. 2020; 17(1): 115-118

Assessment of in vitro antigenotoxic effect of nigella sativa oil

Murat Zor1, Elçin Latife Aslan2
1Department of Pharmacognosy,Lokman Hekim University,Ankara, Turkey
2Department of Medical Biology, Lokman Hekim University,Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Cyclophosphamide is an alkylating agent widely used as an antineoplastic and immunosuppressive agent. The genotoxicity of cyclophosphamide has been studied in a variety of in vivo and in vitro systems and is routinely used as a positive control in genotoxicity tests. Traditional medicine Nigella sativa L., (Nigella), Ranunculaceae family, especially in the Eastern Mediterranean countries, especially in many countries, and is widely used in many countries as a spice and folk medicine since the time of Dioscorides used as a plant. In this study, it was aimed to show the protective effects of Nigella sativa oil at different concentrations against the genotoxic effects of Cyclophosphamide by micronucleus test.
METHODS: For this purpose, healthy cells were treated in vitro with Nigella sativa oil at concentrations of 1, 5, 10 µg / mL and Cyclophosphamide as positive control for 68 hours. The micronuclei were then counted.
RESULTS: No significant increase in micronucleus frequency was observed when the application of Nigella Sativa oil at concentrations of 1, 5, 10 µg / mL compared with the negative control. There was a decrease in the number of micronucleus in all three concentrations (1, 5, 10 µg / mL) compared to the Cyclophosphamide group in the groups treated with Nigella sativa oil and cyclophosphamide.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It has been shown that nigella sativa oil may have protective effects against genotoxicity agents in vitro. But more work is needed to understand the mechanism of the genotoxicity effects of nigella sativa oil.

Keywords: Cyclophosphamide, Nigella sativa oil, micronucleus, genotoxicity


Nigella sativa yağının in vitro antijenotoksik etkisinin değerlendirilmesi

Murat Zor1, Elçin Latife Aslan2
1Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,Farmakognozi Ana Bilim Dalı,Ankara
2Lokman Hekim Üniversitesi Tıp Fakültesi,Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı,Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Siklofosfamid, antineoplastik ve immünosüpresif ajan olarak yaygın olarak kullanılan alkilleyici bir ajandır. Siklofosfamid’in genotoksisitesi çeşitli in vivo ve in vitro sistemde çalışılmış ve rutin olarak genotoksisite testlerinde pozitif kontrol olarak kullanılmaktadır. Geleneksel tıp da Nigella sativa L., Ranunculaceae familyasından olup günümüzde başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak yetişen ve hem baharat hem de halk ilacı olarak Dioscorides zamanından beri kullanılan bir bitkidir. Bu çalışmada Siklofosfamid’in genotoksik etkilerine karşı çörek otu yağının değişik konsantrasyonlardaki koruyucu etkilerininin mikronükleus testi ile gösterilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla, sağlıklı hücreler 1, 5, 10 µg/mL konsantrasyonlarında Nigella sativa yağı ile ve pozitif kontrol olarak Siklofosfamid ile 68 saat boyunca in vitro muamele edildi. Daha sonra ise mikronükleuslar sayıldı.
BULGULAR: Nigella sativa yağının 1, 5, 10 µg/mL konsantrasyonlarındaki uygulaması negatif kontrolle karşılaştırıldığında mikronükleus frekansında anlamlı bir artış gözlenmedi. Nigella sativa yağı ve Siklofosfamid’in birlikte uygulandığı gruplarda her üç konsantrasyonda da (1, 5, 10 µg/mL) Siklofosfamid grubuna göre mikronükleus sayısında azalma olduğu görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Nigella sativa yağının genotoksisite ajanlarına karşı in vitro koruyucu etkilerinin olabileceği gösterilmiştir. Nigella sativa yağının genotoksisiteyi giderici etkilerinin mekanizmasının anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Nigella sativa yağı, mikronükleus, genotoksisite


Murat Zor, Elçin Latife Aslan. Assessment of in vitro antigenotoxic effect of nigella sativa oil. . 2020; 17(1): 115-118

Corresponding Author: Murat Zor, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar