. 2020; 17(2): 211-220

Ethnobotanical study of medicinal plants in the Aziziye district (Erzurum, Turkey)

Songül KARAKAYA1, Ahmet Polat2, Özkan Aksakal2, Yusuf Ziya Sümbüllü3, Ümit İncekara2
1Ataturk University, Faculty of Pharmacy, Department of Phamacognosy, Erzurum, Turkey
2Department of Biology, Faculty of Science, Atatürk University, Erzurum
3Department of Folklore, Faculty of Literature, Erzurum Technique University, Erzurum 25050, Turkey

INTRODUCTION: The present research was conducted to document the usage of medicinal plants, plant parts utilized, and methods of preparation by the people living Aziziye district, situated in the West part of Erzurum.
METHODS: The medicinal plant species utilised by local people for remedial aims were collected and identified. The related knowledge about conventional herbal medicine was collected; herbarium materials were prepared; and they have been stored in the Herbarium of Faculty of Science, Ataturk University. The knowledge was acquired via semi-structured and unstructured interviews.
RESULTS: A total of 77 medical plants pertaining to 30 families were defined in this research. Amongst these, 62 species grew natural distribution and 15 species were cultivated. The most widespread medicinal plant families were Asteraceae (14), Rosaceae (7), Lamiaceae (5) and Apiaceae (5). The most widespread preparations was decoction.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The ethnobotanical outcomes documented in this study provides practical evidence about the use of medicinal plants among the inhabitants of the Aziziye county. Furthermore, the results revealed that the medicinal plants of the region are a major resource of herbal drugs for primary health care utilized among the rural communities. This survey can be utilized as baseline knowledge for further scientific research to improve new plant-based commercial drugs. There is a gradual loss of traditional information as regards usage of medicinal herbs in younger generations.

Keywords: Aziziye, Ethnobotany, Erzurum, medicinal plants, Turkey


Aziziye (Erzurum-Türkiye) ilçesindeki tıbbi bitkilerin etnobotanik çalışması

Songül KARAKAYA1, Ahmet Polat2, Özkan Aksakal2, Yusuf Ziya Sümbüllü3, Ümit İncekara2
1Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ad Erzurum, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Erzurum, Türkiye
3Erzurum Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Halk Bölümü, Erzurum 25050

GİRİŞ ve AMAÇ: Sunulan bu araştırma, Erzurum'un batı kesiminde yer alan Aziziye ilçesinde yaşayan insanların kullandıkları şifalı bitkilerin kullanımı, kullanılan bitki kısımları, ve hazırlama yöntemlerini belgelemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yerel halkın terapötik amaçlar için kullandığı şifalı bitkiler toplanıp, teşhis edildi. Geleneksel bitkisel ilaçlarla ilgili bilgiler toplandı; Herbaryum materyalleri hazırlandı; Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu'na konuldu. Bilgiler, açık ve yarı yapılandırılmış görüşme ve anketler yoluyla elde edildi.
BULGULAR: Araştırmada 30 familyaya ait toplam 77 tıbbi bitki tanımlanmıştır. Bu türlerin 62’si doğal olarak yetişmekte ve 15 türün de ekimi yapılmaktadır. En yaygın tıbbi bitkiler Asteraceae (14), Rosaceae (7), Lamiaceae (5) ve Apiaceae (5) familyalarına aittir. En yaygın hazırlıklama şekli dekoksiyondur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada elde edilen etnobotanik sonuçlar, şifalı bitkilerin Aziziye ilçesi sakinleri arasında kullanımı hakkında pratik veriler sunmaktadır. Dahası, bu sonuçlar kırsal topluluklar arasında kullanılan bölgenin şifalı bitkilerin, birinci basamak sağlık hizmetleri için önemli bitkisel ilaç kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, yeni bitki bazlı ticari ilaçların iyileştirilmesinde daha fazla bilimsel araştırma için temel bilgi kaynağı olarak kullanılabilir. Genç nesillerde şifalı bitkilerin geleneksel kullanımı ile ilgili bilgi kaybı yaşanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Aziziye, Etnobotanik, Erzurum, tıbbi bitkiler, Türkiye


Songül KARAKAYA, Ahmet Polat, Özkan Aksakal, Yusuf Ziya Sümbüllü, Ümit İncekara. Ethnobotanical study of medicinal plants in the Aziziye district (Erzurum, Turkey). . 2020; 17(2): 211-220

Corresponding Author: Songül KARAKAYA, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar