. 2020; 18(2): 0-0

Evidence-based Practices in the Prevention of Central Venous Catheter Infections: Knowledge of Intensive Care Nurses

Nurten Özen1, Tekmile Kose2, Füsun Terzioğlu3
1Istinye University Faculty Of Health Sciences, Istanbul, Turkey
2Ankara University School Of Medicine, Head Nurse Of Hospital, Ankara, Turkey
3Atılım University, Faculty Of Health Sciences, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: This study aimed to determine the knowledge level of intensive care nurses regarding evidence-based practices in the prevention of infections related to the Central Venous Catheter (CVC).
METHODS: This descriptive study was conducted in the adult intensive care units of a research and practice hospital and a private hospital in September–November 2018. The written consent of the participants and the approval of the ethics committee and necessary institutions were obtained. In data collection, a “Data collection form regarding the demographic features of the participants” and “Information form oriented to preventing infections regarding CVC” were used.
RESULTS: : The study was completed with 126 nurses, 52.4% of whom were aged 19–28 and 50.0% had been working in intensive care units for 1–38 months. Their knowledge regarding the prevention of CVC-related infections was low. The total mean scores of nurses aged 29–43 were statistically significantly higher than those aged 19–28 (p=0.045). The total mean scores of the nurses who had worked as a nurse for 7–24 years were statistically significantly higher than those who had worked for 1–6 years (p=0.003), and the total mean scores of the nurses who had worked as intensive care unit nurses for 40–288 months were statistically significantly higher than those who had worked for 1–38 months (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study found that nurses had a low level of knowledge regarding evidence-based practices in the prevention of CVC-related infections, and as age and experience of working as a nurse in intensive care units increased, knowledge levels also increased.

Keywords: Central venous catheter, evidence-based practices, infection, knowledge level, nurse


Santral Venöz Kateter Enfeksiyonlarının Önlenmesinde Kanıta Dayalı Uygulamalar: Yoğun Bakım Hemşirelerinin Bilgileri

Nurten Özen1, Tekmile Kose2, Füsun Terzioğlu3
1İstinye Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Ankara
3Atılım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: : Bu çalışma ile yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin santral venöz kateter (SVK) ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde kanıta dayalı uygulamalara ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma Eylül-Kasım 2018 tarihleri arasında bir araştırma ve uygulama hastanesi ile özel bir hastanenin yetişkin yoğun bakım ünitelerinde yürütüldü. Araştırma için etik kurul ve gerekli kurum izinleri ile katılımcıların yazılı onamları alındı. Verilerin toplanmasında “Katılımcıların tanıtıcı özelliklerine ilişkin veri toplama formu” ve “SVK ilişkili enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi formu” kullanıldı.
BULGULAR: Araştırma 126 hemşire ile tamamlandı. Katılımcıların SVK ilişkili enfeksiyonların önlenmesine ilişkin bilgi düzeyi düşük bulundu. Hemşirelerin %52.4’ü 19-28 yaş aralığında, %50.0’si yoğun bakım ünitesinde 1-38 aydır çalışmaktadır. Yaş aralığı 29-43 olan hemşirelerin toplam puan ortalamaları 19-28 yaş aralığında olan hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0.045). Toplam puan ortalaması 7-24 yıldır hemşire olarak çalışanlarda, 1-6 yıldır çalışanlara göre (p=0.003) ve 40-288 aydır yoğun bakım hemşiresi olarak çalışanlarda, 1-38 aydır çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada hemşirelerin SVK ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde kanıta dayalı uygulamalara ilişkin bilgi düzeylerinin düşük olduğu, yaşın artması ve hemşire olarak çalışma süresi ile yoğun bakım ünitesinde çalışma süresi uzadıkça da bilgi düzeyinin arttığı bulundu.

Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateter, kanıta dayalı uygulamalar, enfeksiyon, bilgi düzeyi, hemşire


Nurten Özen, Tekmile Kose, Füsun Terzioğlu. Evidence-based Practices in the Prevention of Central Venous Catheter Infections: Knowledge of Intensive Care Nurses. . 2020; 18(2): 0-0

Corresponding Author: Nurten Özen, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar