. 2019; 16(1): 0-0

Is There an Association Between Extreme Level of Boron Exposure and Decrease in Y: X Sperm Ratio in Men? Results of an Epidemiological Study

Can Özgür Yalçın, Aylin Üstündağ, Yalçın Duydu
Ankara University, Faculty Of Pharmacy, Department Of Toxicology, Ankara

INTRODUCTION: A negative association between Y: X sperm ratio and high level of boron exposure was suggested in an epidemiological study conducted in boron mining areas of China. This study, however, was criticized by many authors due to some weaknesses in the study design. The present epidemiological study is designed to corroborate or refute the above mentioned negative association between boron exposure and Y: X sperm ratio in men.
METHODS: The study was conducted in boric acid production zone in Bandırma. One hundred sixty three male workers were voluntarily participated to our study. The workers employed in the boric acid production facilities were assigned as the exposed workers (n=86). The control group were composed of the workers employed in steam power plant, energy supply unit, demineralized water plant, mechanical workshop etc. (n=77). Blood and semen samples were sampled from the participated workers at the end of the work shift. Y: X sperm ratio in semen samples were determined by using fluorescence in situ hybridization (FISH) technique. Boron concentrations in semen and blood samples were determined by using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS).
RESULTS: Boron mediated adverse effect on the Y: X sperm ratio in workers have not been determined even under extreme occupational exposure conditions in our study. The results of our study refute the negative association between Y: X sperm ratio and high level of boron exposure which was suggested in an earlier published epidemiological study conducted in boron mining areas of China.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results of our study indicate that boron mediated adverse effects on the Y: X sperm ratio seem not possible even under occupational boron exposure conditions.

Keywords: Boron exposure, blood boron concentration, semen boron concentration, FISH, Y: X sperm ratio


Erkeklerde Y: X Sperm Oranındaki Azalma ile Aşırı Düzeyde Bor Maruziyeti Arasında Bir İlişki Var mıdır? Epidemiyolojik Çalışma Sonuçları

Can Özgür Yalçın, Aylin Üstündağ, Yalçın Duydu
Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, F. Toksikoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Çin’in bor madenciliği yapılan bölgesinde yürütülmüş olan bir epidemiyolojik çalışma sonucunda, erkeklerin Y: X sperm oranı ile yüksek seviyedeki bor maruziyeti arasında negatif bir ilişki olduğu belirtilmiştir. Ancak bu çalışma, çalışmanın tasarımındaki bazı zayıflıklar nedeni ile pek çok bilim insanı tarafından eleştirilmiştir. Bu çalışma, yukarıda söz edilmiş olan erkeklerin Y: X sperm oranı ile yüksek seviyedeki bor maruziyeti arasında negatif bir ilişki olduğu iddiasını doğrulamak ya da çürütmek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma Bandırma borik asit üretimi yapılan bölgede gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya 163 erkek işçi gönüllü olarak katılmıştır. Borik asit üretim tesislerinde istihdam etmekte olan işçiler maruziyet grubu olarak tanımlanmışlardır (n=86). Kontrol grubu ise, buhar santrali, enerji tedarik ünitesi, demineralize su ünitesi, mekanik atölye gibi iş kollarında çalışan işçilerden oluşturulmuştur (n=77). Vardiya sonlarında çalışmaya katılan işçilerden kan ve meni örnekleri alınmıştır. Erkeklerdeki Y: X sperm oranları floresan in situ hibridizasyon (FISH) tekniği ile tespit edilmiştir. Kan ve meni örneklerindeki bor konsantrasyonları ICP-MS ile tayin edilmiştir.
BULGULAR: Olağanüstü mesleki maruziyet koşulları altında bile bor maruziyetine bağlı olarak işçilerde Y: X sperm oranlarında olumsuz bir etki gözlenmemiştir. Bizim çalışmamızın sonuçları, Y: X sperm oranı ile yüksek seviyedeki bor maruziyeti arasındaki negatif ilişkiyi reddetmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bizim çalışmamızdan elde etmiş olduğumuz sonuçlar, ağır mesleki bor maruziyeti koşulları altında bile bor maruziyetinin erkeklerde Y: X sperm oranları üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Bor maruziyeti, kan bor konsantrasyonu, meni bor konsantrasyonu, FISH, Y: X sperm oranı


Can Özgür Yalçın, Aylin Üstündağ, Yalçın Duydu. Is There an Association Between Extreme Level of Boron Exposure and Decrease in Y: X Sperm Ratio in Men? Results of an Epidemiological Study. . 2019; 16(1): 0-0

Corresponding Author: Yalçın Duydu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar