. 2019; 16(3): 317-325

Effect of Aerial Parts and Root Extracts from Four Ferulago Species on Erectile Dysfunction in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats

Songül Karakaya1, Didem Yılmaz Oral2, Serap Gur2, Hayri Duman3, Ceyda Sibel Kılıc4
1Department Of Pharmacognosy, Faculty Of Pharmacy, Atatürk University, Erzurum 25240, Turkey
2Department Of Pharmacology, Faculty Of Pharmacy, Ankara University, 06100, Ankara, Turkey
3Department Of Biology, Faculty Of Science, Gazi University, Ankara 06500, Turkey
4Department Of Pharmaceutical Botany, Faculty Of Pharmacy, Ankara University, 06100, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The Ferulago species are used as an aphrodisiacs in Turkey so we aimed to demonstrate in vivo and in vitro the relaxant effect of four Ferulago species extracts on corpus cavernosum (CC).
METHODS: A total of 30 adult male Sprague-Dawley rats were divided into control and diabetic group which were induced by single intraperitoneal injection of 40 mg/kg of Streptozotocin. In vivo erectile responses were utilized by the stimulation of cavernosal nerves and repeated after intracavernosal injection of extracts in rats and datas were expressed as intracavernosal pressure (ICP)/ mean arterial pressure (MAP) and total ICP. The relaxant and contractile responses of CC strips were analyzed in the presence or absence of extracts.
RESULTS: It was found that extracts were active both control and diabetic rats. The extracts (especially, methanol extract of root from Ferulago bracteata)-induced maximum relaxation responses (98.30 ± 2.6%) were decreased after incubation with L-NAME (44.8 ± 1.8). ODQ, soluble guanylate cyclase inhibitor inhibited 77% of extracts-induced maximum relaxation in CC from control rats.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion these species can be utilized in erectile dysfunction and may exhibit a herbal alternative to synthetic drugs.

Keywords: Aphrodisiacs, Apiaceae, Ferulago, erectile function


Streptozotosin ile Oluşturulan Diyabetik Sıçanlarda Dört Ferulago Türünün Toprak Üstü ve Kök Ekstrelerinin Erektil Disfonksiyon Üzerine Etkisi

Songül Karakaya1, Didem Yılmaz Oral2, Serap Gur2, Hayri Duman3, Ceyda Sibel Kılıc4
1Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı, Erzurum
2Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ankara
4Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Ferulago türleri Türkiye'de afrodizyak olarak kullanılmaktadır, bu nedenle in vivo ve in vitro olarak dört Ferulago türüne ait ekstrelerin korpus kavernosum (CC) üzerindeki gevşetici etkisini göstermeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 30 yetişkin erkek Sprague-Dawley sıçanlar kontrol ve diyabetik olarak iki gruba ayrıldı ve diyabet grup 40 mg/kg streptozotosin’in intraperitonal tek seferlik enjeksiyonu ile indüklendi. Kavernosal sinirlerin uyarılmasıyla in vivo erektil yanıtlar elde edildi ve sıçanlarda intrakavernozal ekstraktların enjeksiyonu sonrasında tekrarlandı ve veriler intrakavernozal basınç (ICP)/ortalama arteriyel basınç (MAP) ve toplam ICP olarak ifade edildi. CC striplerin gevşetici ve kasılma yanıtları, ekstrelerin varlığında veya yokluğunda analiz edildi.
BULGULAR: Ekstreler hem kontrol hem de diyabetik sıçanlar üzerinde aktif olduğu bulundu. Ekstreler ile alınan (özellikle Ferulago bracteata kök metanol ekstresi) maksimum gevşeme yanıtları (% 98.30 ± 2.6) L-NAME (44.8 ± 1.8) ile inkübasyondan sonra azalmıştır. ODQ, çözünebilir guanilat siklaz inhibitörü, kontrol sıçanlarından CC'de ekstrelerin indüklediği maksimum gevşemenin% 77'sini inhibe ettiği görülmüştür.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak bu türler erektil disfonksiyonda kullanılabilir ve sentetik ilaçlara karşı bitkisel alternatif oluşturabilirler.

Anahtar Kelimeler: Afrodizyak, Apiaceae, Ferulago, erektil disfonksiyon


Songül Karakaya, Didem Yılmaz Oral, Serap Gur, Hayri Duman, Ceyda Sibel Kılıc. Effect of Aerial Parts and Root Extracts from Four Ferulago Species on Erectile Dysfunction in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. . 2019; 16(3): 317-325

Corresponding Author: Songül Karakaya, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar