. 2019; 16(4): 481-492

Mostly Used Nanocarriers in Drug Delivery and Drug Release: Nanohydrogel, Chitosan, Graphene and Solid Lipid

Sibel Ayşıl Özkan1, Aylin Dedeoglu1, NURGUL KARADAS BAKIRHAN2, YALCIN OZKAN3
1Ankara University, Faculty Of Pharmacy, Department Of Analytical Chemistry, Tandogan, 06560, Ankara, Turkey
2Hitit University, Faculty Of Art&science, Department Of Chemistry, Corum, Turkey
3Health Science University, Gulhane Faculty Of Pharmacy, Department Of Pharmaceutical Technology, Ankara, Turkey

Over the past years, nanocarriers have become to be an ideal solution for safe and efficient drug delivery and release. This is mainly due to the extraordinary characteristics that the nanomaterials exhibit when compared with their larger scaled forms. A variety of these carriers are more popular due to high biocompatibility, ensuring greater efficacy especially in cancer treatments. Nanocrystal, liposomal and micelle designs of these materials as nanocarriers for drug delivery and release have been greatly researched throughout the past fifty years. Successful applications have not only ensured a greater focus in therapeutic development but also created a new solution available in the pharmaceutical market. In this study, a brief review of researches focused on nanocarrier materials and designs to achieve superior benefits of drugs for disease treatments is presented. Nanohydrogels, chitosan, graphene oxide and solid lipid nanoparticle nanocarrier designs and applications are selectively given due to the great attraction they have gained from being highly biocompatible and easy-to-manipulate nanocarrier options from organic and inorganic nanocarrier materials. Each summary exhibits the progress that has been achieved up to date. With greater understanding of the current state in the development process of these nanomaterials, there is a rising chance to provide better treatment to patients which is a desperate need in pharmaceutical technologies.

Keywords: Nanocarrier, drug delivery, nanomaterials, controlled drug release, targeting.


İlaç Dağıtım ve İlaç Salımında En Çok Kullanılan Nanotaşıyıcılar: Nanohidrojel, Kitosan, Grafen ve Katı Lipit

Sibel Ayşıl Özkan1, Aylin Dedeoglu1, NURGUL KARADAS BAKIRHAN2, YALCIN OZKAN3
1Ankara Üniversites, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimyai Tandoğan, 06560, Ankara, Turkiye
2Hitit Üniversitesi, Fen-edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Çorum, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji, Ankara, Türkiye

Geçtiğimiz yıllarda, nanotaşıyıcılar güvenli ve verimli ilaç dağıtımı ve salımı için ideal bir çözüm haline geldi. Bu, temel olarak nanomalzemelerin daha büyük ölçekli formlarıyla karşılaştırıldığında sergiledikleri olağanüstü özelliklerden kaynaklanmaktadır. Bu taşıyıcıların çeşitliliği yüksek biyouyumluluk nedeniyle daha popüler olup, özellikle kanser tedavilerinde daha fazla etkinlik sağlar. Son elli yıl boyunca, nanokristal, lipozomal ve misel tasarımları bu malzemelerin ilaç dağıtımı ve salınımı için çok araştırılmıştır. Başarılı uygulamalar sadece terapötik gelişimde daha fazla odaklanma sağlamakla kalmadı, aynı zamanda farmasötik pazarda da mevcut yeni bir çözüm yarattı. Bu çalışmada, nanotaşıyıcılar araştırmaların kısa bir derlemesi ve ilaç tedavisi için ilaçların üstün yararlarını elde etmek için nanohidrojel, kitosan, grafen/grafen oksit ve katı lipid nanoparçacık tasarımları sunulmuştur. Bu malzemeler biyouymululuğu yüksek ve manipülasyonu kolay olmaları sebebi ile son yıllarda en çok tercih edilen nanotaşıyıcı malzemeleri olmuştur. İlaç dağıtımı ve salınmasında en fazla ilgi çeken bu nanotaşıyıcı malzemeleri, bugüne kadar olan gelişimleri özetlenmiştir. İlaç dağıtımı için nanotaşıyıcı ihtiyacının ve bu nano malzemelerin gelişim sürecinde mevcut durumun daha iyi anlaşılmasıyla, farmasötik teknolojilerinde hastalara daha iyi tedavi sağlama şansı artmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Nanotaşıyıcı, ilaç dağıtımı, nanomalzemeler, kontrollü ilaç salımı, hedefleme.


Sibel Ayşıl Özkan, Aylin Dedeoglu, NURGUL KARADAS BAKIRHAN, YALCIN OZKAN. Mostly Used Nanocarriers in Drug Delivery and Drug Release: Nanohydrogel, Chitosan, Graphene and Solid Lipid. . 2019; 16(4): 481-492

Corresponding Author: Sibel Ayşıl Özkan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar