. 2019; 16(4): 432-436

Some New Hydrazone Derivatives Bearing 1,2,4-Triazole Moiety As Potential Antimycobacterial Agents

Keriman Özadalı Sarı1, Oya Ünsal Tan1, Dharmarajan Sriram2, Ayla Balkan1
1Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Hacettepe University, Ankara, Turkey
2Medicinal Chemistry & Antimycobacterial Research Laboratory, Pharmacy Group, Birla Institute of Technology & Science – Pilani, Hyderabad Campus, Jawahar Nagar, Hyderabad 500 078, Andhra Pradesh, India

INTRODUCTION: The aim of this study is to synthesize, characterize and screen some new 1-(4-((2-(4-substitutedphenyl)hydrazono)methyl)phenyl)-1H-1,2,4-triazole derivatives for their antimycobacterial activities.
METHODS: The target compounds (2a-h) were gained by condensation of 4-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)benzaldehyde with appropriate phenylhydrazines. Their structures were elucidated by IR, 1H-NMR and mass spectrometry. The antimycobacterial activities of the compounds were determined in vitro against M. tuberculosis H37Rv.
RESULTS: The biological assay results showed that the methylsulfonyl substituted derivative 2f displayed the highest antimycobacterial activity in this series.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the methylsulfonyl substituted derivative exhibited significant antimycobacterial activity, none of the synthesized compounds was found as effective as isoniazid, rifampin, ethambutol and ciprofloxazin against M. tuberculosis.

Keywords: Hydrazone, 1, 2, 4-triazole, antimycobacterial activity


Antimikobakteriyel Etki Göstermesi Beklenen Yeni Bazı 1,2,4-Triazol Yapısı Taşıyan Hidrazon Türevleri

Keriman Özadalı Sarı1, Oya Ünsal Tan1, Dharmarajan Sriram2, Ayla Balkan1
1Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Medisinal Kimya & Antimikobakteriyel Araştırma Laboratuvarı, Eczacılık Grubu, Birla Teknoloji ve Bilim Enstitüsü, Pilani, Hyderabad Kampüsü, Jawahar Nagar, Hyderabad, Andhra Pradesh, Hindistan

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, 1-(4-((2-(4-sübstitüefenil)hidrazono)metil)fenil)-1H-1,2,4-triazol türevlerinin sentezlerini yaparak yapılarını aydınlatmayı ve antimikobakteriyel aktivitelerini incelemeyi amaçlamaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada hedef bileşikler (2a-h), 4-(1H-1,2,4-triazol-l-il)benzaldehidin uygun fenilhidrazinlerle kondenzasyonu ile elde edilmiştir. Bileşiklerin yapıları, IR, 1H-NMR ve kütle spektrometrisi ile aydınlatılmıştır. Antimikobakteriyel aktiviteleri, M. tuberculosis H37Rv'ye karşı in vitro olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Aktivite sonuçları incelendiğinde, metilsülfonil sübstitüe türevin 2f serinin en aktif üyesi olduğu bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Metilsulfonil sübstitüe türevin dikkate değer antimikobakteriyel aktivite göstermesine rağmen, sentezlenen bileşiklerin hiçbirinin M. tuberculosis’e karşı izoniazit, rifampin, etambutol ve siprofloksazin kadar etkili olmadıkları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Hidrazon, 1, 2, 4-triazol, antimikobakteriyel aktivite


Keriman Özadalı Sarı, Oya Ünsal Tan, Dharmarajan Sriram, Ayla Balkan. Some New Hydrazone Derivatives Bearing 1,2,4-Triazole Moiety As Potential Antimycobacterial Agents. . 2019; 16(4): 432-436

Corresponding Author: Oya Ünsal Tan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar