. 2014; 11(2): 105-114 | DOI: 10.4274/tjod.82574  

Evaluation Of The Functional Status Of Woman After Childbirth And Effective Factors

Yasemin Şanlı1, Selma Öncel2
1Karaman State Hospital Training Unit, Karaman, Turkey
2Akdeniz University, Antalya School Of Health, Department Of Public Health Nursing, Antalya, Turkey

PURPOSE: The functional status after childbirth is the mother's readiness to assume infant care and to resume selfcare, household, social and community, and occupational activities following childbirth. The recovery of the preconceptional functional status takes longer time than physiological healing process. This study of women who gave birth after birth in order to determine the functional status and influencing factors was conducted as a descriptive and analytical.
MATERIAL AND METHODS: The sampling group of this descriptive and analytical study comprises 200 women who were on the sixth week of postpartum period after giving term birth either vaginally or with C/S, and also had medical records in primary health center number 15 (n=100) and 18 (n=100) in Antalya city center. The data were obtained during house visits by face to face interviews with questionnaire and The Inventory of Functional Status After Childbirth (IFSAC).
FINDINGS: In this study, age, educational level, family type, type of delivery, number of children and the planning status of the pregnancy turned out to be important factors affecting the functional status after childbirth. Baby care and household assistance, the functional status of women who returned earlier and was higher than the average score of DSFD. In general, women with postpartum DSFD'ının also increased over time, but six months later, still functional status of prenatal dönemedikleri was completely restored.
RESULTS: Functional status of women after giving birth, which returns the physiological recovery time takes longer than six weeks. During this period they need to give a holistic approach to women postpartum care to comply more easily affected.

Keywords: Postpartum period, the functional status after childbirth, The Inventory of Functional Status After Childbirth.


Kadınların Doğum Sonrası Fonksiyonel Durumları Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yasemin Şanlı1, Selma Öncel2
1Karaman Devlet Hastanesi Eğitim Birimi, Karaman, Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye

AMAÇ: Doğum sonrası dönemdeki fonksiyonel durum, annenin bebeğinin bakım sorumluluğunu, kendi öz bakımını, ev işlerini, sosyal, toplumsal ve mesleki aktivitelerini üstlenmeye hazır olmasıdır. Kadınların doğum öncesi fonksiyonel durumlarına geri dönüşleri, fizyolojik iyileşmeden daha uzun zaman almaktadır. Bu çalışma doğum yapan kadınların doğumdan sonra fonksiyonel durumlarını ve etkileyen faktörlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır.
MATERYAL VE METOD: Araştırmanın örneklem grubunu, miyadında vajinal veya sezeryanla doğum yapan, doğum sonrası altıncı haftada bulunan, araştırmaya katılmayı kabul eden, Antalya il merkezindeki 15 (n=100) ve 18 no’lu (n=100) sağlık ocaklarına kayıtlı toplam 200 kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik özellikleri ve doğum öyküsünü içeren “Kişisel Bilgi Formu” ve Doğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri (DSFDE) kullanılmıştır.
BULGULAR: Bu çalışma ile yaşın, eğitim durumunun, aile tipinin, doğum şeklinin, çocuk sayısının ve gebeliğin planlanma durumunun doğum sonrası fonksiyonel durumu etkileyen önemli faktörlerden olduğu ortaya çıkmıştır. Bebek bakımında ve ev işlerinde yardım almayan kadınların fonksiyonel durumlarına daha erken döndükleri ve DSFD puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Genel olarak doğum sonrası ilerleyen zamanla birlikte kadınların DSFD’ının da arttığı ancak altıncı ayda bile hala doğum öncesi fonksiyonel durumlarına tamamen geri dönemedikleri saptanmıştır.
SONUÇLAR: Kadınların doğumdan sonra fonksiyonel durumlarına geri dönüşleri fizyolojik iyileşme süresi olan altı haftadan daha uzun sürmektedir. Kadınlara bu dönemde gereksinim duydukları bakımın bütüncül bir yaklaşımla verilmesi doğum sonrası döneme daha kolay uyum sağlamalarını etkileyecektir.

Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası dönem, doğum sonrası fonksiyonel durum, Doğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri.


Yasemin Şanlı, Selma Öncel. Evaluation Of The Functional Status Of Woman After Childbirth And Effective Factors. . 2014; 11(2): 105-114

Corresponding Author: Yasemin Şanlı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar