Volume: 7  Issue: 1 - 2010
Hide Abstracts | << Back
RESEARCH
1.Does transvaginal ultrasonographic cervical assessment at first trimester predict preterm delivery and abortion?
İbrahim Temiz, Cem Dane, Banu Dane, Ahmet Çetin
Pages 17 - 22
Amaç
Amacımız ikinci üçay düşük ve erken doğum tehdidini önceden belirleyebilmek için gebeliğin 12. haftasında transvajinal ultrasonografi ile ölçülen servikal uzunluğun ve internal os açıklığının sınır değerlerini bulmak.
Gereç ve yöntemler
Bu çalışmada antenatal bakım için başvuran 59 hastada prospektif olarak gebeliğin 12. haftasında servikal uzunluk ve internal os açıklığı ölçüldü. Ortalama servikal uzunluk ve internal os açıklıkları miad, erken doğum tehdidi ve düşük gelişen gebeliklerde karşılaştırıldı. Sensitivite, spesifisite, negatif ve pozitif belirleyicilik değerleri erken doğum tehdidi ve düşük ile karşılaşılan gebelikler için hesaplandı.
Bulgular
Erken doğum tehdidi çalışma grubundaki kadınların % 16.9 unda gelişti. Gebeliğin 12. haftasında ortalama servikal uzunluk düşük grubunda 35.1 ± 7.9 mm saptanırken, miadında doğum yapanlarda 44.3 ± 5.5 mm saptandı. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken erken doğum tehdidi saptananlarla miadında doğum yapanlar arasında istatistiksel fark saptanmadı. Onikinci haftada yapılan servikal uzunluk ölçümünde sınır değer 35 mm alınırsa sensitivite, spesifisite, pozitif ve negatif belirleyicilik değerleri sırasıyla % 40, 93, 57 ve 88 olarak saptandı.
Sonuç
Gebeliğin 12. Haftasında ki servikal uzunluk ölçümü erken doğum tehdidi ve abortusu önceden belirlemede güvenilir bir tarama yöntemi olabilir.
Objective:
Our aim is to assess cut-off values of cervical lengths and dilatation of internal os as measured by transvaginal sonogram at 12th gestational weeks to predict second trimester abortion and preterm delivery.
Material-Method:
This was a prospective study involving 59 pregnant women attending for antenatal care who underwent transvaginal scans at 12 weeks for evaluation of cervical length. The mean cervical lengths and dilatation of internal os were compared between groups which delivered at term, preterm or abortion. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values also were calculated for preterm delivery and abortion.
Results:
Preterm delivery threat occurred in 16.9 % of the women. The mean cervical length of abortion group was 35.1 ± 7.9 mm while the cervical length of term group was 44.3 ± 5.5 mm at 12th week. There is statistically significant difference between two groups in terms of cervical length (p<0.05). Cervical length at 12 weeks was not significantly different between the groups which delivered at term and preterm delivery threat. Sensitivity was % 40, specificity was % 93, PPV was % 57 and NPV was % 88 for predicting preterm delivery or abortion when cut-off level of 35 mm was chosen at 12th week.
Conclusion:
Performed at 12 weeks’ gestation, transvaginal sonographic cervical length measurement to predict preterm delivery and abortion is a reliable screening procedure.
Abstract | Full Text PDF

2.First Trimester Fetal Gender Assignment by Ultrasound
Sabahattin Altunyurt, Halil Gürsoy Pala, Özge Piri Mantar
Pages 23 - 28
Amaç: Ultrasonografi ile birinci üçay’da genital tüberkül açısının fetal cinsiyet tayininde etkinliğini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2007 - Aralık 2007 tarihleri arasında 11 ile 13+6 gebelik haftalarında ultrasonografi ile fetal cinsiyet tahmini yapılan 172 gebe çalışmaya katıldı. Gebelik yaşı, baş popo mesafesi (CRL) ölçülerek belirlendi. Ultrason bulguları doğum sonrası fenotipik cinsiyet ile karşılaştırıldı. Orta sagittal planda fetal genital tüberkül açısına bakılarak fetal cinsiyet tahmini yapıldı.
Bulgular: Çalışmamıza katılan 172 hastadan 155 hastanın verilerine ulaşılabildi. İlk üçay ultrasonunun fetal cinsiyeti saptamadaki doğru tahmin etme oranı %92.3 olarak bulundu. Cinsiyet tahmininde doğruluk oranı erkek fetusa oranla dişi fetusta anlamlı olarak daha yüksek saptandı (%88.7 - %96) [p=0,001]. Gebelik haftaları değerlendirildiğinde ise; 11-11+6 haftalar arası %89.3, 12-12+6 haftalar arası %92.5, 13-13+6 haftalar arası % 93.4 bulundu (p=0,96).
Sonuç-Tartışma: 11-13+6 gebelik haftaları arası ultrason ile cinsiyet tayini, yüksek başarı oranı ile birliktedir. Fetal pozisyon ve gebelik haftası ile cinsiyet tayininin duyarlılığı etkilenmemektedir.
Anahtar kelimeler: Ultrasonografi; Gebelik, ilk üçay; Cinsiyet tayini
Objective: To investigate the efficiency of genital tubercule angle on detecting fetal gender in first trimester by ultrasonography.
Material-Method: Fetal sex assignment by ultrasound was carried out in 172 pregnancies at 11-13+6 weeks between 2007 June and 2007 December. Gestational age was determined by the measurement of crown-rump length (CRL). The ultrasound predictions were compared with actual sex at birth. Mid-sagittal planes of a section of the fetal genital tubercle were performed to identify the gender.
Results: 155 of 172 patients’ data were achieved. The overall success rate was 92.3 % in sonographic assignment of fetal sex. The correct assignment rate in female fetuses was significantly higher than males (95.9 % - 88.8 %) [p=0,001]. The correct identification of fetal sex improved with advancing gestational age from 89.3 % between 11-11+6 weeks, 92.5 % between 12-12+6 weeks and 93.4 % between 13-13+6 weeks (p=0,96).
Conclusion: The fetal sex assignment by ultrasonography between 11-13+6 weeks had high success rate. The sensitivity of fetal sex assignment was not affected with fetus position and gestational age.
Key words: Ultrasonography; Pregnancy trimester, first; Gender identity
Abstract | Full Text PDF

3.The Effect of Different Diluents Used As Vehicles For Oxytocin Infusion of Neonatal Bilirubin Levels
Oluş Api, Elif Ganime Aydeniz, Aybala Akıl, Murat Api, Orhan Ünal
Pages 29 - 34
AMAÇ: Oksitosinle doğum indüksiyonunda kullanılan %5 dekstroz ve %0,9 NaCl solüsyonlarının neonatal bilirubin seviyeleri üzerindeki etkisinin araştırılması.
MATERYAL-METOD: Yapılan bu prospektif, randomize çalışmaya toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Çalışma grubundaki 30 hasta, % 0,9 NaCl (Grup 1) (n=15) ve %5 dekstroz (Grup 2) (n=15) olmak üzere randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. Oksitosin infüzyonu almayan 30 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur (Grup 3). Tüm olgularda verilen toplam mayi miktarı ile toplam oksitosin dozu not edilmiştir. Doğum sonrasında fetal hematokrit, bilirubin, elektrolit ve kan gazı için umbilikal kordondan ve postpartum bilirubin ve hematokriti değerlendirmek üzere kan örnekleri alınmıştır. Çalışma parametreleri arasındaki farkın anlamlılığı Mann-Whitney U ve Kruskal- Wallis testleri ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışma grupları ve kontrol grubu arasında, neonatal hiperbilirubinemi, hiponatremi ve hipoglisemi görülme hızları ile pO2, pCO2 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; gruplar arasında hematokrit ve pH değerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Yapılan posthoc analizde hematokrit ve pH değerlerindeki istatistiksel farkın Grup 2 ve Grup 3 arasındaki farktan kaynaklandığı belirlenmiştir.
SONUÇ: Oksitosin infüzyonu için kullanılan %5 dekstroz ve %0,9 NaCl solüsyonlarının neonatal hiperbilirubinemi, hiponatremi ve hipoglisemi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.
OBJECTIVE: To investigate the effects of 5% dextrose and 0.9% NaCl solutions used as vehicles for oxytocin infusion on neonatal bilirubin levels.
MATERIAL-METHOD: A total of 60 patients were included in this prospective, randomised trial. The 30 patients of the study group were randomly divided into isotonic % 0.9 saline (Group 1) (n=15) and 5% glucose solutions (Group 2) (n=15). Thirty patients without oxytocin infusion constituted the control group (Group 3). The total volume of fluid administered and total oxytocin dose were noted. Fetal umblical artery blood samples were collected for the assessment of fetal hematocrit, bilirubin, electrolytes and blood gas analyses and postpartum first day fetal capillary blood samples were collected for fetal bilirubin and hematocrit analyses. Mann-Whitney U and Kruskal- Wallis tests were used to assess the significance of statistical difference among study parameters.
RESULTS: The difference between study and control groups regarding the rate of neonatal hyperbilirubinemia, hyponatremia and hypoglycemia and umblical cord pO2, pCO2 values were not statistically significant, there was a statistically significant difference between pH and postpartum day one hematocrit values among the groups. Upon posthoc analysis, the difference was found to emerge from the difference between groups 2 and 3.
CONCLUSION: 5% dextrose and 0.9% NaCl solutions used for oxytocin infusion were shown to have no significant effect on neonatal hyperbilirubinemia, hyponatremia and hypoglycemia.
Abstract | Full Text PDF

4.Cervical screening programme in Trabzon county
Şafak Ersöz, Abdülkadir Reis, Nimet Baki
Pages 35 - 39
AMAÇ: Sitolojinin jinekoloji pratiğinde uygulanması, invaziv serviks kanseri öncüllerinin erken tanı ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Pap smear testleri etkili bir kitle tarama metodu olarak benimsenmiştir Birinci basamak sağlık kurumlarını kullanarak tarama programı oluşturmak az bir bütçeyle uygun sevk zinciri içerisinde kolaylıkla sağlanabilir. Bu programda birinci basamak sağlık hizmetinden yararlanarak, Trabzon merkez ve ilçelerinde servikal smear sonuçları ile serviks kanseri için kesitsel bir tarama amaçlanmıştır.
GEREÇ-YÖNTEM: 2007 Mart-Mayıs ayları içinde USİDER (Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği) sponsorluğunda gerçekleşen programda 3000 kadına Pap smear uygulanmıştır. Programda hedef alınan kadınlar 25-64 yaş arasındadır. Smearler, sitolojik fırçalar kullanılarak konvansiyonel yöntem ile hazırlanmış, Papanicolaou ile boyanmıştır. Pap smearler iki patolog tarafından 2001 Bethesda sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Değerlendirmede yetersiz smearlerin oranı % 6.7, yeterli smearlerin oranı ise % 93.3’tür. Yeterli Pap testlerin 73’ünde (%2.4) saptanan epitelyal hücre anormalliklerinden 57’si (% 1.9) önemi belirsiz atipik skuamöz hücre (ASC-US), 11’i (% 0.4) düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (LSIL), 3’ü (%0.1) yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (HSIL), 2’si (%0.07) skuamöz hücreli karsinom tanısı almıştır.
SONUÇ: Birinci basamak sağlık kurumlarında alınan smearler, büyük oranda yeterli bulunmuştur. Tarama programları kanser insidansının azaltılmasında etkin rol oynamaktadır. Tarama programları ulusal sağlık politikalarında yer almalıdır. Maliyet düşüklüğü nedeniyle birinci basamak hizmetleri bu amaçla kullanılabilir.
Anahtar kelimeler: serviks; tanı; servikal smear
AIM: Cytological evaluation carries a great significance for the early detection and treatment of invasive cervical carcinoma precursors. Pap-smear test are considered as a quite effective screening method for this purpose. This screening can be easily performed at the first step health care centers without causing an economic burden if only selected patients were referred to second and third step medical care centers. In this program we aimed to perform a cross-sectional survey for cervix cancer in Trabzon center and surrounding area using cervical smears obtained at first step health care centers.
MATERIAL-METHOD: A total number of 3000 cases with an age range of 25-64 were screened between March and May of 2007. This program was supported by USIDER. Smears obtained with cytological brushes were prepared with conventional methods and stained with Papanicolaou dye. Pap smears were reviewed by two pathologists according to 2001 Bethesda classification.
RESULTS: A great majority of the smears (93.3 %) were found to be satisfactory, while only 6.7 were found to be insufficient. Analysis of satisfactory cervical smears revealed cervical epithelial cell anomalies in 73 cases (2.4%); of these cases 57 (1.9%) had atypical squamous cell of undetermined significance (ASC-US), 11 (0.4 %) had low grade squamous intra-epithelial lesion (LSIL), 3 (0.1%) high grade squamous intra-epithelial lesion (HSIL), and 2 (0.07 %) had squamous cell carcinoma.
CONCLUSION: Smears obtained at the first step health care centers were found to be satisfactory in a major proportion of the cases. Screening programs play a great role in the declining of cancer incidence. These screening programs should be included in national health politics. First step health care centers might be used for this purpose concerning the health economics.
Key words: cervix Uteri; diagnosis; cervical smears
Abstract | Full Text PDF

5.Effects of early oral feeding after major abdominal gynecological operations
Hakan Yetimalar, Atilla Köksal, Volkan Aksakallı, Burcu Kasap, Külal Çukurova
Pages 40 - 44
AMAÇ: Jinekolojik onkoloji ameliyatlarından sonra yaygın olarak kullanılan nazogastrik dekompresyon ve yeterli barsak sesleri oluşuncaya kadar oral beslenme yapılmamasının gerekliliğini ve erken beslenmenin etkilerini araştırmak.

MATERYAL-METOD: Eylül 2004 ile Mart 2005 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çeşitli jinekolojik endikasyonlarla major abdominal cerrahi geçiren 98 hasta hastane protokol numaralarının tek veya çift oluşuna göre randomize edildi.Çalışma grubuna post - op ilk 24 saat içinde oral gıda başlanırken kontrol grubuna post-op dönemde nazogastrik dekompresyon uygulandı ve gaz gaita çıkarımını takiben oral gıda verildi. İki grup oral gıdayı tolere etme, ileus tablosu oluşumu, analjezik ihtiyacı ve hastanede kalış süreleri ile post- op komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde Chi-square ve Fisher exact test kullanıldı.

SONUÇLAR: Post op erken dönemde oral gıda başlanılan çalışma grubunda normal gıdaya geçiş süresi, hastanede kalış süresi ve analjezik ihtiyacı istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük bulundu.( p<0.05 ) İleus tablosu gelişimi akciğer enfeksiyonu, yara yeri enfeksiyonu, genitoüriner enfeksiyon gelişimi, tromboemboli gibi standart parametreler açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı.

TARTIŞMA: Post-op erken dönemde oral gıdaya başlanması ile ilgili yaptığımız çalışmada ameliyat sonrası takip ettiğimiz standart parametrelerde anlamlı bir fark olmaması ancak hastaların normal gıdaya geçiş süresi, hastanede kalış süresi ve analjezik ihtiyacının daha düşük olması nedeniyle hastaların konforu, normal fizyolojiye dönüşü ve ekonomik kazanım açısından erken dönemde oral gıda başlanması geleneksel uygulamalara göre daha avantajlı görünmektedir.
AIM: Our aim is to investigate the effects of expanded use of nasogastric decompression and delaying oral feeding until the sufficient levels of bowel movements come back and early oral feeding after major abdominal surgical operations.

MATERIALS-METHODS: We studied 98 patients who underwent major abdominal surgical operations with different gynecological indications at İzmir Ataturk Training and Research Hospital between September 2004 and March 2005. They are randomized according to their identity numbers whether being single or double. The patients in the study group were given oral feeding within the postoperative 24 hours while the patients in the control group were applied nasogastric decompression and they were given oral feeding just after the gas passage and stool discharge. Two groups were compared by means of oral feeding toleration, appearance of symptoms of ileus, need of anelgesics, hospitalization duration and postoperative complications. For statistical analysis we used Chi-square and Fisher Exact Tests.

RESULTS: Transition to normal oral feeding, hospitalization time are shorter and also the need for anelgesics were less at statistically significant levels in the study group in which we started early oral feeding in the postoperative period(p<0.05). We couldn’t find significant differences between two groups by means of standart parameters like appearance of ileus symptoms, lung infection, incision site infection, genitourinaty infection and thromboemboli formation.

DISCUSSION: In our study, postoperative early oral feeding seems to be superior to traditional applications because of comfort of patients, return to normal physiology and economical acquisition by means of shorter duration for passage to normal oral feeding, shorter hospitalization duration and less need for anelgesic unless there are no significant differences in postoperative follow up standart parameters.
Abstract | Full Text PDF

CASE REPORT
6.Extremely Elevated CA 125 and CA 19-9 in Endometrioma; A Case Series
Vugar Bayramov, Yavuz Emre Şükür, Emre Pabuçcu, Cem Somer Atabekoğlu
Pages 45 - 48
Endometriozis benign bir durum olmasına rağmen tümör belirteçlerinden CA 125 ve CA 19-9 yüksekliği sıklıkla görülebilmektedir. Ancak endometriozisli hastalarda bu tümör belirteçleri nadiren çok yüksek değerlere ulaşmaktadır. Bu makalede aşırı yüksek CA 125, CA 19-9 ve CA 15-3 değerleriyle seyreden 20 ile 43 yaşları arasında 4 hasta sunulmaktadır. Endometrioziste aşırı yüksek tümör belirteçleri sıklıkla rüptüre endometrioma kisti durumunda görülür. CA 125’in aşırı yüksek değerlere ulaşması iki mekanizma ile açıklanmaktadır. Birincisi kist rüptüre olduktan sonra içeriğin periton irritasyonuna sebep olması ve CA 125’in peritondan salgılanmasıdır. İkinci mekanizma ise kist içerisinde çok yoğun miktarda bulunan CA 125 molekülünün rüptür sonrası peritoneal endotelden kolayca kan dolaşımına geçişidir. Dolayısıyla, özellikle genç hastalarda çok yüksek tümör belirteçleriyle karşılaşıldığında hikaye ve ultrasonografik bulgular da değerlendirilerek rüptüre endometrioma kisti tanısı mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve invaziv girişimlerden kaçınılmalıdır.
Although endometriosis is a benign condition, increased levels of the tumor markers CA 125 and CA 19-9 may be seen. However, these tumor markers reach to very high levels, rarely. In this report, 4 patients between 20 and 43 year-old with extremely elevated CA 125, CA 19-9 and CA 15-3 levels are discussed. In endometriosis extremely increased tumor markers are determined in the case of ruptured endometrioma cyst. There are two mechanisms to clarify extremely elevated levels of CA 125 in endometriosis. First, the peritoneal irritation of CA 125 molecule after the rupture of endometioma cyst and CA 125 secretion from the periton. And the second is penetration of the CA 125 moecule easily to the circulation through the peritoneal endothelial surface after the cyst rupture. In conclusion, the diagnosis of ruptured endometrioma cyst should be kept in mind especially in young patients with extremely elevated serum CA 125 levels with regard to the history and ultrasonographical signs and invasive procedures should be avoided.
Abstract | Full Text PDF

7.Treatment of cornual ectopic pregnancy with metotrexat and fetocide
Volkan Turan, Gülşah Demirtaş Selvi, Ömer Demirtaş, Fuat Akercan, Nedim Karadadas
Pages 49 - 52
Amaç: Kornual ektopik gebeliğin tanısı, yönetimi ve tedavisinin değerlendirilmesi
Olgu: 28 yaşında primigravid olgunun takiplerinde sol kornual bölgede baş popo uzunluğuna (CRL) göre 11.5mm (7 hafta 2 gün) ile uyumlu, myometrial tabakayı oldukça incelten fetal kalp atımları (FHR ) pozitif embyo saptandı. Transabdominal ultrason eşliğinde gestasyonel sak içerisine 2cc potasyum klorur infuze edildi. 12 saat sonra gestasyonel sak kollabe ve FHR (-) saptandı. Rezidü trofoblastik aktivite için 75 mg intramuskuler metotreksat yapıldı. 19 gün boyunca yaptığımız seri ßhcg ve ultrason ölçümleri ile hasta takip edildi. Gebelik ürününün parsiyel rezolüsyonu ve ß hcg’ de düşüş izlendi. Transabdominal ultrason eşliğinde yapılan aspirasyon küretaj sonrasında fetoplasental bütünlük tamamen bozuldu.
Sonuç: Kornual gebelik ender görülen bir ektopik gebeliktir. Maternal mortalitenin diğer tubal gebeliklere oranla yüksek olmasından dolayı son derece önemlidir. Sık nedenleri; geçirilmiş ektopik gebelik öyküsü, tubal hastalık, ipsilateral salpenjektomi, in vitro fertilizasyon ve pelvik adezyonlardır. Tedavi konservatif tıbbi tedavi veya cerrahi tedavi olabilir. Bizim kullandığımız yöntem fertilite korumaya yönelik olup histerektomiye kadar gidebilen tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu yüzden tedavi kişiselleştirilmelidir.
Objective: The diagnosis, follow up and the treatment of a patient with cornual ectopic pregnancy
Case: We present a case who has a pregnancy on the left cornual side of the uterus and seen corresponding with 7 weeks 2 days after ultrasound investigation with positive fetal heart rate (FHR +). Myometrial thickness was thinner than normally in this area. 2cc potassium chloride was injected into the gestationel sac under the guidance of transabdominal ultrasonography. Detection after 12 hours, we determined that gestationel sac had collapsed and FHR was negative. For residüel trophoblastic activity 75 mg intramusculer methotrexate was applied. The patient was followed up with the level of ß hCG and transvaginal ultrasonography for 19 days. Partial resolution of sac and deceleration at the level of ß hCG was determined. Uterin cavity was evacuated and gestationel sac was impaired totally under the guidance of transabdominal ultrasonography after these following processes.
Result: Cornual ectopic pregnancy is rarely seen. It is so important that maternal mortality is higher than the other ectopic pregnancies. Ipsilateral salpengectomy, previous ectopic pregnancy, in vitro fertilization, pelvic adhesions are predisposing factors for interstisyel pregnancy. Treatment can be conservative or operative. Although preserving fertility is an advantage of our method, sometimes hysterectomy can be necessary. So the treatment shows difference patient to patient.
Abstract | Full Text PDF

8.Guillain-Barre Syndrome in Pregnancy: A case report
Kadir Çetinkaya, Ragıp Atakan Al, Ömer Erkan Yapça, Hızır Ulvi, Lütfü Özel, Ibrahim Karaca, Sedat Kadanalı
Pages 53 - 57
Guillain Barre Sendromu akut gelişen, enfeksiyonla tetiklenen otoimmün inflamatuar demiyelinizan bir polinöropatidir. Guillain Barre sendromu oldukça nadir bir hastalıktır ve ender olarak gebelikte de görülebir. Ender bir hastalık olduğundan gebelikte idaresine dair bir fikir birliği mevcut değildir. Bu makalede ilginç olarak gebelik sırasında solunum güçlüğü ile başlayan, asendan progresyon gösteren Guillain Barre olgusu tartışılmıştır.
Guillain Barre Syndrome is an acute autoimmune inflamatory demyelinating polyneuropathy triggered by an infection. it is an rare disease and can manifest in pregnancy rarely. There is no consensus in management of the disease during pregnancy because it encounter rarely.in this report, we discus a case of Guillain Barre Syndrome in pregnancy that started by dyspnea and developed ascendent.
Abstract | Full Text PDF

9.Chemical Burn Injury of Vagina by Acetic Acid; A Case Report
Cem Baykal, Çağdaş Aslan, Petek Arıoğlu
Pages 58 - 60
Servikal Preinvazif hastalıkların tanısında kolposkopi ve kolposkopi ile yönlendirilmiş biyopsi ana yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu işlem sırasında asetik asidin %3 ile %5 lik sulandırışmış çözeltileri kullanılır. Bu olgu sunumunda hata sonucu sulandırılmamış asetik asit kullanılarak kolposkopi işlemi yaşayan bir hastanın vajinal yanık hasarı ve tedavisi sunulmaktadır.
Colposcopy and colposcopy directed biopsy when needed are accepted as the gold standart of diagnosis for cervical preinvasive diseases. Acetic acid is generally used as a diluted solution changing from 3% to 5%. Treatment of a patient who experienced accidental usage of non-diluted acetic acid and vaginal chemical burn injury due to this is reported.
Abstract | Full Text PDF

10.A case of parapagus dichephalus conjoined twin and review of literature
Ragıp Atakan Al, Sare Altaş, Kadir Çetinkaya, İlhan Delibaş, Ayhan Taştekin, Sedat Kadanalı
Pages 61 - 66
Geç üçüncü trimesterde tanı almış bir parapagus disefalus birleşik ikiz olgusu sunuldu. Birleşik ikizlerin güncel sınıflandırılması, erken tanısı ve izlemi konusunda bir derleme yapılarak erken tanını gebeliğin idaresinde önemi vurgulandı.
A case of parapagus dicephalus conjoined twin was reported. The current classification, early diagnosis and management of conjoined twin were reviewed and the importance of early prenatal diagnosis was stressed.
Abstract | Full Text PDF