. 2018; 15(3): 0-0

Simultaneous determination of arbutin and hydroquinone in different herbal slimming products by Gas Chromatography-Mass Spectrometry

Benan Dursunoğlu1, Hafize Yuca1, Zühal Güvenalp1, Sefa Gözcü2, Bilal Yılmaz3
1Atatürk University, Faculty Of Pharmacy, Department Of Pharmacognosy, Erzurum, Turkey
2Erzincan University, Faculty Of Pharmacy, Department Of Pharmacognosy, Erzincan, Turkey
3Atatürk University, Faculty Of Pharmacy, Department Of Analytical Chemistry, Erzurum, Turkey

INTRODUCTION: The aim of our study was to development of simple, precise, sensitive and specific method for the simultaneous determination of arbutin and hydroquinone in different herbal slimming products by gas chromatography-mass spectrometry method.


METHODS: The methanol and aqueous extracts of nine herbal slimming products in Turkey were evaluated for analysis of arbutin and hydroquinone by gas chromatography-mass spectrometry method.
RESULTS: The retention times of arbutin and hydroquinone were found 11.32 and 5.44 min, respectively. The linear ranges in this developed method were 5-500 ng/mL for arbutin and hydroquinone, respectively. The intra- and inter-day precisions, expressed as the relative standard deviation, were less than 1.94 and 2.73%, determined from quality control samples for arbutin and hydroquinone, and accuracy was within 1.13 and 2.56% in terms of relative error, respectively. Limit of detection and quantification for arbutin were 0.555 and 1.665 ng/mL, for hydroquinone 0.031 and 0.093 ng/mL, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The developed method can be used for routine quality control analysis of arbutin and hydroquinone in different herbal slimming products.

Keywords: Arbutin, hydroquinone, GC-MS, herbal slimming products, Calluna vulgaris


Arbutin ve hidrokinonun farklı bitkisel zayıflama ürünlerinde Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi ile eşzamanlı belirlenmesi

Benan Dursunoğlu1, Hafize Yuca1, Zühal Güvenalp1, Sefa Gözcü2, Bilal Yılmaz3
1Atatürk Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye
2Erzincan Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye
3Atatürk Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, farklı bitkisel zayıflama ürünlerinde arbutin ve hidrokinonun gaz kromatografisi-kütle spektrometresi yöntemiyle, eşzamanlı olarak belirlenmesi için basit, hassas ve spesifik bir yöntem geliştirmektir.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Türkiye'de bulunan dokuz bitkisel zayıflama ürününün sulu ve metanolik ekstreleri, arbutin ve hidrokinon analizi için gaz kromatografisi-kütle spektrometresi yöntemi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Arbutin ve hidrokinon için alıkonma zamanları sırasıyla 11.32 ve 5.44 dakika olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntemin doğrusallık aralığı arbutin ve hidrokinon için 5-500 ng/mL’dir. Kalite kontrol numunelerinden belirlenen ve bağıl standart sapma olarak ifade edilen gün-içi ve günler-arası kesinlik, arbutin ve hidrokinon için sırasıyla %1.94 ve %2.73'ten düşüktür. Bağıl hataya göre doğruluk değerleri arbutin ve hidrokinon için sırasıyla %1.13 ve %2.56 arasındadır. Gözlenebilme ve miktar tayin sınırı arbutin için sırasıyla 0.555 ve 1.665 ng/mL, hidrokinon için 0,031 ve 0,093 ng/mL’ dir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Geliştirilen yöntem, farklı bitkisel zayıflama ürünlerinde arbutin ve hidrokinonun rutin kalite kontrol analizleri için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Arbutin, hidrokinon, GC-MS, bitkisel zayıflama ürünleri, Calluna vulgaris


Benan Dursunoğlu, Hafize Yuca, Zühal Güvenalp, Sefa Gözcü, Bilal Yılmaz. Simultaneous determination of arbutin and hydroquinone in different herbal slimming products by Gas Chromatography-Mass Spectrometry. . 2018; 15(3): 0-0

Corresponding Author: Zühal Güvenalp, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar