. 2018; 15(3): 

Anatomical Studies on Verbascum pestalozzae Boiss. and Verbascum pycnostachyum Boiss. & Heldr.

Sevim Küçük1, Melike Belkıs Gökçe1, Ramazan Süleyman Göktürk2
1Anadolu University, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Botany, Eskişehir, Turkey
2Akdeniz University, Faculty of Science, Department of Biology, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: The genus Verbascum L. (Scrophulariaceae) known as “sığır kuyruğu” in Anatolia is represented by 248 species, 193 of them are endemic. The flowers contain essential oil, musilage and glycosides. Some species’ of Verbascum have some folkloric usages as expectorant, sedative and the treatment of dysmenorrhoea and rheumatalgia. It was also notified the usage for healing wounds in animal care. In this study, anatomical structures of root, stem and leaves of Verbascum pestalozzae Boiss. and Verbascum pycnostachyum Boiss. & Heldr. are given for the first time. According to the results, some of the differences between stem and leaf anatomical features of these species were described and the data were supported by detailed photographs. Although, Anatolia is the center of the Verbascum genes, there is not enough studies about Verbascum species. It will increase the importance of this project that being potential medicinal plant and has secondary metabolites.
METHODS: species have been collected from C3 Antalya: Voucher specimens of V. pestalozzae and V. pycnostachyum are deposited in the Herbarium of the Biology Department, Akdeniz University in Antalya, Turkey and Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Anadolu University in Eskisehir (ESSE), Turkey. The materials were identified as V. pestalozzae and V. pycnostachyum using Flora of Turkey and the East Aegean Islands. For anatomical studies, samples have been collected from the irnatural habitats and kept in 70% alcohol. In the research, root, stem and leaves of mature and flowered plants have been used. Investigations were performed on the cross-sections of the root, the flowering stem and the leaf. The anatomical structures of glandular and covering hairs were drawn by using Leitz SM-LUX binocular microscope. All sections were embedded in glycerin jelatine and stained by Sartur reactive and photographs were taken through a light microscope (Olympus BX51T).
RESULTS: The cross sections taken from root, stem and leaves of V. pestalozzae and V. pycnostachyum are examined and the anatomic features belonging to these plants are determined, compared and showed in Figs. 4-12 and in Table 1.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The anatomical properties belonging to two species have generally compatible with findings of Metcalfe and Chalk (20) and others signified in the genus (21-24). We believe that our results were carried out to provide additional evidence for taxonomists and it can be help to separate of species. The lack of a taxonomic, morphological and anatomical study on the species made it important for the systematic introduction of the research.

Keywords: Scrophulariaceae, Verbascum, anatomy, endemic


Verbascum pestalozzae Boiss. ve Verbascum pycnostachyum Boiss. & Heldr. Üzerinde Anatomik Araştırmalar

Sevim Küçük1, Melike Belkıs Gökçe1, Ramazan Süleyman Göktürk2
1Anadolu University, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Botany, Eskişehir, Turkey
2Akdeniz University, Faculty of Science, Department of Biology, Antalya, Turkey

GİRİŞ ve AMAÇ: Anadolu’da “Sığır kuyruğu” olarak adlandırılan Verbascum L. (Scrophulariaceae) cinsi, ülkemizde 193’ü endemik olmak üzere 248 tür ile temsil edilmektedir. Çiçekleri müsilaj, uçucu yağ ve glikozitler taşır. Bazı Verbascum türleri halk arasında göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak, adet sancısını gidermede, yatıştırıcı, romatizma ağrılarını giderici ve ayrıca hayvan yaralarını tedavi etmekte kullanılmaktadır. Verbascum pestalozzae Boiss. ve Verbascum pycnostachyum Boiss. & Heldr. türlerinin kök, gövde ve yaprak anatomik yapıları ilk kez bu çalışmada verilmiştir. Araştırmalar sonucunda türlerin gövde ve yaprak anatomik özellikleri belirlenmiş ve veriler detaylı fotoğraflarla desteklenmiştir. Gen merkezi Anadolu olmasına rağmen Verbascum ile ilgili yeterli çalışmaların bulunmaması ve taşıdığı sekonder metabolitler ile potansiyel bir tıbbi bitki olması çalışmanın önemini artıracaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: V. pestalozzae ve V. pycnostachyum'a ait örnekler C3 Antalya'dan toplanmış, Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumuna konulmuştur. Türlerin teşhisi Türkiye Florası ve Doğu Ege Adaları kullanılarak belirlenmiştir. Anatomik çalışmalar için, örnekler doğal habitatlardan toplanmış ve% 70 alkolde tutulmuştur. Araştırmada, olgun ve çiçekli bitkilerin kök, gövde ve yaprakları kullanılmıştır. Kök, çiçekli gövde ve yaprak kesitleri üzerinde incelemeler yapılmış. Salgı e örtü tüylerinin anatomik yapıları Leitz SM-LUX binoküler mikroskop kullanılarak çizimler yapılmıştır. Kesitler gliserin jelatin ile daimileştirilip, Sartur reaktifiyle boyanmış ve fotoğraflar ışık mikroskobu (Olympus BX51T) ile çekilmiştir.
BULGULAR: V. pestalozzae ve V. pycnostachyum'un kök, gövde ve yapraklarından alınan kesitler incelenmiş ve bu bitkilere ait anatomik özellikler belirlenerek şekil 4-12 ve Tablo 1'de ayrıntılı olarak verilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İki türe ait anatomik özellikler genellikle Metcalfe ve Chalk (20) ve diğerlerinde (21-24) belirtilen diğer bulgularla uyumludur. Sonuçlarımızın, taksonomistlere ek kanıt sağlamak için gerçekleştirildiğine ve türlerin ayrılmasına yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Türler üzerinde taksonomik, morfolojik ve anatomik bir çalışma olmaması, araştırmanın sistematik olarak tanıtımı için önemli hale getirmiştir.

Anahtar Kelimeler: Scrophulariaceae, Verbascum, Anatomi, Endemik


Sevim Küçük, Melike Belkıs Gökçe, Ramazan Süleyman Göktürk. Anatomical Studies on Verbascum pestalozzae Boiss. and Verbascum pycnostachyum Boiss. & Heldr.. . 2018; 15(3): 

Corresponding Author: Sevim Küçük, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar