. 2018; 15(3): 0-0

Synthesis and Evaluation of A New Series of Thiazolyl-Pyrazoline Derivatives as Cholinesterase Inhibitors

Halide Edip Temel1, Mehlika Dilek Altıntop2, Ahmet Özdemir2
1Department of Biochemistry, Faculty of Pharmacy, Anadolu University, 26470 Eskişehir, Turkey
2Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Anadolu University, 26470 Eskişehir, Turkey

INTRODUCTION: In recent years, the design of anticholinesterase agents based on molecular hybridization of pharmacologically active scaffolds has attracted a great deal of interest in medicinal chemistry. For this purpose, herein we aimed to design and synthesize anticholinesterase agents based on molecular hybridization of thiazole and pyrazoline scaffolds.
METHODS: New thiazolyl-pyrazoline derivatives were synthesized via the ring closure reaction of 3-(2-furyl)-5-(1,3-benzodioxol-5-yl)-1-thiocarbamoyl-4,5-dihydro-1H-pyrazole with phenacyl bromides. The compounds were investigated for their inhibitory effects on acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BuChE) using a modification of Ellman’s spectrophotometric method. As a part of this study, the compliance of the compounds to the Lipinski’s rule of five was evaluated. The physicochemical parameters (log P, TPSA, nrotb, molecular weight, number of hydrogen bond donors and acceptors, molecular volume) were calculated using Molinspiration software.
RESULTS: 2-[5-(1,3-Benzodioxol-5-yl)-3-(2-furyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl]-4-(naphthalen-2-yl)thiazole was found to be the most effective AChE inhibitor (38.5±2.85%), whereas 2-[5-(1,3-benzodioxol-5-yl)-3-(2-furyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl]-4-(4-fluorophenyl)thiazole was found as the most potent BuChE inhibitor (43.02±2.71%) in this series. These compounds only violated one parameter of Lipinski’s rule of five. On the basis of Lipinski’s rule, they were expected to have reasonable oral bioavailability.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the view of this study, the structural modification of the identified compounds is on-going for the generation of new cholinesterase inhibitors with enhanced efficacy.

Keywords: Benzodioxole, Cholinesterases, Lipinski’s rule of five, Pyrazoline, Thiazole


Yeni Tiyazolil-Pirazolin Türevlerinin Sentezi ve Kolinesteraz İnhibitörleri olarak Değerlendirilmesi

Halide Edip Temel1, Mehlika Dilek Altıntop2, Ahmet Özdemir2
1Biyokimya Anabilim Dalı, Eczacılık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi, 26470 Eskişehir, Türkiye
2Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Eczacılık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi, 26470 Eskişehir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda, medisinal kimyada farmakolojik olarak aktif halkaların moleküler hibridizasyonuna dayalı antikolinesteraz ajanlar tasarlamak ilgi çekmektedir. Bu amaçla, burada tiyazol ve pirazolin halkalarının moleküler hibridizasyonuna dayalı antikolinesteraz ajanlar tasarlamayı ve sentezlemeyi hedefledik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 3-(2-Furil)-5-(1,3-benzodioksol-5-il)-1-tiyokarbamoil-4,5-dihidro-1H-pirazolün fenaçil bromürlerle halka kapanma reaksiyonu ile yeni tiyazolil-pirazolin türevleri sentezlendi. Bileşikler, Ellman'ın spektrofotometrik yönteminin bir modifikasyonu kullanılarak asetilkolinesteraz (AChE) ve bütirilkolinesteraz (BuChE) üzerindeki inhibe edici etkileri bakımından araştırıldı. Bu çalışmanın bir parçası olarak, bileşiklerin Lipinski'nin beş kuralına uyumluluğu değerlendirildi. Fizikokimyasal parametreler (log P, TPSA, nrotb, molekül ağırlığı, hidrojen bağı donörlerinin ve alıcılarının sayısı, molekül hacmi) Molinspirasyon yazılımı kullanılarak hesaplandı.
BULGULAR: Bu seride, 2-[5-(1,3-benzodioksol-5-il)-3-(2-furil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il]-4-(4-florofenil)tiyazol en güçlü BuChE inhibitörü (%43.02±2.71) olarak bulunurken, 2-[5-(1,3-benzodioksol-5-il)-3-(2-furil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il]-4-(naftalen-2-il)tiyazolün en etkili AChE inhibitörü (%38.5±2.85) olduğu bulundu. Bu bileşikler, sadece Lipinski'nin beş kuralının bir parametresini ihlal etti. Lipinski'nin kuralına dayanarak, makul oral biyoyararlanımına sahip olmaları beklenir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın ışığında, etkinliği arttırılmış yeni kolinesteraz inhibitörlerinin üretilmesi için tanımlanmış bileşiklerin yapısal modifikasyonu devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Benzodioksol, Kolinesterazlar, Lipinski’nin 5 kuralı, Pirazolin, Tiyazol


Halide Edip Temel, Mehlika Dilek Altıntop, Ahmet Özdemir. Synthesis and Evaluation of A New Series of Thiazolyl-Pyrazoline Derivatives as Cholinesterase Inhibitors. . 2018; 15(3): 0-0

Corresponding Author: Mehlika Dilek Altıntop, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar