. 2024; 22(1): 31-40

Main Factors Regarding Pressure Injury in Intensive Care Unit Patients and The Effects of Nursing Interventions

Selver Gökdemir1, Manar Aslan2
1Edirne Sultan Birinci Murat State Hospital, Edirne, Turkey
2Trakya University, Health Sciences Faculty, Nursing Department, Edirne, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to determine the risk factors affecting the development of pressure injuries for inpatients in the intensive care unit, to determine the nursing interventions conducted to prevent pressure injuries, and to detect healing of the pressure injuries.
METHODS: This follow up-longitudinal type study was conducted with 48 patients at an Intensive Care Unit in a public hospital between 01.09.2018 and 30.11.2018. Study data were collected using the “Braden Scale for Predicting Pressure Injury Risk,” “Pressure Injury Assessment Form,” and “Pressure Injury Healing Assessment Form.”
RESULTS: Patients who had a hospitalization duration of 15 or more days, were supported with mechanical ventilators, were unconscious, were fed in an enteral way, were immobile in bed, had an albumin level of 2.5 g/dl or below, or had a hemoglobin level of 10 g/dl or below had significantly more pressure injuries (p<0.05). No significant difference was found with nursing interventions (positioning, massaging, using barrier cream, moisturizing the skin, keeping the bed linen dry and stretched) performed in the clinic and the development of a pressure injury or healing of pressure injuries present during admission to the clinic (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The main risk factors for the development of pressure injuries in inpatients in the intensive care units were enteral feeding, consciousness or unconsciousness, and level of hemoglobin. More pressure ulcers occurred on patients who were positioned and whose skin was moistened, because nurses applied interventions to patients with a high risk of pressure ulcers. In addition, there was no improvement in the healing of the compression injuries.

Keywords: Pressure injury, intensive care unit, nursing care, pressure injury risk factors


Yoğun Bakım Hastalarında Basınç Yaralanmalarını Etkileyen Temel Faktörler ve Hemşirelik Müdahalelerinin Etkileri

Selver Gökdemir1, Manar Aslan2
1Edirne Sultan Birinci Murat Devlet Hastanesi, Edirne, Türkiye
2Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Edirne, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmada amaç yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda bası yarası gelişimini etkileyen risk faktörleri saptamak, bası yaralarını önlemek için yapılan hemşirelik girişimlerini belirlemek, bası yaralarındaki iyileşme durumu tespit etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma izleme- uzamsal (follow up- longitidunal) tipte, 01.09.2018-30.11.2018 tarihleri arasında bir ilde bulunan devlet hastanesindeki, Yoğun Bakım Ünitesi’nde 48 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler ‘Braden Bası Yarası Değerlendirme Ölçeği’ ‘Bası Yarası Değerlendirme Formu’, ‘Bası yarası iyileşme değerlendirme formu’ ile toplanmıştır.
BULGULAR: 15 gün ve üzeri yatış süresi olan, mekanik ventilatör ile desteklenen, bilinci kapalı, enteral beslenen, yatakta hareketsiz olan, albumin düzeyi 2,5 g/dl ve altında olan veya hemoglobin düzeyi 10 g/dl veya altı olan hastalarda bası yaralanmaları anlamlı olarak daha fazla olarak belirlenmiştir (p<0.05). Klinikte yapılan hemşirelik girişimleri (pozisyon verme, masaj yapma, bariyer krem kullanma, cildi nemlendirme, çarşafları kuru ve gergin tutma) ile hastaneye başvuru sırasında mevcut olan bası yaralanması gelişimi veya bası yaralanmalarının iyileşmesi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakımda yatan hastalarda bası yarası gelişimi için başlıca risk faktörleri enteral beslenme, bilinç veya bilinç kaybı ve hemoglobin düzeyidir. Hemşirelerin basınç yarası riski yüksek olan hastalara müdahale etmesi nedeniyle pozisyon verilen ve cildi nemli olan hastalarda daha fazla basınç yarası meydana gelmiştir. Ayrıca oluşan bası yaralanmalarının iyileşmesinde de bir gelişme olmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Bası yarası, yoğun bakım, hemşirelik bakımı, bası yarası risk faktörleri


Selver Gökdemir, Manar Aslan. Main Factors Regarding Pressure Injury in Intensive Care Unit Patients and The Effects of Nursing Interventions. . 2024; 22(1): 31-40

Corresponding Author: Manar Aslan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar