. 2016; 14(1): 13-17

In Our Intensive Care Unit the experience of the Checklist Use to Prevent Ventilator Associated Pneumonia

Semiha Solak Grassie1, Bircan Kayaaslan1, Sümeyra Çetin Gevrek2, Dilber Kumral3, Cengizhan Emre3
1Universty Of Yıldırım Beyazıt Yenimahalle Teaching And Research Hospital, Infectious Disease And Clinial Microbiology Clinic, Ankara, Turkey
2Universty Of Yıldırım Beyazıt Yenimahalle Teaching And Research Hospital, Infection Control Departman, Ankara, Turkey
3Universty Of Yıldırım Beyazıt Yenimahalle Teaching And Research Hospital, Anestesiology And Reanimation Clinic, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Intensive care units are high risk units for serious infections like ventilator associated pneumonia. Preventing ventilator associated pneumonia is one of the most important infection control practice in Intensive care units. We aimed to investigate the effect of the ventilator associated pneumonia prevention checklist use in decreasing ventilator associated pneumonia rates.
METHODS: This study was performed in Intensive care units at Yenimahalle Teaching and Research Hospital. In the first 3 months, the routine infection control measurements were used. At the end of this term a lecture about using the checklist was given to the nurses. At the second three months, by each patient’s nurse, the checklist was filled. At the last three months term there was no checklist use. The ventilator associated pneumonia rates were registered in all these terms. After and before the intervention term tests about ventilator associated pneumonia prevention with 20 questions were given to the nurses.
RESULTS: Between January to March 2013, at the first 3 months, ventilator associated pneumonia rate was 38.2%. At the second term, it was 7.4%. At the third term, it was 3.8%. At the front test, the nurses got 84.5 point sucsess rate and at the end test, the rate was 92.6. The sucses rate differences between these two tests was statistically meaningful with the Wilxocon test (z-3.4, p0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: At the end of this study, despite any changes in the other routine and patient population, It was seen that there were obvious decrease in ventilator associated pneumonia rates during the intervention term and the term after the intervention. Also the checklist use increased the nurses knowledge level about the ventilator associated pneumonia prevention and hand hygine adherence rate.

Keywords: Ventilator associated pneumonia, infection control, checkist.


Yoğun Bakım Ünitemizde Ventilatör İlişkili Pnömoni Gelişmesini Önlemek Amaçlı Kontrol Listesi Kullanımı Deneyimi

Semiha Solak Grassie1, Bircan Kayaaslan1, Sümeyra Çetin Gevrek2, Dilber Kumral3, Cengizhan Emre3
1Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yenimahalle Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yenimahalle Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Birimi, Ankara
3Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yenimahalle Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım üniteleri ventilatör ilişkili pnömoni gibi ciddi enfeksiyonlar için yüksek riske sahip ünitelerdir. Ventilatör ilişkili pnömoni gelişiminin önlenmesi yoğun bakım ünitelerindeki en önemli enfeksiyon kontrol uygulamalarından biridir. Biz bu çalışmada ventilatör ilişkili pnömoni gelişimini önlemeye yönelik tedbirleri içeren kontrol listesi kullanımının ventilatör ilişkili pnömoni hızlarını azaltmadaki etkisini incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi karma yoğun bakım ünitesinde, Ocak 2013 ve Eylül 2013 arasında gerçekleştirildi. İlk üç aylık dönemde rutin enfeksiyon kontrol önlemleri uygulandı. Sonunda hemşirelere ventilatör ilişkili pnömoni önleme paketi ve bu uygulamaların yapılıp yapılmadığına dair kontrol listesinin uygulanması ile ilgili eğitim verildi. İkinci üç aylık dönemde ise her hasta için hastanın hemşiresi tarafından günlük olarak kontrol listesi dolduruldu. Sonraki 3 aylık dönemde ise kontrol listesi uygulaması yapılmadı. Bu dönemlerdeki ventilatör ilişkili pnömoni oranları kaydedildi. Hemşirelere uygulama başlatılmadan önce ve sonra ventilatör ilişkili pnömoni önleme konusunda 20 soruluk test yapıldı.
BULGULAR: Ocak-Mart 2013 arasındaki birinci 3 aylık dönemde ventilatör ilişkili pnömoni hızı % 38.2, ikinci 3 aylık dönemde ventilatör ilişkili pnömoni hızı % 7.4 ve üçüncü 3 aylık dönemde ventilatör ilişkili pnömoni hızı % 3.8 şeklinde bulunmuştur. Ön teste hemşirelerin aldığı ortalama puan 84.5, son testte ise 92.6 olarak bulunmuştur. İkinci testle birinci test arasındaki başarı farkı Wilxocon testi ile (z -3.4, p 0.001) anlamlı olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma sonucunda rutin uygulamada ve hasta popülasyonunda değişiklik olmamasına rağmen ventilatör ilişkili pnömoni gelişmesini önlemek amaçlı kontrol listesi kullanımının müdahale sırasında ve sonrasında ventilatör ilişkili pnömoni hızında belirgin düşme sağladığı görülmüştür. Ayrıca kontrol listesi uygulaması hemşirelerin ventilatör ilişkili pnömoni önleme bilgi düzeylerinde ve el hijeni uyum oranlarında artışa neden olmuştur.

Anahtar Kelimeler: Ventilatör ilişkili pnömoni, enfeksiyon kontrol, kontrol listesi.


Semiha Solak Grassie, Bircan Kayaaslan, Sümeyra Çetin Gevrek, Dilber Kumral, Cengizhan Emre. In Our Intensive Care Unit the experience of the Checklist Use to Prevent Ventilator Associated Pneumonia. . 2016; 14(1): 13-17

Corresponding Author: Semiha Solak Grassie, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar