. 2024; 22(1): 83-91

Effect of Music Therapy and Sound Isolation on the Comfort of Mechanically Ventilated Patients

Sinem Çalışkan1, ESRA AKIN2, MEHMET UYAR3
1İzmir Katip Çelebi University Institute Of Health Sciences
2İzmir Katip Çelebi University Faculty Of Health Sciences
3Ege University Faculty of Medicine

INTRODUCTION: This study was conducted experimentally to examine the effect of music therapy and sound isolation on the comfort of mechanically ventilated patients.
METHODS: The research was carried out in the anesthesiology and reanimation intensive care unit of a university hospital between November 2019 and January 2020. Three different interventions were applied to n=24 patients who constituted the research sample. Each patient listened to Western Classical Music and Nihavend Magam Turkish Classical Music separately for 60 minutes and received an intervention of sound isolation for 60 minutes through a special headset.
RESULTS: The mean age of the patients participating in the study was 64.88±14.05.Of the patients, 66.7% were male, 79.2% were married, and 45.8% were illiterate. Patients' systolic and diastolic blood pressures, pulse rate, respiratory rate, Critical-Care Pain Observation Tool score, and scores on agitation and anxiety sub-dimensions of American Association of Critical Care Nurses Sedation Assessment Scale were influenced by Western Classical Music, Nihavend Maqam Turkish Classical Music and sound isolation. No difference was found between the three different implementation interventions.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Music therapy and sound isolation interventions administered to mechanically ventilated patients positively affected the hemodynamic parameters of the patients and reduced the severity of pain perceived by the patients and the need for sedation. In this context, the most important finding of the study was that an intervention that eliminates the noise in the intensive care environment for mechanically ventilated patients increases the comfort level of the patients. Another important and critical result of the research was that music therapy also acts as an intervention without noise stimuli.

Keywords: Mechanical ventilation, music therapy, sound isolation, patient comfort


Mekanik Ventilasyon Desteğinde Olan Hastalarda Müzik Terapi ve Ses İzolasyonunun Konfora Etkisi

Sinem Çalışkan1, ESRA AKIN2, MEHMET UYAR3
1İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
2İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
3Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Mekanik ventilasyon desteği uygulanan hastalarda müzik terapi ve ses izolasyonunun konfora olan etkisini incelemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma, Kasım 2019 – Ocak 2020 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini oluşturan n=24 hastaya üç farklı girişim uygulanmıştır. Her bir hastaya Klasik Batı Müziği ve Nihavent makamında olan Klasik Türk Müziği hastalara ayrı ayrı 60 dakika boyunca dinlettirilmiş ve özel bir kulaklık aracılığıyla 60 dakika boyunca hastalara ses izolasyonu uygulanmıştır.
BULGULAR: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 64.88±14.05, %66.7’sinin erkek, %79.2’sinin evli, %45.8’inin okur-yazar olmadığı saptanmıştır. Hastaların sistolik, diyastolik kan basıncı, nabız hızı, solunum hızı, CPOT puanları ve AACNSAS ölçeği ajitasyon ve anksiyete alt boyutu puanları Klasik Batı Müziği, nihavent makamında olan Klasik Türk Müziği ve ses izolasyonu doğrultusunda etkilemiştir. Araştırmada uygulanan Klasik Batı müziği, nihavent makamında Klasik Türk müziği ve ses izolasyonu uygulamaları arasında fark saptanmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalara uygulanan müzik terapi ve ses izolasyonunun hastaların hemodinamik parametrelerini olumlu yönde etkilediği, hastaların algıladığı ağrı şiddetini ve sedasyon ihtiyacını azalttığı saptanmıştır. Bu bağlamda; çalışmanın en önemli bulgusu mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda yoğun bakım ortamına ilişkin seslerin arındırıldığı bir girişimin hastaların konfor düzeyini arttırdığıdır. Dolayısıyla müzik terapinin de sese bağlı uyaranlardan arındırılmış bir girişim olarak belki de etki ettiği de diğer araştırmanın önemli ve kritik bir sonucudur.

Anahtar Kelimeler: Mekanik ventilasyon, müzik terapi, ses izolasyonu, hasta konforu


Sinem Çalışkan, ESRA AKIN, MEHMET UYAR. Effect of Music Therapy and Sound Isolation on the Comfort of Mechanically Ventilated Patients. . 2024; 22(1): 83-91

Corresponding Author: Sinem Çalışkan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar