. 2017; 14(2): 0-0

Ocular application of dirithromycin incorporated polymeric nanoparticles: An in vitro evaluation

Ebru Başaran
Anadolu University Faculty of Pharmacy Department of Pharmaceutical Technology, Eskişehir

Ocular drug delivery is a difficult challenge especially with topical intillation considering protective mechanisms of the human eye e.g. lacrimal secretion and blinking reflex, which results in rapid drainage and non-productive absorption of the formulation from the corneal surface. Ocular bioavailability mostly resulted as 5-10% of the applied dose especially with topical solutions. For the improvement of the pre-corneal retention time and enhancing corneal permeability, colloidal drug delivery systems plays an important role in enhancement of the ocular bioavailability. In this study, an antibacterial agent; dirithromycin incorporated Kollidon® SR based polymeric nanoparticles were formulated. In vitro characterization studies were evaluted in detail. In vitro analyses results revealed that Kollidon® SR based polymeric nanoparticles are good candidates as drug delivery systems for the treatment of severe ocular bacterial infections with dirithromycin.

Keywords: Dirithromycin, Kollidon® SR, Polymeric Nanoparticles, Ocular Drug Delivery


Diritromisin yüklü polimerik nanopartiküllerin oküler uygulanması: In vitro değerlendirme

Ebru Başaran
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı, Eskişehir

Özellikle gözyaşı üretimi ve kırpma refleksleri gibi gözün koruyucu mekanizmalarına bağlı olarak göze topik olarak uygulanan formülasyonların göz yüzeyinden hızla uzaklaştırılması ve korneal yüzeyden verimsiz absorbsiyonu nedeni ile oküler ilaç taşıyıcı sistemlerin formülasyonu oldukça zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Topik olarak uygulanan çözeltilerden elde edilen oküler biyoyayarlanım ancak %50-10 aralığına ulaşabilmektedir. Oküler biyoyararlanımı arttırmada kolloidal ilaç taşıyıcı sistemler pre-korneal bölgede kalış sürelerinin uzun olması ve oküler penetrasyonu arttırmaları nedeni ile oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada antibakteriyel bir madde olan diritromisin Kollidon® SR yapılı polimerik nanopartiküllere yüklenmiştir. In vitro karakterizasyon çalışmaları detaylı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. In vitro analiz sonuçları değerlendirildiğinde oldukça ciddi sonuçlar doğuran oküler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde diritromisin içeren Kollidon® SR yapılı polimerik nanopartiküllerin ilaç taşıyıcı sistem olarak oldukça etkili aday olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Diritromisin, Kollidon® SR, Polimerik Nanopartiküller, Oküler İlaç Taşıyıcı Sistemler


Ebru Başaran. Ocular application of dirithromycin incorporated polymeric nanoparticles: An in vitro evaluation. . 2017; 14(2): 0-0

Corresponding Author: Ebru Başaran, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar