. 2019; 16(1): 0-0

Quantification of Galantamine in Sterbergia Species by High Performance Liquid Chromatography

Özlem Bahadır Acıkara, Betül Sever Yılmaz, Dilhun Yazgan, Gülçin Saltan İşcan
Ankara University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, Tandogan, TR-06100 Ankara, Turkey.

INTRODUCTION: This study describes the qualitative and quantitative analysis of galantamine in Sternbergia species growing in Turkey.
METHODS: Galantamine was isolated from S. fischeriana bulbs and structure of the compound elucidated by spectroscopic methods. The qualitative and quantitative analysis of galantamine was investigated in S. lutea ssp. lutea, S. lutea ssp. sicula, S. candida, S. fischeriana and S. clusiana using a specially developed and validated HPLC method.
RESULTS: S. lutea ssp. sicula was determined to have highest content of galantamine by 0.0165±0.0002 g/100g. The limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) were determined as 7.5µg and 25 µg respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Isolation of galantamine from Sternbergia fischeriana growing in Turkey is reported in first time. An HPLC method was developed for identification and quantification of galantamine in Sternbergia species.

Keywords: Galantamine, HPLC, Sternbergia spp.


Sternbergia Türlerinde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Galantamin Miktar Tayini

Özlem Bahadır Acıkara, Betül Sever Yılmaz, Dilhun Yazgan, Gülçin Saltan İşcan
Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Tandoğan, 06100, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Türkiye’de yetişen Sternbergia türlerinin galantamin içeriklerinin kalitatif ve kantitatif analizi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Galantamin S. fischeriana yumrularından izole edilmiş ve yapısı spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır. S. lutea ssp. lutea, S. lutea ssp. sicula, S. candida, S. fischeriana ve S. clusiana türlerinin galantamin içeriği kalitatif ve kantitatif olarak yeni geliştirilen ve valide edilmiş bir YPSK yöntemi kullanılarak yapılmıştır.
BULGULAR: S. lutea ssp. sicula türünün 0.0165±0.0002 g/100g olarak en yüksek galantamin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Galantamin için LOD ve LOQ değeri sırasıyla 7.5µg ve 25 µg olarak belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türkiye’de yetişen Sternbergia fischeriana türünden galantamin izolasyonu ilk kez bu çalışma ile rapor edilmiştir. Ayrıca bu çalışma ile Sternbergia türlerinin galantamin içeriğinin tespit edilmesi ve miktar tayini için yeni bir YPSK metodu geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Galantamin, YPSK, Sternbergia spp.


Özlem Bahadır Acıkara, Betül Sever Yılmaz, Dilhun Yazgan, Gülçin Saltan İşcan. Quantification of Galantamine in Sterbergia Species by High Performance Liquid Chromatography. . 2019; 16(1): 0-0

Corresponding Author: Betül Sever Yılmaz, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar