve diğerleri (Alzheimer, Parkinson) olarak gruplandırıldı. Hastalar ve bakıcıları ile yüz yüze veya telefonla görüşülerek hastalar hakkında bilgi alındı. Hastaların yatış nedenleri, Glasgow koma skorları (GKS), beslenme şekilleri, mekanik ventilatör desteği, evde yaşam süreleri ve yaşanılan sorunlar kaydedildi.
BULGULAR: Taburcu edilen 29 hastanın 14’ü SVH, 5’i solunum yetmezliği, 6’sı nöromüsküler hastalık, 4’ü diğerleri olarak sınıflandırıldı. Yoğun bakımdan çıkış GKS değerleri (GKS2) yüksek olan hastaların mortalitesi daha düşük olarak tespit edildi. NMH grubunun ex olma oranı (%0), SVH (%64.3) ve SY (%80) gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Yaşayan hastaların7’sinde(%50) kontraktür veya eklem hareket kısıtlılığı gelişmiştir. Evde yaşanılan sorunlar içerisinde en sık solunumsal problemler, bunların içerisinde de 12 hastada yoğun sekresyon (%85,7) görülmüştür. Beslenme problemleri olarak en sık kabızlık 6 hastada (%42,9) görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Trakeostomili hastaların evde bakımı özellik arz etmekte olup bir takım komplikasyonların gelişmesine yol açabilmektedir. Yaptığımız çalışmada evde bakım hastalarının en sık solunumsal problemlerle; yoğun sekresyon, tıkaç oluşumu ve MV ile ilgili problemler yaşadıklarını tespit ettik. Bir diğer önemli problem ise hastalarda oluşan eklem hareket kısıtlılığıdır. Bu nedenle bu hastaların taburculuğundan önce bu konularda daha yoğun bir eğitimin verilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Trakeostomi, bakım hastası, mekanik ventilasyon


Ahmet Sari, Osman Ekinci. Evaluation Of Clinic Course In Patients Discharged With Tracheostomy. . 2020; 18(4): 181-188

Corresponding Author: Ahmet Sari, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar