. 2019; 16(2): 0-0

Antimicrobial and Anti-Inflammatory Activity of Some Lathyrus L. (Fabaceae) Species Growing In Turkey

Hajar Heydari1, Gülçin Saltan İşcan1, Müjde Eryılmaz2, Özlem Bahadır Acıkara1, Sezen Yılmaz Sarıaltın3, Mehmet Tekin4, Tülay Çoban3
1Department Of Pharmacognosy, Faculty Of Pharmacy, Ankara University, Ankara, Turkey
2Department Of Pharmaceutical Microbiology, Faculty Of Pharmacy, Ankara University, Ankara, Turkey
3Department Of Pharmaceutical Toxicology, Faculty Of Pharmacy, Ankara University, Ankara, Turkey
4Department Of Pharmaceutical Botany, Faculty Of Pharmacy, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey

INTRODUCTION: The present study aimed to evaluate antimicrobial and anti-inflammatory activities of methanol extracts and n-hexane, ethyl acetate, chloroform and water fractions of five Lathyrus species, L. armenus, L. aureus, L. cicilicus, L. laxiflorus subsp. laxiflorus and L. pratensis growing in Turkey.
METHODS: The antimicrobial activities were screened against Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Candida albicans ATCC 10231. Broth dilution method was used to determine the antimicrobial activities of extracts and fractions. In vitro anti-inflammatory activity of these extracts and fractions were determined by using human red blood cell (HRBC) membrane stabilization method.
RESULTS: The results demonstrated that ethyl acetate fractions of the tested species exhibited higher antimicrobial activity than the other extracts. Among all of the tested extracts and fractions, the highest anti-inflammatory activity was detected in water fractions. Furthermore, water fractions of L. pratensis showed better anti-inflammatory activity than acetylsalicylic acid and diclofenac sodium which were used as standard drugs in this assay.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results point out that the membrane stabilizing effect of the various extracts and fractions of the Lathyrus species and could be a preliminary study for in vivo anti-inflammatory activity experiments.

Keywords: Anti-inflammatory activity, Antimicrobial activity, HRBC membrane, Lathyrus


Türkiye’de Yetişen Bazı Lathyrus L. (Fabaceae) Türlerinin Antimikrobiyal ve Antienflamatuar Aktivite Değerlendirilmesi

Hajar Heydari1, Gülçin Saltan İşcan1, Müjde Eryılmaz2, Özlem Bahadır Acıkara1, Sezen Yılmaz Sarıaltın3, Mehmet Tekin4, Tülay Çoban3
1Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
4Cumhuriyet üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Sivas, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Türkiye yetişen beş Lathyrus türü, L. armenus, L. aureus, L. cicilicus, L. laxiflorus subsp. laxiflorus ve L. pratensis türlerinin metanollü ekstreleri ve hekzan, etil asetat, kloroform ve su fraksiyonların antimikrobiyal ve antienflamatuar aktivitesi değerlendirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekstrelerin ve fraksiyonların antimikrobiyal aktivitesi Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ve Candida albicans ATCC 10231 karşı elde edilmiştir. In vitro antienflamatuar ise insan kırmızı kan hücresi kullanarak membran stabilizasyon yöntemi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Etil asetatlı fraksiyonlar diğer ekstre ve fraksiyonlara göre daha yüksek antimikrobiyal aktivite, sulu fraksiyonlar ise diğer ekstre ve fraksiyonlara göre daha yüksek antienflamatuar aktivite göstermiştir. Ayrıca, L. pratensis'in su fraksiyonu, standart olarak kullanılan asetilsalisilik asit ve diklofenak sodyumdan daha yüksek anti-inflamatuar aktivite göstermiştir
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elde edilen sonuçlara göre Lathyrus türlerinin ekstreleri ve fraksiyonlarının membran stabilizasyon aktiviteye sahip olup, ve in vivo anti-inflamatuar aktivite deneyleri için bir ön çalışma olabileceğini belirtmiştir.

Anahtar Kelimeler: Antienflamatuar aktivite, Antimikrobiyal aktivite, HRBC membran, Lathyrus


Hajar Heydari, Gülçin Saltan İşcan, Müjde Eryılmaz, Özlem Bahadır Acıkara, Sezen Yılmaz Sarıaltın, Mehmet Tekin, Tülay Çoban. Antimicrobial and Anti-Inflammatory Activity of Some Lathyrus L. (Fabaceae) Species Growing In Turkey. . 2019; 16(2): 0-0

Corresponding Author: Gülçin Saltan İşcan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar