. 2020; 18(1): 52-58

Covid19 And Awake Prone Position

Fisun Özbilen, Ali Aydın Altunkan
Mersin Medical Faculty Anaesthesiology And Reanimation. Department Of Intensive Care

While the last pandemic in the world has been in memory as Spanish Flu in 1918, the World Health Organization (WHO) announced a pandemic caused by the corona virus family, SARS-CoV-2, which started in China in December 2019 and spread all over the world.
It was determined that the symptoms of the infection caused by the SARS-CoV-2 virus is a clinic with fever, shortness of breath and especially acute respiratory symptoms called COVID-19. It was understood in a short time that COVID-19 pneumonia may be asymptomatic in patients as well as cause pulmonary edema, ARDS and / or multiple organ failure.
Studies have shown that the prevalence of ARDS is 17% in COVID-19 patients and sustaining oxygenation is the biggest problem. In the presence of respiratory failure and severe hypoxemia in Covid 19 pneumonia during follow-up and treatments, It was revealed that the prone position used in ARDS treatment can be used as an adjuvant treatment method to increase oxygenation. Prone position can be used worsening oxygenation (20% reduction in PaO2 / FiO2 compared to supine position), if complications do not develop (such as pressure ulcers, brachial plexus injury, corneal / conjunctival damage, facial / periorbital venous catheter related problems), It can be performed alternately with the supine position for at least 4 hours until PaO2 / FiO2 ≥150mmHg, PEEP ≤10 cmH2O, FiO2 ≤0.60.
In this article, we aimed to present the results of the prone position we used for the treatment of hypoxia in 2 cases that we admitted in our intensive care unit with the pre-diagnosis of covid -19 at the age of 68 and 81.

Keywords: COVID-19, prone position, respiratory failure, ARDS


Covid19 ve Uyanık Pron Pozisyon

Fisun Özbilen, Ali Aydın Altunkan
Mersin Üniversitesi Tıp Fak. Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dünyanın yaşadığı en son pandemi 1918 yılındaki İspanyol Gribi olarak hafızalarda yer almaktayken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2019 Aralık ayında Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan, corona virüs ailesinden olan SARS-CoV-2’nin neden olduğu bir pandemi duyurusunda bulundu.
SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu enfeksiyonun ateş, nefes darlığı ve akut solunum yolu semptomları ile seyreden ve COVID-19 olarak adlandırılan bir klinik tablo olduğu tespit edildi. COVID-19 pnömonisi hastalarda asemptomatik seyredebileceği gibi pulmoner ödem, ARDS ve/veya çoklu organ yetmezliğine de neden olabileceği kısa sürede anlaşıldı.
Yapılan çalışmalarda COVID-19 hastalarında ARDS prevalansının % 17 oranında görüldüğü ve oksijenasyonun sürdürülmesinin en büyük problem olduğu fark edildi. Takip ve tedavilerde COVİD- 19 pnömonisinde gelişen solunum yetmezliği ve ağır hipoksemi varlığında, ARDS tedavisinde kullanılan pron pozisyonunun adjuvan tedavi yöntemi olarak oksijenasyonun düzeltilmesi amacıyla kullanılabileceği ortaya konuldu. Pron pozisyonu oksijenasyonun kötüleşmesi (supin pozisyonuna göre PaO2/FiO2'de % 20 azalma), uygulamaya bağlı komplikasyonların gelişmemesi durumunda (bası ülserleri, brakial pleksus hasarı, korneal/konjuktival hasar, fasiyal/periorbital venöz kateter ile ilgili problemler gibi), PaO2/FiO ≥150mmHg, PEEP ≤10 cmH2O, FiO2 ≤0.60 olana kadar en az 4 saat süre ile supin pozisyonu ile dönüşümlü olarak uygulanabilir.
Biz bu yazı ile 68 ve 81 yaşında COVİD-19 ön tanısı ile yoğun bakımımıza kabul ettiğimiz 2 olguda hipoksi tedavisi amacı ile uyguladığımız pron pozisyonunun sonuçlarını sunmayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: COVİD-19, pron pozisyon, solunum yetmezliği, ARDS


Fisun Özbilen, Ali Aydın Altunkan. Covid19 And Awake Prone Position. . 2020; 18(1): 52-58

Corresponding Author: Ali Aydın Altunkan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar