. 2020; 17(1): 68-73

The relationship between dipeptidyl peptidase-4 inhibitor usage and asymptomatic amylase lipase increment in type 2 dıabetes mellitus patients

Zeynel Abidin Sayiner1, Gamze İnan Demiroğlu2, Ersin Akarsu1, Mustafa Araz1
1University of Gaziantep, School of Medicine, Department of Endocrinology and Metabolism
2University of Gaziantep, School of Medicine, Department of Internal Medicine

INTRODUCTION: In different studies, it has been shown that the use of DPP-4 inhibitor (DPP4 inh.) does not increase any risk for pancreatitis and pancreatic cancer. Although the number of studies with pancreatitis clinics is sufficient but the number of studies with clinically non-pancreatitis hyperamylasemia is rare. The aim of the study is to invesitgate the relationship between DPP4-inh. usage and amilase and lipase increment without pancreatitis clinic symptoms.
METHODS: 87 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Patients were divided into 3 groups according to their use of Saxagliptin, Sitagliptin and Vildagliptin. All patients included in the study were receiving metformin at a dose of 2 grams / day. Fasting blood glucose, post prandial blood glucose, HbA1c, serum creatinine, ALT, amylase, lipase results were recorded at the beginning of treatment and at the end of 3rd month.
RESULTS: There was an increase in all groups in terms of amylase and lipase values and there was no significant difference between the groups in terms of increase (p> 0.05) There was no statistically significant increase in saxagliptin and vildagliptin group (p> 0.05) when the baseline and 3rd month values of lipase and amylase increase were examined; However There was a statistically significant amylase and lipase increase in sitagliptin group (p <0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, the use of Dpp-4 inh. can increase the amylase and lipase levels without clinical findings of acute pancreatitis in the patient. DPP-4 inh. should be used with caution in patients at risk for pancreatitis and pancreatic cancer. Patients using DPP-4 inh., especially sitagliptin, should be evaluated carefully for pancreatitis risk factors.

Keywords: Oral antidiabetics, Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors, Amylase, Lipase


Tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda dipeptidil peptidaz- 4 inhibitör kullanımı ile asemptomatik amilaz lipaz artışı arasındaki ilişki

Zeynel Abidin Sayiner1, Gamze İnan Demiroğlu2, Ersin Akarsu1, Mustafa Araz1
1Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü
2Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

GİRİŞ ve AMAÇ: Farklı çalışmalarda, DPP-4 inhibitörünün (DPP4 inh) kullanımının pankreatit ve pankreas kanseri riskini artırdığı gösterilmiştir. Her ne kadar pankreatit klinikleri ile yapılan çalışmaların sayısı yeterli olsa da, klinik olarak pankreatit olmayan hiperaldemi ile yapılan çalışmaların sayısı azdır. Çalışmanın amacı, DPP4-inh kullanımı ile pankreatit semptomları olmadan amilaz ve lipaz artışı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya dahil edilme kriterlerlerine uyan 87 hasta alındı. Hastalar Saksagliptin, Sitagliptin ve Vildagliptin kullanımlarına göre 3 gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar 2 gram / gün dozda metformin aldı. Açlık kan şekeri, post prandial kan şekeri, HbA1c, serum kreatinin, ALT, amilaz, lipaz sonuçları tedavi başlangıcında ve 3. ayın sonunda kaydedildi.
BULGULAR: Amilaz ve lipaz değerleri açısından tüm gruplarda artış vardı ve gruplar arasında artma açısından anlamlı fark yoktu (p> 0.05). Saksagliptin ve vildagliptin grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış yoktu (p> 0.05) Lipaz ve amilaz artışının başlangıç ve 3. ay değerleri incelendiğinde sadece sitagliptin grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir amilaz ve lipaz artışı vardı (p <0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dpp-4 inh kullanımı. akut pankreatitin klinik bulguları olmaksızın amilaz ve lipaz seviyelerini arttırabilir. DPP-4 inh. Pankreatit ve pankreatik kanser riski olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. DPP-4 inh, özellikle sitagliptin kullanan hastalar pankreatit risk faktörleri açısından dikkatle değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Oral antidiyabetikler, Dipeptidil peptidaz- 4 inhibitörleri, Amilaz, Lipaz


Zeynel Abidin Sayiner, Gamze İnan Demiroğlu, Ersin Akarsu, Mustafa Araz. The relationship between dipeptidyl peptidase-4 inhibitor usage and asymptomatic amylase lipase increment in type 2 dıabetes mellitus patients. . 2020; 17(1): 68-73

Corresponding Author: Zeynel Abidin Sayiner, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar