. 2018; 16(1): 30-36

Investigation of intraabdominal pressure increase and related risk factors in intensive care patients

Huseyin Uğur1, Mehmet Turan İnal2, Dilek Memiş2, Nesrin Turan3
1Kırklareli State Hospital, Department of Anesthesiology and Reanimation
2Trakya University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Department of Intensive Care, Edirne
3Trakya University Faculty of Medicine, Department of Biostatistics, Edirne

INTRODUCTION: Elevated intraabdominal pressure is an important etiologic factor that increases morbidity and mortality in ICU patients. In this study, it was aimed to investigate the risk factors related to intraabdominal pressure increase in ICU patients.
METHODS: 125 patients stay more than 24 hours in surgical and reanimation intensive care unit were included into the study. Age, sex, body mass index, APACHE II and SOFA scores of patients were all recorded. Intra-abdominal pressure (IAP) measurements were performed during the intensive care unit stay, IAH is defined by a sustained or repeated pathological elevation in IAP ≥12 mmHg. ACS is defined as a sustained IAP>20 mmHg that is associated with new organ dysfunction. Duration of mechanical ventilator, ICU stay and prognosis were determined. Risk factors for IAP such as trauma, sepsis, multiple blood transfusions, ileus, acidosis and pneumonia were all recorded.
RESULTS: IAH was detected in 45 patients in the study, ACS was in 5 patients. There was no difference in terms of I IAH and ACS according to gender and age of the patients (p> 0,05). In patients with high BMI, multiple transfusion, sepsis and pneumonia, IAH was found to be higher (p <0,05) and no difference was found in ACS (p> 0,05). There was no significant difference between patients with trauma and IAH and ACS (p> 0,05). IAH and ACS were significantly higher in patients with ileus (p <0.05). There was a significant difference in ACS for acidosis (p <0.05). Patients with IAH had higher APACHE II, SOFA scores, longer intensive care and mechanical ventilation durations (p <0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: High body mass index, sepsis, multiple transfusion, ileus, acidosis and pneumonia are important risk factors for development of IAH and ACS. We recommend that patients should be monitored more carefully in the presence of these risk factors.

Keywords: intensive care, intra abdominal pressure, abdominal kompartman syndrome


Yoğun bakım hastalarında karın içi basınç artışının ve ilgili risk faktörlerinin araştırılması

Huseyin Uğur1, Mehmet Turan İnal2, Dilek Memiş2, Nesrin Turan3
1Kırklareli Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği
2Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Edirne
3Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Bilim Dalı, Edirne

GİRİŞ ve AMAÇ: Karın içi basınç yüksekliği yoğun bakım hastalarında morbidite ve mortaliteyi arttıran önemli bir etmendir. Bu çalışmada yoğun bakım hastalarında karın içi basınç artışı ile ilgili risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya cerrahi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde 24 saatten fazla kalan 125 hasta dahil edildi. Bütün hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri, APACHE II ve SOFA skorları kaydedildi. Yatış süresi boyunca karın içi basınç (İAB) ölçümü yapıldı, devamlı veya tekrarlayan 12 mmHg üzerinde ölçülen İAB değerleri intraabdominal hipertansiyon (İAH) olarak kabul edildi. Yeni organ disfonksiyonuna eşlik eden İAB değerinin sürekli olarak 20 mmHg üzerinde olması abdominal kompartman sendromu (AKS) olarak kabul edildi. Tüm hastaların mekanik ventilatör, yoğun bakım kalış süresi ve prognozları saptandı. İAB risk faktörleri olan travma, sepsis, çoklu kan transfüzyonu, ileus, asidoz ve pnömoni durumları kaydedildi.
BULGULAR: Çalışmada 45 hastada İAH saptanırken, 5 hastada AKS saptandı. Çalışmaya katılan hastaların cinsiyet ve yaşlarına göre İAH ve AKS açısından farklılık saptanmadı (p>0,05). VKİ yüksek olan, çoklu transfüzyon uygulanan, sepsis ve pnömoni tanılı hastalarda İAH daha yüksek olarak bulunurken (p<0,05), AKS bakımından fark saptanmadı (p>0,05). Travma geçiren hastalarda İAH ve AKS açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). İleus görülen hastalarda İAH ve AKS anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Çalışmaya katılan hastalarda asidoz için AKS açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). İAH saptanan hastalarda daha yüksek APACHE II, SOFA skorları ve daha uzun yoğun bakım ve mekanik ventilatörde kalış süreleri saptandı (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Vücut kitle indeks yüksekliği, sepsis, çoklu transfüzyon, ileus, asidoz ve pnömoni İAH ve AKS gelişmesi için önemli risk faktörleri olup, bu risk faktörleri varlığında hastaların daha dikkatli takip edilmesini önermekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, intra abdominal basınç, abdominal kompartman sendromu


Huseyin Uğur, Mehmet Turan İnal, Dilek Memiş, Nesrin Turan. Investigation of intraabdominal pressure increase and related risk factors in intensive care patients. . 2018; 16(1): 30-36

Corresponding Author: Mehmet Turan İnal, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar